«Η δύναμη της αδράνειας η οποία τραβάει προς τα πίσω τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες πρέπει να νικηθεί. Και η Νέα Δημοκρατία, και το επιτελείο της, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Συγκρουόμαστε, Βαράμε μπουνιά στο μαχαίρι, γιατί, πάνω απ' όλα, αυτό που έχουμε ως πυξίδα προσανατολισμού στη διαμόρφωση της πολιτικής μας είναι ν' ανοίξουμε δρόμους, να συγκρουστούμε με παθογένειες δεκαετιών, με τις δυνάμεις αδράνειας και να πάμε την Ελλάδα μπροστά». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο.
Παράλληλα ο κ. Βρούτσης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να ξεκαθαρίσει αν έχει ρεαλιστικές προτάσεις» αλλά και «αν είναι πράγματι υπέρ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού και μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που στηρίζει την αυτονομία του σχολείου, την ελευθερία των εκπαιδευτικών και την ποιότητα της παιδείας».
«Κάποιοι είναι της σχολής, ότι πρέπει ν' αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, στατικά, όπως έχουν διαμορφωθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα. Θέλουνε να μείνουμε αδρανείς. Εμείς πάντως δεν το θέλουμε. Γι’ αυτό και δίνουμε μπουνιά στο μαχαίρι, έτσι όπως πρέπει, για ένα μείζον ζήτημα που αφορά το μέλλον της πατρίδας μας, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θέλουν και τον χρόνο ωρίμανσής τους και θα βελτιώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα, την αξιολόγηση των καθηγητών, τη δυνατότητα της κριτικής σκέψης των παιδιών», ανέφερε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε:
«Είμαστε η πρώτη χώρα σε ποσοστό φοιτητών και η τελευταία σε ποσοστό αποφοίτων. Πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να αδιαφορήσουμε μπροστά στο συγκεκριμένο γεγονός; Σ' ένα τέτοιο νομοσχέδιο είχα την πεποίθηση ότι η πλευρά της αντιπολίτευσης θα ήταν στην ίδια γραμμή, αλλά με διαφορετικές προτάσεις, δηλαδή “ναι” στην αξιολόγηση των καθηγητών, “ναι” στην αλλαγή του μοντέλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά με διαφορετική πρόταση, όχι με την πρότασή σας που είναι υπέρμαχος της αδράνειας και της στασιμότητας. Αυτά δεν βοηθάνε τη χώρα, δεν βοηθάνε την πατρίδα και στο τέλος δεν βοηθάνε κι εσάς».
Ο κ. Βρούτσης, υποστήριξε ακόμα «ότι η κοινωνία είναι συντριπτικά υπέρ της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», σημειώνοντας ότι σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις επτά στους δέκα κρίνουν θετικά την αξιολόγηση ενώ τρεις στους τέσσερις συμφωνούν στην είσοδο με κάρτα στα ΑΕΙ. «Το 75,3% συμφωνεί με την καθιέρωση αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ενώ μόλις το 18,8% εκφράζει διαφωνία, ενώ για την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για τα πανεπιστήμια συμφωνεί το 70,9% και μόνο το 23,5% διαφωνεί» προσέθεσε.
«Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο ακουμπάει στον κοινό στόχο και την επιθυμία όλων, να κάνουμε μια Ελλάδα του μέλλοντος με τη νέα γενιά πολύ καλύτερη και αυτό μόνο μέσα από τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση μπορεί να γίνει», κατέληξε ο κ Βρούτσης.