«Το δώρο του Πάσχα γίνεται έκκληση να καταβληθεί κανονικά στους εργαζόμενους από τους εργοδότες, εάν μπορούν», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσθέτοντας ότι δεν είναι δεσμευτικό, ούτε υποχρεωτικό να κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνεται από την κυβέρνηση για μετέπειτα καταβολή του.
Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά σε αυτούς που μπορούν να μεταθέσουν την ημερομηνία καταβολής του δώρου του Πάσχα, «πρόκειται για τις επιχειρήσεις που αναστείλαμε τη λειτουργία τους, και αυτές που εντάσσονται στην κατηγορία των ΚΑΔ που αναδείξαμε με υπουργική απόφαση, οι οποίες θα διευρύνονται συνεχώς».
«Για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν, το δώρο του Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά στους εργαζόμενους μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, με τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος αν αυτό δεν γίνει», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Νομοθετούμε από την αρχή ένα νέο Εργατικό Δίκαιο. Απαγορεύονται απολύσεις. Αναστέλλουμε για 3-4 μήνες τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Βεβαίως υπάρχουν κενά, και θα εμφανιστούν ερωτηματικά και θα υπάρξουν και αδικίες. Μιλάμε για έκτακτες καταστάσεις, για επείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Αναφορικά με το πώς θα υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «αύριο, 24 Μαρτίου θα αναρτηθούν δύο έντυπα. Το έντυπο των εργαζομένων και αυτό των εργοδοτών, που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ. Το έντυπο των εργοδοτών θα συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε αναστολή με διοικητική εντολή, και θα μπορούν να το συμπληρώσουν μέχρι τις 31/03. Για τους άλλους εργοδότες που βρίσκονται στην περίμετρο των ΚΑΔ και έχει πληγεί ο τζίρος των επιχειρήσεών τους, θα μπορούν να το συμπληρώσουν μέχρι τις 20/04».
«Οι εργαζόμενοι, η πρώτη κατηγορία που αφορά σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, μπορούν να το συμπληρώσουν από 01/04 έως 10/04. Οι εργαζόμενοι των προαναφερόμενων ΚΑΔ που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, μπορούν να το συμπληρώσουν έως τις 30/04», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Όποιος παραβεί εκ μέρους επιχειρήσεων και εργαζομένων τις διατάξεις του νόμου και κινηθεί σε πλαίσιο να προσποριστεί πόρους για τον εαυτό του, έχει φυλάκιση από τρεις μήνες έως δέκα χρόνια. Η ποινή είναι σκληρή», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.