Το ζήτημα για τον Ερντογάν είναι πώς θα υπάρξει μια ευπρεπής έξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος έχει μπει χωρίς να νιώθει ότι θα πληγωθεί το υπερεγώ του, δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, αναφέροντας ότι «όταν θέλεις να συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες δεν μπορείς την ίδια στιγμή να έρχεσαι και να προκαταλαμβάνεις τη συζήτηση έχοντας έξω πλοία ερευνητικά».
Μιλώντας στον Θέμα 104,6, o υπουργός Επικρατείας σχολίασε για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.ότι «το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι ότι είμαστε περίπου 1 μήνα σε αυτού του τύπου την ένταση και άρα καθίσταται πιο δύσκολη η αποσυμπίεση γιατί συνεχώς τροφοδοτείται ο εχθρικός λόγος».
Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «ο Ταγίπ Ερντογάν έχει φέρει τον εαυτό σε δύσκολη θέση για αποσυμπίεση. Εμείς έχουμε κερδίσει όλα τα διπλωματικά ερίσματα, δεν έχει απομείνει κάτι στην Τουρκία».
Σύμφωνα με τον υπ. Επικρατείας «κανείς δεν επιθυμεί να υπάρχει αυτού του τύπου η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πληρώσει τον λογαριασμό. Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη στάση: θέλουμε τον διάλογο αλλά συζήτηση υπό το καθεστώς πίεσης και εκβίασης δεν γίνεται».
Όσον αφορά την πρόταση για πολυμερή διάσκεψη ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μια εκδοχή που έχει στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος. Υπό μια εκδοχή θα ήταν μια λύση - δεν θεωρώ ότι θα μπορούσε να παραχθεί ωφέλιμο αποτέλεσμα γιατί όσο περισσότεροι είναι στο τραπέζι τόσο πιο δύσκολο είναι. Μια πολυμερής πρέπει να περιλαμβάνει την Κύπρο και επειδή η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει θα έφερνε σε αδιέξοδο επί της αρχής μια τέτοια διάσκεψη».