Περίπου 6,5 δισ. ευρώ τα έργα που θα συμβασιοποιηθούν μέχρι το α’ εξάμηνο του 2023
Γ. Καραγιάννης

Περίπου 6,5 δισ. ευρώ τα έργα που θα συμβασιοποιηθούν μέχρι το α’ εξάμηνο του 2023

Στα έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν το προσεχές διάστημα καθώς και στα έργα ύψους 6,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να συμβασιοποιηθούν έως το α’ εξάμηνο του 2023, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και τη δημοσιογράφο Τέτη Ηγουμενίδη.

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι «σε 3,5 χρόνια στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καταφέραμε, με πολλή δουλειά, να δημοπρατήσουμε έργα 10 δισ. ευρώ και έχουμε συμβασιοποιήσει έργα σχεδόν 4 δισ. ευρώ», προαναγγέλλοντας αυξημένες ταχύτητες για τους επόμενους μήνες.

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Υφυπουργός Υποδομών σημείωσε ότι:

«Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε η Β Φάση του έργου Παραχώρησης του ΒΟΑΚ  με προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ, με στόχο να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές το Μάρτιο του 2023. 

Ακόμα, έως το τέλος του έτους ξεκινάμε τον διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, με τρεις νέους σταθμούς σε Παλατιανή, Ίλιον, Αγ. Νικόλαο. Εκτιμούμε ότι το κόστος του έργου θα ανέλθει σε περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, θα προκηρύξουμε τον διαγωνισμό για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής, με προϋπολογισμό περίπου 130 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα βγει στον “αέρα” ένα εξίσου σημαντικό για τη Δυτική Αττική έργο της σύνδεσης της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό που περιλαμβάνει και την τροποποίηση των υφιστάμενων κόμβων στο Σχιστό και το Σκαραμαγκά, καθώς και τη δημιουργία νέου κόμβου στα Ναυπηγεία. Ένα έργο που παραμένει σε εκκρεμότητα για χρόνια και θα έχει προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ».

«Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθεί ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά, με προϋπολογισμό περίπου 310 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

«Συνολικά, έως τους πρώτους μήνες του 2023 θα δημοπρατηθούν έργα σχεδόν 3,7 δισ. ευρώ, δημόσια και ΣΔΙΤ, ενώ έχουν ξεκινήσει ή ξεκινούν και οι διαγωνισμοί για έργα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενα εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών.

 

Έως τέλος του έτους η συμβασιοποίηση οδικών έργων 900 εκατ. ευρώ

Ο κ. Καραγιάννης προανήγγελλε υπογραφές σε έργα ύψους 6,5 δις. ευρώ μέχρι το α’ εξάμηνο του 2023 επισημαίνοντας ότι η χρονιά «θα ξεκινήσει ακόμα πιο δυναμικά και αυτό γιατί ολοκληρώνουμε τους διαγωνισμούς του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και συμβασιοποιούμε τα έξι σιδηροδρομικά έργα των 4,5 δισ. ευρώ».

«Πρόκειται για τα έργα που ενώνουν τα κεντρικά λιμάνια μας με τον σιδηρόδρομο, προσδίδοντας στη χώρα μας πέρα από οικονομικά οφέλη και κρίσιμο γεωπολιτικό πλεονέκτημα σε ένα περιβάλλον όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις γίνονται η νέα καθημερινότητα. Με απλά λόγια, πετυχαίνουμε τη νίκη του αυτονόητου» σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών «έως τέλος του έτους θα συμβασιοποιηθούν οδικά έργα εξαιρετικής σημασίας ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το Thessaloniki FlyOver, ένα από τα πρώτα οδικά έργα που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ, ύψους 373 εκατ. ευρώ».

Ακολούθως, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε «το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, ύψους 210 εκατ. ευρώ που κλείνει μία σημαντική εκκρεμότητα ετών και μία δέσμευσή μας για την Εύβοια, καθώς και το Μπράλος – Άμφισσα, ύψους 265 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που θα μειώσουν τους χρόνους μετακίνησης, θα αυξήσουν την οδική ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα ενισχύοντας την τοπική οικονομία».

Το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης «θα έχουν συμβασιοποιηθεί, επίσης, τα άλλα δύο οδικά έργα που «έτρεξαν» μέσω ΣΔΙΤ και αποτέλεσαν τον «πιλότο» για τη συνέχεια. Το Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, ύψους 251,8 εκατ. ευρώ και το τμήμα του ΒΟΑΚ “Χερσόνησος – Νεάπολη”, ύψους 290 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ που μπαίνει σε φάση κατασκευής».

Στα οδικά έργα που θα συμβασιοποιηθούν είναι και η επέκταση της Λ. Κύμης και σύνδεση με ΠΑΘΕ ύψους 352 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 θα πέσουν οι υπογραφές και για τις 17 Σχολικές Μονάδες Κεντρικής Μακεδονίας, 128,4 εκατ. ευρώ.

«Συνολικά λοιπόν, τα έργα που θα έχουν υπογραφές μέχρι το α’ εξάμηνο του 2023 θα είναι περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για μια “κοσμογονία” στο χώρο των έργων» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

 

«Προέχει να εκτελεστούν τα έργα, να ολοκληρωθούν οι υποδομές έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση»

Ο Υφυπουργός Υποδομών υπογράμμισε την συμβολή του κατασκευαστικού τομέα στην οικονομία της χώρας χαρακτηρίζοντάς τον «ατμομηχανή της ανάπτυξης» και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης στο να προχωρήσει έργα, αντικατοπτρίζεται σε απλά στοιχεία, όπως το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών του χώρου το οποίο διπλασιάστηκε από το 2020 στο 2021».

Ακόμα, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε «στις προβλέψεις για το ποσοστό επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα, το οποίο εκτιμάται  ότι θα φτάσει μέχρι το 8,1% του ΑΕΠ το 2025 από 4% το 2020» και πρόσθεσε ότι «και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί σημαντικά και συγκριτικά με το (χαμηλό) επίπεδο που καταγράφηκε το 2020».

Υπογράμμισε ότι «προέχει να εκτελεστούν τα έργα, να ολοκληρωθούν οι υποδομές έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι’ αυτό εργαζόμαστε καθημερινά».

Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από την «πολύπλευρη παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και στο κομμάτι των κατασκευών τα προβλήματα που δημιούργησαν οι συνεχείς παγκόσμιες κρίσεις, η υγειονομική και η ενεργειακή» όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που παρενέβη γιατί με κανέναν τρόπο δεν θα επιτρέπαμε να κινδυνεύσει η αναπτυξιακή δυναμική που έχει δημιουργηθεί».

Αποτέλεσμα ήταν ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε  ενεργά τα εργοτάξια παρεμβαίνοντας, υπογραμμίζω στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας, αναθεωρώντας τις συμβατικές εργασίες των προϋπολογισμών  έργων  σε ποσοστό που μεσοσταθμικά προσεγγίζει το 20%» σημείωσε ο Υφυπουργός Υποδομών.

«Διατηρήσαμε λοιπόν τη δυναμική του κλάδου, σε ένα παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι που δοκιμάζει ακόμα και τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη. Αυτό από μόνο του είναι ένα επίτευγμα και μία ισχυρή δήλωση ότι στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον εργοληπτικό κλάδο» πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

Ερωτηθείς για τη συμβολή που μπορεί να έχει ο κατασκευαστικός κλάδος στο brain gain, ο Υφυπουργός Υποδομών σημείωσε ότι «ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και οι εταιρίες μελετητικές, κατασκευαστικές και συμβουλευτικές, να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό πλαίσιο επιστροφής νέων από το εξωτερικό. Με καλύτερους μισθούς, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει στους νέους ανθρώπους να χτίσουν τη ζωή τους σε γερά θεμέλια. Να δώσουν ευκαιρίες εξέλιξης και ανέλιξης, να μετεξελιχθούν εν τέλει από οικογενειακές επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικούς ομίλους που θα λειτουργούν με αξιοκρατία».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι παρά το απαιτητικό παγκόσμιο σκηνικό, είναι η στιγμή, ο τεχνικός κλάδος  να εναρμονιστεί  και να προσαρμοστεί στα νέα παγκοσμιοποιημένα δεδομένα. Να ανοίξει τον βηματισμό του και εκτός των συνόρων και να αποτελέσουν τους νέους πρεσβευτές μας» τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

 

Στα 2,5 δισ. ευρώ τα έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο Ταμείο Ανάκαμψης

Συνεχίζοντας, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε την «προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα των έργων» εξηγώντας ότι αυτό είναι πρωτίστως «προϊόν πολιτικής βούλησης και ουσίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών».

«Τα χρονοδιαγράμματα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πράγματι ασφυκτικά και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουμε καταφέρει να εντάξουμε σειρά έργων νέας γενιάς, «πράσινων» και με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα ξεκινούν να υλοποιούνται εντός του 2023» σημείωσε.

«Είμαστε μία κυβέρνηση που έχει παραδώσει έργα νωρίτερα από το αναμενόμενο, όπως για παράδειγμα την παράκαμψη Αμφιλοχίας και “τρέχουμε” μεγάλα έργα, όπως το Πάτρα – Πύργος, ταχύτερα από τη συμβατική υποχρέωση. Αυτές οι επιδόσεις αποτελούν, αν μη τι άλλο, εχέγγυο για την τήρηση όσων ορίζει το Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

 

«Τα μεγάλα έργα υποδομών δεν γίνονται για τις επόμενες εκλογές αλλά για τις επόμενες γενιές»

Σε ερώτηση για το κατά πόσο οι εκλογές θα επηρεάσουν την πορεία των έργων και του σχεδιασμού ο κ. Καραγιάννης ήταν κατηγορηματικός:

«Από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θελήσαμε να φέρουμε στο τραπέζι μία νέα φιλοσοφία. Θελήσαμε να βγάλουμε τα έργα υποδομών από τη σφαίρα της μικροκομματικής αντιπαράθεσης, αφού θεωρούμε πως είναι πεδίο συγκλίσεων και όχι διαφορών. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο και θα πρέπει να σταματήσει να συμβαίνει και στη χώρα μας. Τα μεγάλα έργα υποδομών δεν γίνονται για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενιές. Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και το εννοούμε».

«Με αυτό τον γνώμονα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε απερίσπαστοι και να προχωράμε μπροστά για να υλοποιούμε έργα ουσίας για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων πολιτών» κατέληξε ο Υφυπουργός Υποδομών.