Την άρνηση των μεταναστών να επιστρέψουν στο νέο ΚΥΤ, στο Καρά Τεπέ, όπου έχουν ετοιμαστεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους και έχουν μπει όλες οι δομές διοίκησης κι ιατρικής αντιμετώπισης, στηλίτευσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνοντας πως έχει σταλεί το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο.
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως «το πρόβλημα μας είναι η μεγάλη άρνηση των ιδίων να επιτρέψουν στο ΚΥΤ. Ενώ έχουμε ανοίξει μια υποδομή για 5.000, έχουν επιστρέψει 800-900 στις σκηνές καθώς για πολλούς από αυτούς η καταστροφή της Μόριας είναι αφορμή για να πιέσουν την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη».
«Αν και εκατοντάδες οικογένειες, μεταξύ των οποίων και ευάλωτος πληθυσμός έχει ήδη μετακομίσει εκεί, μεγάλο μέρος των μεταναστών αρνείται. Πολλοί παραμένουν στην οδό Μυτιλήνης-Θέρμης», συμπλήρωσε.
«Εμείς στείλαμε μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος εξηγώντας ότι μπήκε φρένο με το μήνυμα αυτό σε όσους επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι το να βάζεις φωτιά παίρνει και επιβράβευση με μετακίνηση στην Ευρώπη».
«Η διαχείριση θα γίνει στο πεδίο και με όρους ανθρωπιστικούς και φροντίδας. Πέραν των ασυνόδευτων και των ευάλωτων δεν θα αφήσουμε προϋποθέσεις για δημιουργία τέτοιων μηνυμάτων» διεμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος και σημείωσε πως «σταδιακά μια δραματική εξέλιξη ομαλοποιείται».
Αναφερόμενος στα τεστ, συμπλήρωσε πως πραγματοποιούνται μαζικά και τα αποτελέσματά τους βγαίνουν σε 15 λεπτά. «Μέχρι στιγμής, εφτά άτομα έχουν βγει θετικοί στον κορονοϊό», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τη φύλαξη των συνόρων ο υπουργός ανέφερε ότι «κάνουμε αυτό που πρέπει στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των εντολών που έχουν τα στελέχη του λιμενικού και της αστυνομίας. Κάθε χώρα έτσι και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί σύνορα. Είμαστε άλλωστε εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και λόγω του ρόλου στη ζώνη Σένγκεν είναι υποχρέωσή μας» και συμπλήρωσε πως «θα συνεχίσουμε γιατί έχουμε έναν δύσκολο γείτονα που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει για γεωπολιτικές πιέσεις τους μετανάστες».
«Από τον Μάρτιο και μετά καταλήξαμε όλοι σε συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρησιακά συμπεράσματα. Η προστασία των συνόρων έγινε πολύ αυστηρή και με κατανόηση των Ευρωπαίων γιατί βρέθηκαν μπροστά στο πρόβλημα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που έχουμε τη δραματική μείωση των αφίξεων», ανέφερε.
Εν συνεχεία τόνισε ότι η Ελλάδα έχει 3 προκλήσεις: την παράνομη μετανάστευση, να αποκλείσει μια πρόκληση δημόσιας υγείας και να αποκλείσει μια πρόκληση εθνικής ασφάλειας στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «όποιοι τα λένε από μακριά δεν καταλαβαίνουν τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζει το ωστικό κύμα του μεταναστευτικού».