Γαλλία: Η κυβέρνηση θα περάσει την εργασιακή μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση

Γαλλία: Η κυβέρνηση θα περάσει την εργασιακή μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην υιοθέτηση του σχεδίου νόμου για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων χωρίς να το θέσει σε ψηφοφορία την Εθνοσυνέλευση", ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls.

“Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Francois Hollande με εξουσιοδότησε να χρησιμοποιήσω το άρ. 49.3 του Συντάγματος, το οποίο και θα κάνω”, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός ενώπιον των βουλευτών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει “ένα συνεκτικό και ισορροπημένο κείμενο”, η υιοθέτηση του οποίου κρίνεται αναγκαία.

Την ίδια ώρα όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να λάβει θετική ψήφο κατά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το αρ. 49.3 του γαλλικού συντάγματος, ο πρωθυπουργός που είναι πεπεισμένος για την αναγκαιότητα υιοθέτησης κάποιου νόμου, μπορεί να τον περάσει από τη βουλή χωρίς ψηφοφορία με δική του εποπτεία και ευθύνη. Σ'' αυτή την περίπτωση ωστόσο, βάσει του αρ. 49.2, το κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εισάγει προς εξέταση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα δώσει στους εργοδότες μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία. Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου όμως το κρίνουν υπερβολικά φιλελεύθερο και φοβούνται ότι θα επιδεινώσει την εργασιακή ανασφάλεια.

Η δεξιά αντιπολίτευση, που μειοψηφεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση μομφής και κάλεσε τους βουλευτές της αριστεράς που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να επιδείξουν "συνέπεια" και να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Πολλοί βουλευτές της αριστεράς είχαν αφήσει να εννοηθεί ή είχαν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο. Με βάση την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, έλειπαν περίπου 30 ψήφοι για να περάσει ο νόμος από το κοινοβούλιο.

Οι "αντάρτες" Σοσιαλιστές βουλευτές πιθανόν να είναι απρόθυμοι να συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Ο επικεφαλής τους, ο Κριστιάν Πολ, είπε ότι θα συναντηθούν για να αποφασίσουν "συλλογικά" τη στάση που θα τηρήσουν.

Τους τελευταίους μήνες στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου. Σε κάποιες από αυτές σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Οι διαμαρτυρόμενοι τάσσονται κατά των αλλαγών που επιφέρει το νομοσχέδιο καθώς θεωρούν πως αυτές ανοίγουν το δρόμο για αύξηση του ωραρίου εργασίας και άλλα μη δημοφιλή μέτρα. 

Από τις αντιδράσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης γεννήθηκε επίσης το κίνημα "Αγρυπνία" (Nuit Debout) το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από την κατάληψη της Πλατείας Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού. Οι οργανωτές των διαδηλώσεων αντέδρασαν έντονα στην επιλογή της κυβέρνησης να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση. Η προσφυγή στο άρθρο 49-3 του Συντάγματος αποτελεί "προσβολή για τον λαό" και "άρνηση της δημοκρατίας", τόνισε το κίνημα "Αγρυπνία".

Το άρθρο 49-3 είχε χρησιμοποιηθεί και το 2015 προκειμένου να περάσει τότε ένα νομοσχέδιο που προωθούσε ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ