Α. Γεωργιάδης: Θα γίνει ΕΔΕ για το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Τα 2+1 μέτρα του Υπουργείου Υγείας

Α. Γεωργιάδης: Θα γίνει ΕΔΕ για το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Αποφασισμένος να δώσει συνέχεια με φόντο το απαράδεκτο περιστατικό με το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης (21/01) ο υπουργό Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές. Ασθενής με κάλεσε προσωπικά και με ενημέρωσε για την κατάσταση και εγώ με την σειρά μου επικοινώνησα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και μεταβήκαμε όλοι στο σημείο. Σταδιακά αρχίσαμε να μαζεύουμε τις συνταγές με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους πολίτες για την κατανόηση. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, «θα γίνει ΕΔΕ για το περιστατικό. Αν οι υπάλληλοι είχαν ενημερώσει τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα είχαν αντικατασταθεί, όμως δεν το έκαναν. Η ταυτόχρονη ασθένεια είναι πιθανή και ανθρώπινη, όμως δεν δικαιολογεί το να μην ενημερώσει ένας υπάλληλος τη διοίκηση".

Ακόμη, σε ερώτηση για το γεγονός ότι υπάρχουν 27 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που εξυπηρετούν καθημερινά περίπου 300.000 συνταγογραφήσεις, με πολίτες να αλλάζουν ακόμη και νομό για να πάρουν τα φάρμακά τους, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «υπάρχει πιλοτικό πρόγραμμα για τη διανομή φαρμάκων κατ' οίκον, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθνείς και οι φροντιστές τους».

Στα φαρμακεία της γειτονιάς τα φάρμακα υψηλού κόστους - Τα 2+1 μέτρα του υπ. Υγείας

Εν τω μεταξύ, σε τρία μέτρα προσανατολίζεται ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Στην διάθεση ορισμένων φαρμάκων υψηλού κόστους και από τα φαρμακεία της γειτονιάς, στην άμεση πρόσληψη επιπλέον φαρμακοποιών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την μεταφορά φαρμάκων κατά οίκον η οποία έχει δοκιμαστεί από πέρυσι πιλοτικά, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στον Μ. Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Υγείας τονίζει πως δεσμεύεται προσωπικά ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το απαράδεκτο περιστατικό στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. «Θέλω να ζητήσω μια ειλικρινή συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν σήμερα χωρίς λόγο, αλλά και από όλους τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται καθημερινά περιμένοντας στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ για να λάβουν τα φάρμακα τους», τονίζει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις λύσεις που σκέφτεται συνολικά, ο Ά. Γεωργιάδης επισημαίνει πως έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο για το πώς θα μειωθούν οι ουρές στο μισό και τις επόμενες μέρες θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.  

«Όπως είναι γνωστό, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούνται τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Πρόκειται για πολύ ακριβές θεραπείες, που αφορούν σε σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνος, πολλαπλή σκλήρυνση κά, τα φάρμακα των οποίων οι ασθενείς δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Ένα από τα σενάρια που επεξεργαζόμαστε λοιπόν, είναι να συνεργαστούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τα φαρμακεία της γειτονιάς. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση ωστόσο δεν θα ισχύει για όλα τα σκευάσματα, αλλά θα διευκρινίζει ποια θα είναι προσβάσιμα στους ασθενείς από τα φαρμακεία και ποιες ασθένειες θα αφορούν, αξιολογώντας το "μοντέλο" που λειτούργησε στη διάρκεια της πανδημίας», αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας.

Όλες οι προσπάθειές μου αυτό το διάστημα που είμαι υπουργός Υγείας, είναι πώς θα κάνω τη ζωή των συμπολιτών μου πιο εύκολη, επισημαίνει και προσθέτει: «Δεν προσπάθησα ποτέ να κρύψω τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν θα το κάνω τώρα. Αντιθέτως, είμαι εδώ για να βρούμε μια λύση ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την ταλαιπωρία του κόσμου».

Προτεραιότητα για το υπουργείο και κεντρικός άξονας στην προσπάθεια που γίνεται είναι να εξυπηρετείται καλύτερα ο ασθενής και οι άνθρωποι που τον φροντίζουν, συνεχίζει τονίζοντας πως «θα προχωρήσουμε σε επιπλέον προσλήψεις φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ, ενώ σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για τη μεταφορά φαρμάκων απευθείας στα σπίτια των ασθενών. Ήδη, από τον Μάρτιο του 2024, έχει ξεκινήσει η πιλοτική διανομή σε πάσχοντες από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα, ενώ μέσα στο 2025 θα επεκταθεί και σε ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους».

Τι συνέβη το πρωί της Τρίτης

Νωρίτερα, το πρωί, όπως ο ίδιος ο υπουργός είχε αποκαλύψει μιλώντας στην ΕΡΤ, ασθενής, που τον γνώριζε προσωπικά, του τηλεφώνησε και του είπε: «Κύριε υπουργέ, αυτό που συμβαίνει τώρα στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας είναι απαράδεκτο. Περιμένω εδώ για ώρα».

Επί τόπου πήγαν ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Ζαμάνης, η γενική διευθύντρια κ. Λίτσα και άλλοι συνεργάτες. Ωστόσο, προέκυψε και άλλο ζήτημα: η πόρτα του φαρμακείου ήταν κλειδωμένη και τα κλειδιά τα είχαν οι υπάλληλοι που έλειπαν. Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά για να ανοίξει την πόρτα», είπε ο Ά. Γεωργιάδης.

«Μετά την παρέμβασή μας, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και ξεκινήσαμε τη διαδικασία εξυπηρέτησης. Όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες που περίμεναν, αν και αυτό φυσικά δεν αναιρεί την ταλαιπωρία που υπέστησαν», συνέχισε.

Το περιστατικό, όπως είπε, θα διερευνηθεί πλήρως. Δεν είναι κάτι σύνηθες να απουσιάζουν ταυτόχρονα τρεις υπάλληλοι χωρίς ενημέρωση. Θα εξεταστούν οι ευθύνες και, εφόσον χρειαστεί, θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

«Αυτό που συνέβη ήταν ντροπιαστικό και απαράδεκτο. Πήγα προσωπικά στο σημείο για να δείξω ότι αντιλαμβάνομαι το μέγεθος του προβλήματος.

Ωστόσο, η λύση δεν είναι μόνο στις άμεσες παρεμβάσεις, αλλά στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος», είχε πει το πρωί ο υπουργός Υγείας.

ΠΦΣ: Επιβεβαιώνεται το μέγεθος του προβλήματος

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως «με αφορμή την ταλαιπωρία του κόσμου στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, η σημερινή, πρωτόγνωρη ενέργεια του υπουργού Υγείας επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος το οποίο έχει λάβει πλέον διαστάσεις τέτοιες, που καθιστούν επιβεβλημένη και αναγκαία την εξεύρεση λύσης, όπως έχει επανειλημμένα αναδείξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος».

Ο ΠΦΣ τονίζει πως η ταλαιπωρία των συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων που έχουν απόλυτη ανάγκη το φάρμακό τους δεν αντιμετωπίζεται από το υφιστάμενο πλαίσιο διακίνησης αυτών των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και με την αξιοποίηση του έτοιμου δικτύου των 11.000 φαρμακείων, με ομοιόμορφη κατανομή και διασπορά ανά την επικράτεια.

«Επιτέλους οι θέσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα "Φάρμακα Υψηλού Κόστους από το φαρμακείο της γειτονιάς" προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ευπαθείς ομάδες ασθενών, πρέπει άμεσα να γίνει πράξη.

Εκείνο που προέχει, αποκλειστικά και μόνο, είναι η προστασία και η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ασθενών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την Τετάρτη (22/01) ανακοινώνονται τα μέτρα για τα φάρμακα

Άμεσα μέτρα που θα δίνουν λύση στο πρόβλημα καθυστέρησης διανομής φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα ανακοινώσει την Τετάρτη (22/01), ο Υπουργός Υγείας.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος», ζητώντας ταυτόχρονα «συγνώμη από τους ασθενείς που περίμεναν σήμερα στην ουρά επί ώρες και ταλαιπωρήθηκαν, καθώς το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ήταν κλειστό λόγω ασθένειας, ταυτόχρονα, και των τριών φαρμακοποιών.

Όπως είπε, «στα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο, ένα κομμάτι τους θα αφορά και άλλα κανάλια διανομής κάποιων από αυτά τα φάρμακα», ενώ επεσήμανε ότι τρέχει και ο διαγωνισμός για την διανομή κατ οίκον φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, υψηλού κόστους.

«Σε κάθε περίπτωση θέλω να ενημερώσω τον κόσμο, τον οποίο ευχαριστώ διότι θα είχε κάθε λόγο να είναι πολύ εξοργισμένος σήμερα, ότι ντρέπομαι για το σημερινό περιστατικό. Θα ακολουθήσει μια ειδική διαδικασία για το τι πήγε στραβά. Δεσμεύομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μετά από καταγγελία ασθενούς, πήγε με κλειδαρά και άνοιξε το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που περίμενε απέξω.

«Αυτό που έγινε σήμερα, φέρνει στο προσκήνιο ένα μεγαλύτερο θέμα, την ταλαιπωρία ασθενών από ορισμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όχι σε όλα, γιατί τα περισσότερα δουλεύουν καλά, αλλά για αυτά που έχουν πολύ μεγάλο φόρτο» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:

«Αύριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα άμεσα μέτρα που θα πάρουμε για την διανομή των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ασθενείς, ενώ ήδη τρέχει και ο διαγωνισμός για την κατ' οίκον διανομή».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ φτιάχτηκαν την εποχή των μνημονιακών χρόνων, όταν ανακαλύψαμε ότι δεκάδες δις ξοδεύονταν σε φάρμακα, που τελικά δεν έπαιρνε κανένας ασθενής».

«Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα είναι πράγματι πολύ ακριβά. Υπάρχουν φάρμακα που κάνουν 300.000, 100.000, 80.000 ευρώ. Υπάρχουν φυσικά και φθηνότερα. Έχουμε μία σειρά σχεδίων για το πώς θα δίνουμε τα φάρμακα που είναι για νοσοκομειακή χρήση, για το πώς θα δίνουμε ένα ύψος δαπάνης για κάποιες κατηγορίες σε ορισμένα φαρμακεία , για το πώς θα δίνονται κατ οίκον. Στόχος μας είναι, όχι να κλείνουν φαρμακεία που υπάρχουν, του ΕΟΠΥΥ, αλλά να μην υπάρχουν μεγάλες ουρές και αυτή η μεγάλη καθυστέρηση. Είναι και θέμα αξιοπρέπειας να αφήνεις έναν άνθρωπο που έχει καρκίνο να περιμένει όρθιος στην ουρά επί δύο ώρες για να πάρει ένα φάρμακο», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος ο Υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος», κάλεσε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να το στηρίξουν τονίζοντας ότι, «δεν σηκώνει σοβαρές διαφωνίες, είναι τεχνικού χαρακτήρα και έχει ιδεολογικό κοινωνικό πρόσημο».

«Είναι το πρώτο νομοσχέδιο ενοποίησης δομών με στόχο την αντιμετώπιση περιστατικών τραύματος με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αναγνώρισαν ότι είναι προς θετική κατεύθυνση, ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του, καθώς όπως υποστήριξαν, «θα λειτουργήσει με βάσει τις υπάρχουσες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας -οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες- ενώ διακατέχεται από αοριστία τόσο ως προς το εξειδικευμένο προσωπικό όσο και ως προς το κόστος λειτουργίας του».