Το νομικό καθεστώς που διέπει τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η εύρυθμη καθημερινή λειτουργία της, διασαφηνίστηκε και εξειδικεύθηκε στις Συμφωνίες Έδρας που υπέγραψαν στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φίλιπο Γκράντι. Με τις Συμφωνίες, η Ελλάδα αναγνωρίζει και εμπράκτως τον ενεργό ρόλο και το πολυεπίπεδο έργο της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στη χώρα, σημειώνει η ΕΡΤ.
«Σε εποχές μεγάλων προκλήσεων στηρίζουμε πλήρως τη δράση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενδυναμώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες αναταραχής», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, η ευρύτερη περιοχή, όπως και η δική μας περιοχή υποφέρει από πολέμους».
Με το βλέμμα στραμμένο στις ραγδαίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «κάθε είδους εκτοπισμός θα πρέπει να αποτραπεί. Όχι διότι προκαλούνται στροβιλισμοί στα έθνη, αλλά διότι αυτό απαιτείται από το ανθρωπιστικό δίκαιο».
Οι κ. Γεραπετρίτης και Γκράντι εγκαινίασαν και έκθεση που φιλοξενείται στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα τις απαρχές της συνεργασίας Ελλάδας και Ύπατης Αρμοστείας την περίοδο 1947-1963. Το υλικό περιλαμβάνει αρχεία από το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκράντι θα γίνει το απόγευμα δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Γ. Γεραπετρίτης: Να ενισχύσουμε τον ΟΗΕ για να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια
«Στους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε πλήρως τη δράση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Filippo Grandi και την επίσκεψη στην έκθεση αρχειακού υλικού του υπουργείου Εξωτερικών και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τίτλο «Οι απαρχές της συνεργασίας Ελλάδας-Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: Κοινή έκθεση αρχειακού υλικού των πρώτων ετών της κοινής πορείας (1947-1963)».
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες αστάθειας», σημείωσε.
«Δυστυχώς, η ευρύτερη περιοχή, η περιοχή μας, πλήττεται από φοβερούς πολέμους. Κάθε είδους εκτοπισμός πληθυσμών πρέπει να αποτρέπεται, όχι μόνο επειδή προκαλεί αναταραχή στα έθνη, αλλά κυρίως επειδή αυτό επιτάσσει το ανθρωπιστικό δίκαιο».
«Τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται από κοινού με τα κράτη προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των εθνών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ σήμερα. Η υπογραφή της Συμφωνίας Έδρας είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία προς όφελος όλων των ανθρώπων», κατέληξε.