ΓΕΣ: Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων διατηρείται μέσα από τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της περιοχής
ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI
ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI

ΓΕΣ: Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων διατηρείται μέσα από τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της περιοχής

Ως μία από τις «πιο σημαντικές περιπτώσεις των εγκλημάτων πολέμου, που διαπράχθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα», το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων «διατηρείται μέσα από τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της περιοχής», όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σε ανακοίνωσή του καθότι σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2024, συμπληρώνονται 81 χρόνια από το γεγονός.

«Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων αναφέρεται σε μια από τις πιο φρικτές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ξεκινά το ΓΕΣ την ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Συγκεκριμένα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ως αντίποινα για την επίθεση του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) στη μάχη της Κερπινής κατά γερμανικών δυνάμεων, κατέστρεψαν την πόλη των Καλαβρύτων και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες και έφηβους κατοίκους.

»Η επιχείρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη ισοπέδωση του χωριού, τον εμπρησμό των σπιτιών και την εξόντωση των κατοίκων, με νεαρούς και ηλικιωμένους να πυροβολούνται εν ψυχρώ. Οι γυναίκες και τα παιδιά που έμειναν στα Καλάβρυτα, κατάφεραν να διασωθούν από τη φωτιά του σχολείου, μέσα στο οποίο είχαν κλειδωθεί από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι θηριωδίες των Γερμανών δεν επικεντρώθηκαν μόνο στα Καλάβρυτα αλλά και στις γύρω περιοχές».

Όπως το ΓΕΣ υπογραμμίζει, «το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις των εγκλημάτων πολέμου, που διαπράχθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Σήμερα, η μνήμη του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων διατηρείται μέσα από μνημεία, επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, καθώς και μέσα από τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της περιοχής».