Του Γιάννη Σιδέρη
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο και δυσεπίλυτο. Χωρίς τον Αλέξη δεν υπάρχει αλλά και ο Αλέξης πλέον δεν αρκεί. Εξακολουθεί να πολιτεύεται σε ένα μοτίβο ιδεολογικής μεγαλοστομίας, πολιτικής ανωριμότητος και αποφυγής ανάληψης ευθυνών για τα αρνητικά της διακυβέρνησής του, με αποτέλεσμα να συσπειρώνει λίγους και φανατικούς αλλά να απομακρύνει τους σκεπτόμενους και μετριοπαθείς.
Το Σάββατο π.χ. στην «ΕφΣυν» κατηγόρησε τους Σαμαροβενιζέλους ότι άφησαν τη χώρα στην εντατική και ότι η εντατική «ακυρώθηκε από την ηρωική στάση του λαού μας στο δημοψήφισμα του Ιούλη του ‘15»! Ας πούμε ότι η στάση του λαού ήταν ηρωική (αν κατάλαβε ο λαός μέσα σε μια βδομάδα τι ψήφισε και γιατί). Πως ακυρώθηκε αφού ο ίδιος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ηρωική στάση του λαού, απείθησε στην εντολή του, ακύρωσε το πρόσταγμά του και έφερε ένα τρίτο μνημόνιο, χειρότερο από των Σαμαροβενιζέλων; Με τον θηριώδη λαϊκισμό του, υμνεί την στάση του λαού την οποία πρόδωσε!
Φυσικά από τον λαό της «ηρωικής στάσης» δεν περνούν απαρατήρητες αυτές οι ανορθολογικές πιρουέτες. Γι’ αυτό και στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στις 15,1 μονάδες ενώ ο Μητσοτάκης προκρίνεται ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός από το 48% και ο ίδιος ο Τσίπρας μόνο από το 18%! Και δεν είναι η μόνη δημοσκόπηση ώστε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι λανθασμένα αποτελέσματα. Την ίδια εβδομαδα η Pulse έδινε 38% στη ΝΔ με τον ΣΥΡΖΑ στο 25,5% και η MRB με 13 μονάδες υπεροχής τη ΝΔ!
Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απεύχεται πρόωρες εκλογές. Με την -ακόμη- βοναπαρτική ηγεμονία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο Τσίπρας δεν θα «έπαιζε» απλώς το ενδεχόμενο μιας ακόμη εκλογικής ήττας. Θα όδευε στη πρόωρη δύση του.
Στο κόμμα είναι αδιαμφισβήτητος ακόμη, αλλά ήδη τρωτός αφού έχει υποστεί τέσσερις ήττες από τον «ολίγιστο» Μητσοτάκη, αυτόν που είχε για μπρέκφαστ. Μια πέμπτη που με τις επαναληπτικές θα γινόταν και έκτη, θα ήταν καθοριστική. Θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα ηνία παραδίδοντάς τα σε κάποιον ανατέλλοντα εκ των δελφίνων, μάλλον λιγότερο χαρισματικό ( στην οργίλη καταγγελία) αλλά πιο ειλικρινή - καθότι η χαρτογράφηση των νεότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να εκδηλώσουν αρχηγικές βλέψεις, δείχνει ανθρώπους πιο ειλικρινείς και λιγότερο αδίστακτους από αυτόν ( φαινομενικά βέβαια, ως τώρα, καθότι η «αρχή άνδρα δείκνυσι»).
Ηδη η ήττα και η συνεχόμενη δημοσκοπική καθίζηση, έχει απελευθερώσει τις διαθέσεις των «δημογερόντων» του κόμματος και των συγκροτημένων τάσεων, που κινούνται να τον θέσουν υπό κηδεμονία. Ναι είναι αδιαμφισβήτητος, αλλά όχι πλέον ανεξέλεγκτος. Γνωρίζουν ότι αυτός τους χάρισε την εξουσία αλλά φροντίζουν να θυμίζουν ότι αυτοί του χάρισαν την αρχηγία.
Ετσι ξαφνικά ο Δραγασάκης αποστασιοποιήθηκε από τις «αυταπάτες» Τσίπρα για το 2015, ο Τσακαλώτος εξέφρασε το αυτονόητο για την πίτα Βορίδη «αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα;», ο Βούτσης παραδέχτηκε «Δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε», ο Σκουρλέτης μιλάει περί «διεύρυνσης και όχι μετατόπισης», και περί της ανάγκης για «πειστική αντιπολίτευση», ενώ η αριστερή πτέρυγα των «53+» υπενθυμίζει εντόνως ότι το επικείμενο συνέδριο είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι των γεφυροποιών και της «Προοδευτικής Συμμαχίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στην πλέον επώδυνη και νεφοσκεπή φάση της ανέφελης και εντυπωσιακά ορμητικής έως τον Αύγουστο, πορείας του. Προβληματίζεται, γι’ αυτό και καταγγέλλει (λες και μπορεί να ξορκίσει) τις πρόωρες εκλογές. Εάν ο Μητσοτάκης τις διεξαγάγει πριν ακόμη χάσει την ηγεμονική παρουσία του κόμματός του την πολιτική ζωή, ο Τσίπρας έχει τελειώσει.
Ευελπιστεί αυτές να καθυστερήσουν, η ΝΔ να έχει τις φυσιολογικές διαρροές που έχει κάθε κυβέρνηση, ώστε το κόμμα του να περάσει πρώτο τον εκλογικό πήχη. Σε αυτή την περίπτωση διασώζεται ο ίδιος προσωπικά, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι και πάλι αδύνατος. Θα πρέπει να έρθει σε βοήθεια το αποδεκατισμένο «ιππικό» του ΚΙΝΑΛ.
Γι αυτό και στη βουλή δήλωσε ότι οι επόμενες εκλογές μπορούν να δώσουν λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον Μητσοτάκη, αλλά θα είναι «προοδευτική, δημοκρατική».
Δεν ρώτησε βέβαια το ΚΙΝΑΛ αν θα δεχθεί να γίνει υποπόδιό του.