Στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2022 ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το κόμμα του, να αμβλύνει τη διαρκώς αυξανόμενη εσωστρέφεια αλλά και να δώσει την εικόνα πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε μια ιδιότυπη μονομαχία με το τρίτο κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που το αίτημά του πέφτει στο κενό διότι η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει στο σύνολο των δημοσκοπήσεων πως δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και εξακολουθεί να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το αίτημα Τσίπρα έχει πέσει στο κενό, παρότι η Κουμουνδούρου επιχειρεί να βομβαρδίσει επικοινωνιακά τους πολίτες επαναλαμβάνοντας καθημερινά το σχετικό αίτημα με πρόσχημα την απομάκρυνση της σημερινής κυβέρνησης και την επάνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και μιας απροσδιόριστης «προοδευτικής» κυβέρνησης για την οποία ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο τέως πρόεδρος του Συνασπισμού, πρόσφατα δήλωσε - με αφορμή και την απλή αναλογική - ότι στη φάση αυτή δεν εξυπηρετεί την πολιτική κατάσταση και δεν υπάρχει η βάση σχηματισμού μιας κυβέρνησης μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Ουσιαστικά οι πολίτες επιλέγουν πολιτική σταθερότητα και επιθυμούν ολοκλήρωση του προγράμματος της σημερινής κυβέρνησης δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και γυρνούν την πλάτη στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα, στους υψηλούς τόνους, τις ύβρεις και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που μέσα από μια εμφυλιοπολεμική ρητορική επιχειρείται να καλυφθεί η ένδεια προτάσεων και θέσεων που να εμπεριέχουν λύσεις για υπαρκτά και μελλοντικά προβλήματα.
Περίπου 6 στους 10 πολίτες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δηλώνουν πως δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές δείχνοντας ως εκλογικό έτος το 2023. Το ποσοστό είναι σημαντικό δεδομένων των κρίσεων που εκλήθη να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, των λαθών, κυρίως όμως της κατάστασης που διαμορφώνεται με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.
Είναι σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι ήταν το ίδιο και τον Νοέμβριο του 2021, πριν δηλαδή καταθέσει το αίτημα του ο Αλέξης Τσίπρας με πρόσχημα την πανδημία και τη μελέτη Τσιόδρα Λύτρα αλλά και πριν η ακρίβεια χτυπήσει με δύναμη την πόρτα των νοικοκυριών.
Όπως επίσης και το γεγονός πως τον Δεκέμβριο του 2018 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει δηλώσει το τέλος των μνημονίων και την έξοδο της χώρας από αυτά υποσχόμενος παροχές, αυξήσεις και προσλήψεις η κατάσταση ως προς το θέμα των πρόωρων εκλογών στις δημοσκοπήσεις ήταν αντίστροφη. Οι 6 στους 10 ήθελαν εκλογές το συντομότερο δυνατό δείχνοντας παράλληλα, σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, την πόρτα της εξόδου στην κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά.
Γιατί όμως οι πολίτες δεν ακούν τα κελεύσματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιδρούν αρνητικά στις εκκλήσεις να εκφράσουν την «οργή και την αγανάκτησή τους»; Διότι οι αυταπάτες που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν μέσα από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης αφενός, αφετέρου διότι ευελπιστούν σε ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουν λύσεις στα προβλήματα και όχι πεζοδρομιακές κινηματικές λογικές με νταούλια που θα χτυπούν οι Έλληνες και θα χορεύουν οι αγορές παγκοσμίως.
Η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας καλύτερα αμειβόμενες, οι μεταρρυθμίσεις όπως αυτή που θα οδηγήσει σε ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και η ασφάλειας εντός και εκτός των τειχών αποτελούν βασικό μέλημα μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση στην οποία προστέθηκαν μια πανδημία και οι επιπτώσεις της.
Η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής η μη κανονικότητα που για την Αριστερά αποτελεί ευκαιρία, σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και οι αντισυστημικοί εκπρόσωπος της κυβερνώσας Αριστεράς δεν κόβουν εισιτήρια στις παραστάσεις που στήνονται εντός και εκτός κοινοβουλίου. Ούτε φυσικά και οι ακραίες φραστικές επιθέσεις που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα όρια των ύβρεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος δημιουργήσει έναν κύκλο σταθερότητας ως προς την κυβερνητική θητεία και τα μηνύματα που αυτή στέλνει στους πολίτες, στους επενδυτές και στις διεθνείς αγορές είναι συγκεκριμένα. Δείχνοντας πως αφουγκράζεται και τις δημοσκοπήσεις έχει αποσαφηνίσει πως θα επιδιώξει να αναμετρηθεί, εκλογικά, με την αντιπολίτευση στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, δηλαδή της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεών.
Δεν υπέκυψε άλλωστε ούτε στις πολιτικές εκείνες στιγμές που ένας πρωθυπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πρωτοκαθεδρία του και τη γενικότερη αποδοχή που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, για να ανανεώσει την κυβερνητική του θητεία
Η δημιουργία ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρει στην παρούσα φάση όπου η επαναφορά στην κανονικότητα δύναται να συμβάλει στην ανάταξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που προκαλεί κυρίως η ενεργειακή κρίση.