Γιατρός στη Μυτιλήνη  συνταγογραφούσε τη νύχτα φάρμακα με το «κιλό» σε σύζυγο και  κόρη - Επικοινώνησε μαζί της ο Γεωργιάδης
Δέκα περιπτώσεις γιατρών

Γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε τη νύχτα φάρμακα με το «κιλό» σε σύζυγο και κόρη - Επικοινώνησε μαζί της ο Γεωργιάδης

Συνολικά 100 γιατροί οι οποίοι συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια, εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρέθεσε 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις τπαράνομων συνταγογραφήσεων.

Ανάμεσά τους και μια γιατρός παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη η οποία συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνταγοραφήσεις γίνονται από τις 21:00 και 4:00 το πρωί.

Μάλιστα, στην κόρη της είχε συνταγογραφήσει τρεις διαφορετικές στατίνες, γεγονός που οδήγησε τον Άδωνι Γεωργιάδη να την καλέσει στο τηλέφωνο 

«Της είπα "είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη"», σχολίασε ο υπουργός Υγείας, μεταφέροντας ότι εκείνη του απάντησε πως η κόρη της έχει μια πολύ σπάνια πάθηση «αλλά δεν θα ξαναγίνει».

Ήδη ο Υπουργός Υγείας έχει κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όπως είπε  «αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση», σε έναν άλλο γιατρό επέβαλε πρόστιμο 800.000  ενώ διαμήνυσε σε όσους παρανομούν «Σταματήστε να το κάνετε θα σας πιάσουμε όλους».

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν - πέραν της Μυτιλήνης - ήταν: 

  • Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
  • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε σε δύο αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
    Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
  • Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε έναν ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
  • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
  • Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
  • Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
  • Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.
  • Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Οι παραβάσεις κατά τομέα

«Λυπάμαι που υπάρχουν γιατροί που για ίδιον όφελος υπερσυνταγογραφούν, δεν είναι όλοι οι γιατροί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας και παρουσίασε αναλυτικά τις παραβάσεις που εντοπίζονται και αφορούν:

Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων: Εντοπισμός συνταγών που περιέχουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για την αντιμετώπιση μίας συγκεκριμένης πάθησης.

Παροχή φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους: Εντοπισμός συνταγών που καλύπτουν μεγάλες χρονικές περιόδους, πέρα από τη συνήθη κλινική πρακτική και τις ιατρικές οδηγίες.

Συχνές επαναλήψεις συνταγών: Ασυνήθιστα συχνή ανανέωση συνταγών χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.

Μικρές ποσότητες ανά ανανέωση: Συνταγές για μικρές ποσότητες φαρμάκων που ανανεώνονται συχνά, υποδηλώνοντας πιθανή κατάχρηση.

Συνταγές σε συγκεκριμένα φαρμακεία: Συγκέντρωση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία, υποδηλώνοντας πιθανές συμφωνίες μεταξύ ιατρών-φαρμακείων.

Συνταγές σε συγκεκριμένους ασθενείς: Συχνή συνταγογράφηση σε συγκεκριμένους ασθενείς, χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, η χρήση των υπηρεσιών τής ΗΔΙΚΑ μάς επιτρέπει, πλέον, να βρούμε τα πάντα μέσω των ΑΜΚΑ των ασθενών και του ΕΟΠΠΥ που ελέγχει τους γιατρούς.