Για μια «σαφή» έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια έκανε λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να «επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους» και καλώντας τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.
Η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε και επανέλαβε ότι στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. «Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι σαφής», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων, από το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 27 δισ. ευρώ που φέρει το όνομα του και ως εκ τούτου η ελληνική οικονομία δείχνει να επανέρχεται με θετικές προοπτικές.
Α. Τσίπρας: Διαβατήριο για την «καθαρή» έξοδο η υπεραπόδοση της οικονομίας
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την «καθαρή» έξοδο της χώρας, διαβατήριο της οποίας είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως η χώρα δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο χωρίς την ανάγκη μιας προληπτικής γραμμής στήριξης», είπε χαρακτηριστικά. «Συζητήσαμε σε βάθος για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνήσαμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία του επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της ευρωζώνης αλλά όχι επιστροφή στο παρελθόν. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επούλωση των πληγών της κρίσης», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Θα πρέπει να δούμε πώς θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης μέσω της μείωσης της φορολογίας», επεσήμανε.
Παράλληλα, εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Γιούνκερ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις. «Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού».
Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι «με τη καθοριστική συμβολή της Κομισιόν και του Juncker είμαστε κοντά και στον ορισμό των μέτρων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Τέλος, σχολιάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας, ο Α. Τσίπρας είπε ότι «παραμένουμε αποφασιστικοί αλλά και ψύχραιμοι στην αντιμετώπιση προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά επιμένοντας και στο διάλογο».