Χ. Σταϊκούρας: Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα είναι στη σωστή κατεύθυνση
Eurokinissi
Eurokinissi

Χ. Σταϊκούρας: Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα είναι στη σωστή κατεύθυνση

«Τα σιδηροδρομικά προβλήματα της χώρας είναι διαχρονικά και απαιτούν να εργαστούμε με μεθοδικότητα, συνέπεια, σύνεση επιμονή και υπομονή για να επιλυθούν» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την συνεδρίαση της ακρόασης φορών του σχεδίου νόμου για την «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών», στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως «τα σιδηροδρομικά προβλήματα της χώρας είναι συσσωρευμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υφίσταντο και πριν τα Τέμπη και έγιναν πολύ πιο ορατά με την σιδηροδρομική τραγωδία. Οφείλουμε να εργαστούμε με μεθοδικότητα, με συνέπεια, με σύνεση και προφανώς με επιμονή και υπομονή. Το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν φτάνει. Θα πρέπει και να υλοποιηθεί αυτό το βήμα, αλλά και όλα τα επόμενα που είναι ενταγμένα στο σχέδιο δράσης που έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε»

Ο υπουργός, ανέφερε ότι μετά τα Τέμπη «υπάρχει μια μεγάλη και ευλόγως ανησυχία και ευαισθησία» σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Απέρριψε όμως ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε αυξημένα περιστατικά ασφάλειας στους σιδηροδρόμους.

Χαρακτηριστικά παρέθεσε στοιχεία σε βάθος δεκαετία που όπως είπε «σύμφωνα με τα πορίσματα και τις αναφορές: το 2023 ήταν 17 τα σοβαρά καταγεγραμμένα συμβάντα συμπεριλαμβανομένου και του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Το 2022 ήταν 29, το 2021 ήταν 56, το 2020 ήταν 53, το 2019 ήταν 79 , το 2018 ήταν 74, το 2017 ήταν 84, το 2016 ήταν 71, το 2015 ήταν 76 , το 2014 ήταν 81, το 2013 ήταν 58».

Συνολικά, είπε ο υπουργός, «πριν το δυστύχημα των Τεμπών είχαμε 500 σιδηροδρομικά συμβάντα», αλλά «μετά τα Τέμπη ευλόγως και ορθά αναδεικνύεται το κάθε περιστατικό». Επισήμανε ότι τα «σιδηροδρομικά προβλήματα είναι διαχρονικά, αλλά και δια τοπικά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε έχει ανοικτές υποθέσεις για 11 χώρες σχετικά με θέματα ενίσχυση της σιδηροδρομικής ασφάλειας.

Τα στοιχεία της τελευταία δεκαετίας , είπε ο κ. Σταϊκούρας αποδεικνύουν ότι «εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διαχρονικό και πολύ μεγάλο πρόβλημα, που η επίλυσή του απαιτεί -όπως ανέφεραν και στην συνεδρίαση κυρίως οι εκπρόσωποι των Συγκοινωνιολόγων- υπομονή, σταθερά βήματα και επιμονή»

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο υπουργός ανέφερε ότι «αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, δεν είναι αίολο και εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική την οποία έχουμε και πλέον την συζητούμε κάθε δίμηνο με του Ευρωπαίους. Είναι το κείμενο σχέδιο δράσεων που εδράζεται σε πέντε πυλώνες, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται και το χαιρετίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ήδη, πρόσθεσε ο υπουργός, «έχουμε υποβάλλει και ένα δεύτερο σχέδιο δράσεων και η αποτίμηση των ευρωπαϊκών οργάνων ήταν θετική».

Ο υπουργός, πρόσθεσε ότι «πράγματι υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα πρέπει ακόμα να αναληφθούν για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις , για ζητήματα εκπαίδευσης προσωπικού, προσλήψεων , ενσωμάτωσης Οδηγιών κ.λ.π». Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε «σε αλλαγές στη νομοθεσία, στην λειτουργία του Διαχειριστή Υποδομής, στην κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων, σε θεσμικές και οργανωτικές παρεμβάσεις στον τομέα των σιδηροδρόμων, στον εταιρικό μετασχηματισμό που συζητάμε με αυτό το νομοσχέδιο, στην ψηφιοποίηση διαδικασιών εντός εμπλεκόμενων φορέων αλλά και την κουλτούρα μεταξύ των φορέων και την εμπέδωση αισθήματος ευθύνης και ασφάλειας».

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι εκτός από το οργανωτικό σχέδιο για τους σιδηροδρόμους απαιτούνται πόροι και για υποδομές, για αυτό σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, το αμέσως προσεχώς διάστημα έπονται έργα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την εκπαίδευση ανέφερε πως σε συνεργασία με Πανεπιστήμια αναλαμβάνουμε ήδη πρωτοβουλίες για την διαχείριση ασφάλειας, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας καθώς και μια σειρά άλλων όπως εκπαιδεύσεις μηχανοδηγών, τήρησης πρωτοκόλλων.