«Πώς η Κίνα διευρύνει την επιρροή της στην Ευρώπη μέσω επενδύσεων στην Ελλάδα» τιτλοφορείται άρθρο στην διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής Handelsblatt, με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην χώρα μας. Γίνεται εκτενής αναφορά στους διάφορους τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος που εστιάζουν οι Κινέζοι για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στις γεωπολιτικές προεκτάσεις αυτών.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο μακροσκελές άρθρο γίνεται λόγος για την συνεχή σύσφιξη των διμερών σχέσεων «[…] όταν ο Σι Τζινπίνγκ θα έχει συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα είναι η πρώτη χειραψία μεταξύ των δυο ανδρών. Συναντήθηκαν μόλις πριν από μια εβδομάδα στη Σαγκάη όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στην εμπορική έκθεση Expo προκειμένου να προσελκύσει Κινέζους επενδυτές. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN «We are open for business»... δεν χρειάζεται να το πει δεύτερη φορά στους Κινέζους που έχουν ανακαλύψει ήδη προ πολλού την Ελλάδα».
Πέραν του δεδηλωμένου μεγάλου ενδιαφέροντος των Κινέζων για απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς η χώρας μας έχει το φθηνότερο πρόγραμμα «χρυσής βίζας», παράλληλα αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Τζινπίνγκ είναι η διεύρυνση των επενδύσεων. Όπως αναφέρει η HB, «Από το 2005 η Κίνα έχει επενδύσει 7,5 δις ευρώ στην Ελλάδα, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Τη Δευτέρα ο Κινέζος Πρόεδρος επισκέπτεται ''το δικό του'' λιμάνι», παραπέμποντας στην επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στον Πειραιά, το οποίο βρίσκεται ως γνωστόν υπό τον έλεγχο της Cosco, στο οποίο οι Κινέζοι επιθυμούν διακαώς να επεκτείνουν την δραστηριοποίησή τους.
«Με προσήλωση στο στόχο τους οι Κινέζοι επεκτείνουν το λιμάνι ως την πύλη τους προς την Ευρώπη: εκεί τα κοντέινερ των αφιχθέντων από την Ασία μεγάλων πλοίων της (Cosco) μεταφορτώνονται σε μικρότερα που συνεχίζουν προς άλλα μεσογειακά λιμάνια ή μεταφέρονται μέσω των σιδηροδρόμων προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Υπό την Cosco οι μεταφορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων δεκαπλασιάστηκαν από το 2008». […] Ιδιαίτερη βαρύτητα στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχει και ο ενεργειακός τομέας. Στα τέλη του 2016 η κινεζική State Grid Corporation, ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, ανέλαβε το 24% του ΑΔΜΗΕ. Η μερική ιδιωτικοποίησή του ήταν ένας από τους όρους της διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα […]. Ειδικά η περίοδος της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν εκείνη που άνοιξε στους Κινέζους την πόρτα προς την Ελλάδα», αναφέρει η ΗΒ, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα επενδύει εφεξής και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
[…] Ο νέος πρωθυπουργός Μητσοτάκης θέλει να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Με την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Σι Τζινπίνγκ ανταποκρίνεται σε αυτό. Διότι οι Κινέζοι έχουν πολλά ακόμη σχέδια στην Ελλάδα. Λίγο πριν την επίσκεψη του κινέζου προέδρου η Bank of China άνοιξε υποκατάστημα στην Ελλάδα. Οι κινέζοι τραπεζίτες δεν εγκαταστάθηκαν κάπου τυχαία, αλλά στο Athens Tower, το ψηλότερο κτίριο της ελληνικής πρωτεύουσας. Αυτό υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες των Κινέζων στην Ελλάδα. Ειδικά στον Πειραιά έχουν μεγάλα σχέδια».
Σύμφωνα πάντως με την ΗΒ, «οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν αποφέρουν στο Πεκίνο μόνον οικονομικά οφέλη αλλά έχουν και πολύτιμες πολιτικές αποδόσεις: λαμβάνοντας υπόψη τους κινέζους επενδυτές, το 2017 ο τότε πρωθυπουργός Τσίπρας μπλόκαρε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ένα επικριτικό για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα ψήφισμα των 28 χωρών μελών της ΕΕ. Η Κίνα είχε επαινέσει δημοσίως την ''ορθή στάση'' της Ελλάδας».