Από σήμερα, Παρασκευή (26/7) έως τη Δευτέρα (29/7), οι ιδιώτες γιατροί δεν θα χορηγούν ηλεκτρονικές συνταγές, αντιδρώντας στη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δεν θα έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν δεν καλύπτουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, στις άγονες περιοχές. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας είναι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν ήδη γιατροί που έχουν προσφερθεί να μετακινηθούν στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη.
Βάσει νομοθετικής ρύθμισης, περίπου πενήντα ιδιώτες γιατροί, κυρίως παθολόγοι, πρέπει να συνδράμουν στη στήριξη των εφημεριών σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας, για τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Την απόφαση για τη μη χορήγηση ηλεκτρονικών συνταγών ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/7) ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν οι απειλές από την πλευρά του υπουργείου Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι καλούνται να πραγματοποιούν εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία που έχουν ανάγκη κενών ιατρικών θέσεων, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα».
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη η οποία αφαιρεί το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αρνηθούν να κάνουν εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία, θα αποτελέσει «ισχυρό αντικίνητρο για τη στελέχωση των περιοχών όπου υπάρχουν κενά».
Αισιοδοξία Α. Γεωργιάδη για κάλυψη εφημεριών
Αισιόδοξος είναι ο υπουργός Υγείας ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν ήδη γιατροί που έχουν προσφερθεί να μετακινηθούν στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη.
«Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε προτάσεις γιατρών, για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη, το πολύ, αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο» είπε.