«Ζητήσαμε να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά στο πόρισμα από το πανεπιστήμιο της Πίζας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή και τις αποστάσεις που παίρνουν από το πόρισμά του για την πυρόσφαιρα τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας.
«Οι επόμενες κινήσεις θα είναι μανιώδεις, επίμονες και φορτικές προσπάθειες επικοινωνίας με ξένα πανεπιστήμια. Έρχονται νέες προσομοιώσεις διάρκειας έξι μηνών από το “Δημόκριτο“», είπε.
«Έχω δεχθεί απειλές να μην συνεχίσω την έρευνα από αλλοδαπούς παράγοντες. Δεν υποκύπτω σε απειλές» γνωστοποίησε ο ίδιος.
«Όποιος φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα. Όποιος φοβάται πεθαίνει μόνο μια φορά. Εγώ μία φορά θα πεθάνω. Δε φοβάμαι τίποτα», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, ανέφερε: «Έχω ήδη στείλει από το πρωί ένα e-mail στον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης για να επιβεβαιώσω όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα. Από εκεί και πέρα όμως, δεδομένης της επιστολής που μου ήρθε την Παρασκευή το απόγευμα από το Πανεπιστήμιο της Πίζας. Ζητήσαμε με βάση αυτό το πρακτικό να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Πίζας από το πόρισμα».
Σημείωσε, ακολούθως: «Έχω εισηγηθεί στο Συμβούλιο και αναμένουμε να πάρουμε τέτοια απόφαση, να ζητήσουμε να να απαλειφθεί το μικρό κομμάτι του πορίσματος που αφορά την πυρόσφαίρα. Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε ένα τεράστιο πόρισμα 178 σελίδων που αφορά τη σιδηροδρομική ασφάλεια. Αφορά το γιατί έγινε η σύγκρουση στα Τέμπη, αφορά 17 συστάσεις ασφαλείας. Δεν είμαστε ούτε πυροτεχνουργοί, ούτε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (…)
Επειδή καταλαβαίνω ότι τα θέματα είναι λεπτά, θα ζητήσουμε να αφαιρεθεί το κομμάτι που αφορά την πιθανολόγηση των αιτίων της πυρόσφαιρας. Θα μείνει όλο το άλλο πόρισμα, το οποίο τιμώ και θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καλή εργασία με σοβαρές συστάσεις, όπως έχω πει, μια “μαγνητική ακτινογραφία” του τι πήγε λάθος».
Πρόσθεσε ακόμη, ανάμεσα σε άλλα:
«Είχαμε ήδη επικοινωνία με Πανεπιστήμια Ζυρίχης, Λονδίνου, Γάνδης, Πίζας και έχουμε ήδη συμφωνήσει με το “Δημόκριτο” για καινούργιες προσομοιώσεις που θα κρατήσουν έξι μήνες, αλλά δεν θα αρκεστούμε εκεί. Προσφυγή και σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Έχουμε σκεφτεί κάποιες ενέργειες που θα κάνουμε άμεσα. Την επόμενη εβδομάδα θα λάβετε γνώση μέσω δελτίου τύπου για την εμπλοκή ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυτό το θέμα.
Σκοπός μας δεν ήταν να κρίνουμε τι έφταιξε για τη φωτιά στα Τέμπη. Σκοπός μας ήταν να δούμε τι έφταιξε που δύο τραίνα μπήκαν 12 λεπτά στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν».
«Θα ζητήσω να βγει η πυρόσφαιρα από το πόρισμα μετά τις διαψεύσεις από Γάνδη και Πίζα»
Την πρόθεσή του να αφαιρεθεί η πυρόσφαιρα από το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) γνωστοποίησε το πρωί της Δευτέρας (07/04) ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου. Η δήλωση αυτή ήρθε στον απόηχο των ανακοινώσεων που έγιναν από τα Πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας ότι δεν συμφωνούν με τα συμπεράσματα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
«Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Παπαδημητρίου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Εξήγησε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να μη βγει στον αέρα το πόρισμα πριν να δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λοζάνης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα.
Ωστόσο, σημείωσε ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δε βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. «Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε.
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα. Όμως, υπογράμμισε ότι το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».
Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πόρισμα.
Σημειώνεται ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την πυρόσφαιρα είναι αμφισβητούμενη, βασίζεται σε προσομοιώσεις που δεν έχει καν στην κατοχή του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αλλά οι τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών θυμάτων. Μάλιστα τις συγκεκριμένες προσομοιώσεις έχει ζητήσει επανειλημμένως ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση το τραγικού δυστυχήματος, ωστόσο δεν έχουν δοθεί.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, ώστε να σταματήσει την έρευνα, απάντησε καταφατικά.