Στους τρεις στόχους που πέτυχε η Ελλάδα και οι χώρες του νότου από την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η επόμενη επιδίωξη θα είναι να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης και τον Μάιο και να επαναληφθεί η «επιστρεπτέα προκαταβολή».
Με δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι ως πρώτο στόχο η Ελλάδα ήθελε μια σαφή αναφορά σε κορωνο-ομόλογο και πέτυχε μαζί με άλλες χώρες του Νότου μια διατύπωση που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Το θεωρώ επιτυχία» τόνισε.
Το δεύτερο, συνέχισε, ήταν η απόφαση για το πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 540 δισ. ευρώ και το τρίτο ότι στο κείμενο συμπεριλαμβάνονται σαφείς αναφορές για την μετα-κορονοϊό εποχή, για το δημοσιονομικό πολυετές πλαίσιο και πως θα κατανεμηθούν οι πόροι αλλά και το πιο σημαντικό, για το ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτηθεί από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στις 23 Απριλίου, στη Σύνοδο Κορυφής θα εξετάσουν το κείμενο που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, ενώ ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η χώρα μας υπέβαλε και εγκρίθηκαν στην ΕΕ τρία προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, που αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ταμείο εγγυοδοσίας ύψους 2 δις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόγραμμα 1ος δις για την επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων.
«Άρα σας είπα ήδη 4 δις μέτρα για Απρίλιο – Μάιο για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», σημείωσε και εξήγησε ότι δυνητικά η Ελλάδα με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ μπορεί να λάβει ενίσχυση της τάξεως των 7 με 8 δις ευρώ, αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα υπάρξει μια ακόμα επανάληψη τον επόμενο μήνα του πακέτου των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ίσως αυτό θα είναι διευρυμένο.
Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να επαναληφθεί μια ακόμη φορά και η «επιστρεπτέα προκαταβολή», μέσω της οποίας χορηγείται ρευστότητα από τον προϋπολογισμό σε επιχειρήσεις με 1- 500 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι, έως το βράδυ της Πέμπτης είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 54.360 επιχειρήσεις.
Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληγεί τα εισοδήματά τους από την πανδημία να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι «πρέπει να τηρήσουμε ως χώρα την κουλτούρα πληρωμών». Ανέφερε επίσης, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένα κομμάτι φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τους τον Μάρτιο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Τέλος προανήγγειλε εκ νέου την ανακοίνωση εντός του Απριλίου στοχευμένων κλαδικών πολιτικών, οι οποίες θα αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στην ενέργεια, στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα.