Η σοσιαλίζουσα και η άλλη αριστερά δεν πιστεύουν στην απλή αναλογική ως σύστημα διακυβέρνησης, αλλά ως σύστημα παρεμπόδισης της ΝΔ να κυβερνήσει.
Με ρωτούν πολλοί «και αν δεν πάρετε αυτοδυναμία ούτε και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με τον δικό σας νόμο τότε τι θα κάνετε»; Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει αναγκαστικά αυτής που θα διεξαχθεί με το ατελέσφορο σύστημα της απλής αναλογικής θα είμαστε και πάλι κυβέρνηση.
Εκτιμώ ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, θα παραμείνουν υψηλά και θα γίνουν ακόμη υψηλότερα μετά την αποτυχία της απλής αναλογικής. Αυτό θα οδηγήσει σε κυβέρνηση αυτοδυναμίας, την οποία ως κόμμα υποστηρίζουμε τον τελευταίο μισό αιώνα με σθεναρότητα.
Απεδείχθη άλλωστε πως οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι καλύτερες από τις αδύναμες κυβερνήσεις συνεργασίας που πέφτουν υπό το βάρος συνήθως ασήμαντων διαφωνιών και σημαντικών λαϊκίστικων συμπεριφορών.
Αφού δεν μπορούμε να συνεργαστούμε πριν από τις εκλογές στα βασικά, πώς γίνεται κάποιοι να εκπλήσσονται όταν εκφράζουμε ως Νέα Δημοκρατία τόσο ξεκάθαρη θέση ότι η αυτοδυναμία παραμένει η παραγωγικότερη λύση για τη χώρα;
Το πιο εύκολο επιχείρημα έρχεται από τη γειτονική Ιταλία στην οποία σχηματίστηκαν 61 κυβερνήσεις σε 60 μεταπολεμικά χρόνια εξ αιτίας της απλής αναλογικής.
Και εάν κάποιος πει «μα ναι σχηματίστηκαν κυβερνήσεις εκεί γιατί όχι και εδώ» τότε αγνοεί βασικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, όπως την απρόσκοπτη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης εκεί και την εξαρτώμενη από την πολιτική ηγεσία (κακώς αλλά έτσι συμβαίνει ακόμη) εδώ, ή την έλλειψη κουλτούρας αυτοδύναμων κυβερνήσεων εκεί και την ανάστροφη έλλειψη κουλτούρας κυβερνήσεων συνεργασίας εδώ.
Ακόμη και εάν ως υπόθεση εργασίας σκεφτόμαστε το θέμα της συνεργασίας πώς αλήθεια θα ξεπερνούσαμε δύο βασικά εμπόδια; Το ένα τίθεται από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πρωτοτυπεί αναζητώντας τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη που ως αρχηγός του πρώτου κόμματος το δικαιούται;
Το δεύτερο αφορά τον Σύριζα. Δεν συμφώνησε ούτε καν στην αγορά οπλικών συστημάτων για την Άμυνα της χώρας, δεν ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες δηλαδή σπάζοντας μια παράδοση μισού αιώνα, δεν συμφώνησε στο 100% των πολιτικών που ακολουθήσαμε την τελευταία τριετία. Πώς αλήθεια θα συνεργαστεί μαζί μας ή πόσες ψευδαισθήσεις πρέπει να μας καταλάβουν για να πιστέψουμε έστω και για μια στιγμή πως μπορούμε να συνεργαστούμε εμείς μαζί τους;
Η σοσιαλίζουσα (ΠΑΣΟΚ) και η άλλη αριστερά (Σύριζα) δεν πιστεύουν στην απλή αναλογική ως σύστημα διακυβέρνησης αλλά στην απλή αναλογική ως σύστημα παρεμπόδισης της ισχυρότερης μεταπολιτευτικά πολιτικής δύναμης όπως είναι η Νέα Δημοκρατία να κυβερνά. Γι’ αυτό και το 1989 όταν το ΠΑΣΟΚ κατέρρεε έκανε το παν για να μην κυβερνήσει η ΝΔ και το 2019 ο Σύριζα επανέλαβε το ίδιο κόλπο, αφού προηγουμένως μια χαρά είχε βολευτεί με την ενισχυμένη.
Το 1990 θυμίζω σε όσους το ξέχασαν χρειάστηκε να πάρει η ΝΔ 47% για να έχει 150 βουλευτές και να συνεργαστεί με έναν επιπλέον από άλλο κόμμα. Με τα ίδια περίπου ποσοστά το 1981 το ΠΑΣΟΚ πήρε 175 βουλευτές. Το 2015 ο Σύριζα αφού πρώτα αξιοποίησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου την ενισχυμένη αναλογική με το μπόνους, νόμο της ΝΔ, για να πετάξει έξω τους διαφωνούντες εσωκομματικούς εχθρούς, τότε έφερε την απλή αναλογική καθώς έτσι θα εμπόδιζε την ΝΔ να κυβερνήσει αυτοδύναμη.
Συμπερασματικά: Ακόμη και εάν η απολύτως απλή αναλογική μπορούσε να χαρακτηριστεί δικαιότερο σύστημα η αριστερά έχοντας εργαλειοποιήσει προς όφελός της και μόνον αυτήν και έχοντας αρνηθεί να συναινέσει σε όλες τις πολιτικές μας, απλούστατα αποδεικνύει πως δεν ενδιαφέρεται να κυβερνηθεί η χώρα αλλά οι μειοψηφίες να κρατούν σε ομηρία την πλειοψηφία.
Και ελπίζω να μην κάνει κανείς το λάθος να θεωρήσει πλειοψηφία το ρεύμα της αντιπολίτευσης συνολικά διότι κάθε ένα από τα μικρά κόμματα που είναι στη Βουλή, όπως και εκείνα που διεκδικούν να εισέλθουν, δεν συμποσούνται ούτε στην ίδια πλευρά, ούτε στις ίδιες απόψεις. Το ΚΚΕ είναι το πλέον χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αφού πρώτο εκείνο θεωρεί Σύριζα και ΠΑΣΟΚ ταξικούς προδότες και δεν θα έκανε ποτέ κυβέρνηση μαζί τους. Ο Σύριζα θεωρεί το ΠΑΣΟΚ συμπαραστάτη της ΝΔ, άρα γιατί να μην κάνει συγκυβέρνηση κατ’ ευθείαν με τη ΝΔ ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει κανέναν εκ των δύο.
*Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος είναι βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης