"Λάδι στη φωτιά" του μεταναστευτικού προβλήματος της ΕΕ συνεχίζει να ρίχνει η Αυστρία. Μια μέρα μετά τη δημόσια αποδοκιμασία της από την Κομισιόν για την ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Ιταλία, το κοινοβούλιό της υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου επιτρέπεται τα αιτήματα ασύλου να απορρίπτονται απευθείας στα σύνορα, ακόμη κι αν προέρχονται από ανθρώπους εμπόλεμων χωρών – κι αυτό λίγα 24ωρα μετά τη θριαμβευτική νίκη του ακροδεξιού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της χώρας.
Ο νέος νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύττει "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" εάν ο αριθμός των προσφύγων αυξηθεί ξαφνικά και να απορρίπτει τα αιτήματα για άσυλο των περισσοτέρων προσφύγων στα σύνορα. Μόνον αυτοί που θα μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ή έχουν συγγενείς στην Αυστρία θα εξαιρούνται του μέτρου. Ενδεχομένως να εξαιρούνται κι οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά καθώς και τα ασυνόδευτα ανήλικα.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα εφαρμόζεται για έξη μήνες, αλλά θα μπορεί να ανανεώνεται για άλλα τρία διαδοχικά εξάμηνα. Ο νόμος πρέπει εγκριθεί κι από το δεύτερο κοινοβουλευτικό σώμα – μια μάλλον τυπική διαδικασία – και το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, αντέδρασε με οργή στην απόφαση της Αυστρίας, λέγοντας πως λειτουργεί "χωρίς ντροπή έναντι των ευρωπαϊκών κανόνων, ενώ είναι ενάντια στην ιστορία, ενάντια στη λογική κι ενάντια στο μέλλον".
Προειδοποιήσεις του γγ του ΟΗΕ για την περιοριστική πολιτική ασύλου
Για «αυξανόμενη περιοριστική προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική» της Ευρώπης, προειδοποίησε ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, την πρώτη ομιλία ξένου ηγέτη που γίνεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με τον γγ του διεθνούς οργανισμού, «τέτοια προγράμματα και μέτρα στέλνουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε σχέση με τις υποχρεώσεις των κρατών ως προς το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Στην ομιλία του, παρουσία- μεταξύ άλλων- του Αυστριακού ομοσπονδιακού Προέδρου, Χάιντς Φίσερ, ο Μπαν Κι Μουν επαίνεσε τις μεγάλες προσπάθειες του αυστριακού πληθυσμού και της κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχος για την ξενοφοβία που αυξάνεται εντός και εκτός Αυστρίας» και πως διχασμός και περιθωριοποίηση πληγώνουν ανθρώπους και υπονομεύουν την ασφάλεια.
Ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε την ανοικτή συζήτηση για την ενσωμάτωση εκείνων που φθάνουν στη χώρα, οι οποίοι, όπως σημείωσε, έχουν θάρρος, ικανότητα αντίστασης και διορατικότητα, ενώ φέρνουν απαραίτητες ικανότητες και ενέργειες στη νέα κοινωνία τους και εάν ο ερχομός τους κατευθυνθεί καλά, τότε αυτό θα είναι ένα κέρδος για όλους.