Η «διακριτική» απόσταση Τσίπρα από Καμμένο - Ποια είναι η επόμενη κίνηση που θα συζητηθεί

Η «διακριτική» απόσταση Τσίπρα από Καμμένο - Ποια είναι η επόμενη κίνηση που θα συζητηθεί

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

«Εκκωφαντική» είναι η σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στα όσα γράφονται τα τελευταία 24ωρα για την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και τον τρόπο χειρισμού της από τον Πάνο Καμμένο.

Με τρόπο κομψό αλλά σαφή ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να βρίσκεται εκτός «κάδρου», κρατώντας διακριτικές αποστάσεις ασφαλείας από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Ενδεικτικό της τακτικής που έχει αποφασίσει να υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας είναι πως δεν υπήρξε καμία επίσημη κυβερνητική απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου στις τοποθετήσεις της Πειραιώς το τριήμερο που μας πέρασε, παρά μόνο μία ανώνυμη διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου ως απάντηση στο ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι σε όλες τις ανακοινώσεις της ΝΔ από το μεσημέρι της Παρασκευής για το συγκεκριμένο ζήτημα, επέλεξε να απαντήσει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας παρότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και το Μέγαρο Μαξίμου.

Συζητήσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου λέγεται ότι προκάλεσε και η πρόθεση του υπουργού Άμυνας να λύσει με νομικό τρόπο την αντιπαράθεσή του με ΤΑ ΝΕΑ, μετά από σχετικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, χρειάστηκε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για να μην υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά του υπουργού Άμυνας, πληροφορία που εφόσον είναι ακριβής δίνει το δικό της «χρώμα» στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την ώρα πάντως που το Μέγαρο Μαξίμου τηρούσε σιγή ασυρμάτου για την υπόθεση με την Σαουδική Αραβία, η «Αυγή» έκανε ένα βήμα μπροστά και υπερασπίστηκε ανοιχτά, στην πρώτη της σελίδα, τον Πάνο Καμμένο. Το ερώτημα που μπαίνει είναι το γιατί επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την υποστήριξή του στον κ. Καμμένο μέσω του κομματικού του εντύπου και όχι μέσω μίας επίσημης ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου. Η κίνηση αυτή φούντωσε τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό συνειδητά να μην επιθυμεί να αναμειχθεί στην υπόθεση αυτή, αφήνοντας παράλληλα τον κ. Καμμένο να χειριστεί μόνος του το ζήτημα.

Η ΝΔ πάντως θα επιχειρήσει να κρατήσει ψηλά το θέμα στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Κεντρική της στόχευση θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να βάλει δίπλα στον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα καθώς για την Πειραιώς πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, το βράδυ της Παρασκευής: «...Θεωρώ, όμως, ότι επανειλημμένα ο κ. Καμμένος έχει εκθέσει τη χώρα, έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα προφανώς στον εταίρο του και όσο ο εταίρος του τον καλύπτει, όσο ο κ. Τσίπρας τον καλύπτει, τόσο είναι συνένοχος στις πράξεις και στις παραλείψεις του κ. Καμμένου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει πως δεν έχει πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει σχετικά με την πώληση του στρατιωτικού εξοπλισμού και το ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου. Στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να «ανοίξουν» περαιτέρω τη «βεντάλια» του συγκεκριμένου θέματος.

Υπάρχει μάλιστα η σκέψη να ζητηθεί επισήμως η θέση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, για τα όσα υποτιμητικά είχε πει ο Πάνος Καμμένος για τον Ελληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία. Εφόσον η πρόθεση αυτή πάρει «σάρκα και οστά» θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποιά θα είναι η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει ο υπουργός των Εξωτερικών, σε μία υπόθεση που αφορά τον Πάνο Καμμένο.

 

Διαβάστε ακόμα:

- Στη Βουλή το deal με τη Σ. Αραβία - Νέα ερώτηση θα καταθέσει η ΝΔ