Για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις με το νέο αυτό σύστημα. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να επιδιώκουν την πολιτική σταθερότητα, την κυβερνησιμότητα.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν αναγκαία τη σταθερότητα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με εθνικές προκλήσεις. Μια κυβέρνηση με πολλά κόμματα δεν μπορεί να προσφέρει τη σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος, στη χάραξη πολιτικής και λήψης αποφάσεων.
Επιπροσθέτως, ναι στην αντιπροσωπευτικότητα, αλλά προέχει η κυβερνησιμότητα. Πιο σπουδαία από την απλή αναλογική είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη από αποφάσεις σε ζητήματα που είναι ορατό ότι θα προκύψουν στο μέλλον. Κυρίως αναφέρομαι στα εθνικά ζητήματα, όπου μια πολυκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει αποφασιστικές λύσεις.
Η Τουρκία ευνοείται από την κυβερνητική αστάθεια για αυτό πρέπει να μην παίζουμε με τα εκλογικά συστήματα, αλλά να χαράσσουμε μια πολιτική με προοπτικές για τα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή χαρακτήρισε την απλή αναλογική ως ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, που ήταν, όπως ανέφερε, διαρκής πόθος της Αριστεράς.
Το οξύμωρο είναι όμως πως το 2019 διεξήγαγε εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα. Αυτό συνιστά πολιτική αντίφαση. Και ένα από τα βασικότερα στοιχεία στην πολιτική ζωή της χώρας πρέπει να είναι η συνέπεια.
Σε κάθε περίπτωση θα δούμε στην πράξη τι φέρνει η απλή αναλογική, η οποία όπως φαίνεται θα κρατήσει λίγες μέρες και στη συνέχεια θα πάμε στην ενισχυμένη. Η χώρα επίσης έχει να αντιμετωπίσει και την πόλωση. Η τοξικότητα που υπάρχει στην πολιτική ζωή του τόπου πρέπει να αντιμετωπιστεί με βαθιές αλλαγές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Πρέπει να έχουμε σταθερές. Το εκλογικό σύστημα είναι μία από αυτές, για το οποίο πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή. Όχι με βάση τις επιθυμίες του εκάστοτε κόμματος να αλλάζει το σύστημα που διεξάγονται εκλογές. Διαθέτουμε τα στοιχεία και τα εκλογικά ποσοστά κάθε κόμματος, έχουμε συγκριτικά δεδομένα για άλλα εκλογικά συστήματα στο εξωτερικό, επομένως μπορεί να θεσπιστεί ένα σταθερό εκλογικό σύστημα.
Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω πως πρέπει να σταματήσει το «παιχνίδι» με τις πρόωρες εκλογές. Έπρεπε να έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά πως οι εκλογές θα διεξάγονται υποχρεωτικά στο τέλος της τετραετίας. Έχει εφαρμοστεί από άλλες χώρες στο εξωτερικό με ιδιαίτερη επιτυχία και δεν παίζεται το παιχνίδι που βλέπουμε στην Ελλάδα.
Το να ζητάει η εκάστοτε αντιπολίτευση εκλογές την επομένη των εκλογών είναι εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Σταθερό εκλογικό σύστημα και εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια είναι οι προϋποθέσεις για να περιοριστεί η πολιτική φαυλότητα.
Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως η ενίσχυση της νομοθετικής εξουσίας που χωλαίνει πολύ, βεβαίως η μείωση του αριθμού και των θητειών των βουλευτών και το ασυμβίμβαστο μεταξύ του βουλευτικού και του υπουργικού αξιώματος. Πρόκειται για απλά ζητήματα που δεν έχουν όμως γίνει για ευνόητους λόγους.
*Ο Γεώργιος Ι. Σούρλας είναι πρ. Υπουργός – Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων