Η άρση του lock down και η σταδιακή αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα, είναι «επιστήμη» όπως έχει επισημάνει και δημόσια ο κ Ηλίας Μόσιαλος ένας από τους σημαντικούς κρίκους της αλυσίδας επιστημόνων και ειδικών που βοήθησε για να επιτευχθεί το μικρό ελληνικό «θαύμα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Για να μην τιναχθεί στον αέρα το υγειονομικό επίτευγμα ο σχεδιασμός επιστροφής στην «νέα πραγματικότητα» είναι ακόμη απαιτητικότερος.
Σε αλλεπάλληλες εσωτερικές συσκέψεις το Σάββατο και έχοντας στα χέρια του το «σχέδιο» επαναλειτουργίας της χώρας ο κ. Μητσοτάκης σταθμίζει όλα τα δεδομένα, επιστημονικά και πολιτικά και την Δευτέρα θα ανακοινώσει ο ίδιος τους βασικούς άξονες του ζητώντας ξανά την υπευθυνότητα και τη συνδρομή των πολιτών και επαινώντας τους για τη μέχρι σήμερα ανταπόκρισή τους.
Η άρση των περιορισμών ενέχει αυξημένο ρίσκο και πολλούς κινδύνους και οι ειδικοί έχουν ενημερώσει πλήρως και την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και τους πολίτες που είναι οι βασικοί «φορείς» υλοποίησης του σχεδίου.
Ενώ παραμένει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο αν κάτι δεν κινηθεί βάσει των μοντέλων και των προβλέψεων και υπάρξει πισωγύρισμα, να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα πχ σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων είτε λόγω «κακής» συμμόρφωσης στους νέους αναγκαίους κανόνες.
Η κοινωνική ζωή και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσουν σταδιακά να «ανοίγουν» από τη Δευτέρα 4 Μαίου και εκτιμάται ότι η συνολική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα ενάμιση ή δύο μηνών ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.
Για τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου το στοίχημα επαναλειτουργίας της χώρας σχετίζεται ευθέως με την σκληρή οικονομική πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας.
Όσο πιο γρήγορα , ομαλά και σε περισσότερους τομείς επέλθει ένας βαθμός κανονικότητας τόσο λιγότερες θα είναι οι οικονομικές απώλειες για το σύνολο της κοινωνίας.
Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο και πρωτίστως ο πρωθυπουργός, τρέφει αυταπάτες αλλά ουδείς παραιτείται και της αισιοδοξίας ό,τι αν γίνουν τώρα τα σωστά βήματα μπορεί να επιβραδυνθεί η καθοδική πορεία αλλά και ο χρόνος παραμονής της οικονομίας στο υπέδαφος της ύφεσης.
Επ’ αυτού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο του Σαββάτου, ότι τα μέτρα που σήμερα λαμβάνονται θα φρενάρουν την ύφεση την οποία και συναρτά με το εύρος της υγειονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό είναι τόσο κρίσιμη η διατήρηση των καλών επιδόσεων σε υγειονομικό επίπεδο και μετά την σταδιακή άρση του lock down.
Το φρενάρισμα της ύφεσης με τη διάθεση ρευστότητας πολλών δις. ευρώ και τα μέτρα πολλαπλής στήριξης που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι σημαντικό.
Ωστόσο η προδιαγεγραμμένη αναστολή των επενδύσεων - που υποχρεωτικά επέβαλε η πανδημία – είναι μεγάλο πλήγμα και θα χρειαστεί ακόμη περισσότερη προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση , ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις ακόμη μεγαλύτερο κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας, για να μην ναυαγήσουν οριστικά οι υπάρχουσες.
Και προκειμένου να διατηρηθεί το πλεονέκτημα προσέλκυσης νέων επενδύσεων όταν τα κεφάλαια αναζητήσουν ασφαλείς επιλογές μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ανασφάλειας λόγω της πανδημίας και των αναμενόμενων εξάρσεών της.
Η «συνταγή Πιερρακάκη» που οδήγησε σε ένα ταχύτατο και αποτελεσματικό lifting στη διαλυτική γραφειοκρατία πρέπει να επεκταθεί σε μια σειρά προβληματικούς για τις επενδύσεις τομείς.
Όπως πχ στη δικαιοσύνη και τους χρόνους απόδοσης της.
Ο δημόσιος τομέας της χώρας, εξέπληξε ακόμη και τους πλέον αυστηρούς κριτές του, επιτρέποντας την αισιοδοξία ότι έχει μεγάλα περιθώρια εκσυγχρονισμού και εξέλιξης σε μια παραγωγική και μεταρρυθμιστική παράμετρο.
Η χώρα εκτός από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω θέσης και κλίματος ( μακρά τουριστική περίοδο) απέκτησε και εξαιρετικά credits διαχείρισης σοβαρών κρίσεων ( πανδημία και της κρίσης στον ‘Εβρο).
Πολύτιμα εφόδια για τη γρηγορότερη ανάνηψη του τουρισμού της σε σχέση με παραδοσιακούς ανταγωνιστές της. Εξίσου το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για πολλές μικρές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης ( εστιατόρια και καφέ) καθώς το «μένουμε έξω» θα είναι στο εξής ο μόνος τρόπος λειτουργίας τους.
Μπαίνουμε στην επόμενη δύσκολη μέρα με «προίκα» την εμπεδωμένη – λόγω της δεκαετούς κρίσης – γνώση της κοινωνίας πως δεν υπάρχουν ούτε μαγικές λύσεις, ούτε σύντομοι δρόμοι, ούτε δωρεάν γεύματα.
Η μέχρι σήμερα απόδοση της κυβέρνησης Μητσοτάκης επιτρέπει σχετική αισιοδοξία, για αντίστοιχη διαχειριστική επάρκεια και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έπεται ή θα κινείται παράλληλα με την υγειονομική.
Η συνδρομή της κοινωνίας θα εξαρτηθεί και σε αυτή τη δεύτερη φάση επαναφοράς στην πραγματικότητα από το βαθμό που ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να διατηρήσει καθαρό το «κανάλι» επικοινωνίας με τους πολίτες.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενισχύει την λογοδοσία αλλά και τον έλεγχο των πεπραγμένων των στελεχών της κυβέρνησης, την αξιολόγηση των υπουργών και των έργων τους, τη συνεπή και υπεύθυνη ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ακόμη κι όταν ορισμένα εξ αυτών στερούνται πολιτικής γενναιοδωρίας και προς χάριν ενός παρωχημένου αντιπολιτευτικού μοντέλου βρίσκουν ομοιότητες… με την Αλβανία στην επιτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας και καταγγέλλουν αμφιλεγόμενα σκάνδαλα.
Η δημοκρατική λογοδοσία έχει το «ναό» της, την Βουλή και λογικά ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για μια τέτοια συζήτηση την προσεχή Πέμπτη.
Για τους υπουργούς του , η κρίση τους γίνεται σε καθημερινή βάση και από τους πολίτες αλλά και τον βραχίονα του επιτελικού κράτους που είναι επιφορτισμένος και με αυτή την αποστολή.
Τα εύσημα ή η αποδοκιμασία των υπουργών αποδίδονται στους ανασχηματισμούς. Και ο πρώτος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκης όποτε κι αν γίνει θα λέει περισσότερα για τον ίδιο και λιγότερα για τους υπουργούς του! Όπως ακριβώς έγινε με τη σύνθεση της πρώτης κυβέρνησής του, τον Ιούλιο του 2019.