Η φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών φέρνει στοχευμένα μέτρα για ανεμβολίαστους 

Η φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών φέρνει στοχευμένα μέτρα για ανεμβολίαστους 

Στην αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού που θα μεταφέρουν ανεμβολίαστοι πολίτες σε περιοχές με καλή επιδημιολογική εικόνα, εστιάζουν πλέον οι ειδικοί, μετά και το καμπανάκι από την επιστροφή των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό.

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για τη θωράκιση των περιοχών αυτών. Η αυστηροποίηση μετακινήσεων για ανεμβολίαστους από νομό σε νομό, οι οποίες θα επιτρέπονται μόνο με αρνητικό μοριακό ή rapid test, όπως ακριβώς δηλαδή θα ισχύει από αύριο για ταξίδια προς τα νησιά, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό χθες ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζει την Πέμπτη, πριν δηλαδή τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά.

«Αν και δεν έχει ακόμη συζητηθεί κάτι συγκεκριμένο, εντούτοις θα έχουμε μία πολύ θερμή εβδομάδα», λέει στο Liberal η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, που δεν κρύβει την ανησυχία της για την αυξητική πορεία των κρουσμάτων και την κάμψη του ρυθμού εμβολιασμών.

Τα νούμερα των εβδομαδιαίων εμβολιασμών καταγράφουν όλο και πιο φθίνουσα πορεία. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου έχουν συνολικά προγραμματισθεί κοντά στα 400.000 ραντεβού, αριθμός κατά πολύ χαμηλότερος έναντι εκείνων του Ιουνίου. Σε αρκετές περιοχές, όχι μόνο σε Κρήτη και σε νησιά, αλλά και αλλού, καταγράφεται μείωση στα ραντεβού. Τα νούμερα των κάτω από 90.000 εμβολιασμών ημερησίως, στα οποία κινείται πλέον το πρόγραμμα, όπως είπε χθες ο κ. Πέτσας, έναντι 120-130.000 παλαιότερα, έχουν μια εξαιρετικά ανησυχητική δυναμική.

Η χώρα φθάνει στο σκληρό πυρήνα των διστακτικών και καχύποπτων και πλέον η καμπύλη των εμβολιασμών, αντί να ανεβαίνει, αρχίζει να γίνεται επίπεδη, φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες χώρες.

Εξ ου και τα κίνητρα ως αντίδοτο στην επιβράδυνση του εμβολιαστικού ρυθμού, όπως η κάρτα Freedom Pass για τους νέους 18-24 ετών, εξαιτίας της οποίας, δύο μέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση, έσπευσε να εμβολιαστεί ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός. Τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη ομάδα δείχνουν ότι τα ραντεβού στη συγκεκριμένη ομάδα έχουν ανέβει στο 21,5%, αλλά και πάλι μεγάλο μέρος των περίπου 830.000 ανθρώπων αυτής της κατηγορίας παραμένει ακόμη ανεμβολίαστο.

Την επιχείρηση «πειθώ» συμπληρώνουν καμπάνιες, συνεχείς εκκλήσεις επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών, αλλά και κινήσεις, όπως πρόγραμμα εμβολιασμών σε παραθεριστικές περιοχές.

Η Κρήτη

Η κάμψη που καταγράφεται αρχές Ιουλίου προβληματίζει, καθώς ο επόμενος μήνας λόγω των αδειών και των διακοπών είναι δυσκολότερος, με τον σκληρό πυρήνα των επιφυλακτικών και των «αρνητών» να παρουσιάζει πολύ μεγάλη αντίσταση στην εκστρατεία πειθούς που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει η κυβέρνηση έχοντας μπροστάρηδες τους επιστήμονες και δημοφιλή πρόσωπα του δημοσίου βίου.

Στην Κρήτη πάντως ένα μεγάλο νησί με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η περιφέρεια προσπαθεί να κάμψει τη δυσπιστία των πολιτών με ένα χιουμοριστικό βίντεο.

Πρωταγωνιστής, ένα μικρό αγόρι που θυμίζει στην επιφυλακτική γιαγιά του πως είναι ώρα για εμβολιασμό, κρατώντας συμβολικά αντί για σύριγγα ένα στυλό στο χέρι και παρουσιάζοντας της τα  πλεονεκτήματα του εμβολιασμού μέσα από τα δικά του μάτια: «Γιαγιά πως δεν θα φορέσουμε ξανά μάσκες στο σχολείο, δεν θα ξανακλειστούμε μέσα και κυρίως δεν θα ξαναδούμε τον κύριο Χαρδαλιά στην τηλεόραση», είναι τα λόγια του μικρού στο βίντεο με το οποίο η περιφέρεια επιχειρεί να ανεβάσει τα ποσοστά εμβολιασμών στο νησί, και ειδικά σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, περιοχές με δύο από τις χαμηλότερες επιδόσεις πανελλαδικά.

Με στόχο να επιταχυνθεί  ο ρυθμός  των εμβολιασμών η κυβέρνηση κάνει έκκληση μέσω των ειδικών σε όλους τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να κλείσουν το ραντεβού με το εμβόλιο -το ραντεβού με τη ζωή- μέσα στον μήνα Ιούλιο ενώ ταυτόχρονα κάνει έκκληση  και στους νέους καθώς οι νέοι ήταν  αυτοί που στερήθηκαν περισσότερα κατά τη διάρκεια των lockdown αφού έπρεπε να εγκαταλείψουν όλα όσα συνιστούσαν τον τρόπο ζωής τους και σήμερα τα στοιχεία δείχνουν πως οι νέοι οδηγούν την πανδημία με το μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων να έχει πέσει στα 27 έτη.

Εμβολιασμοί εφήβων, επισκέψεις κατ’ οίκον 

Με κινητές μονάδες που θα φτάσουν σε ορεινά χωριά και  το πρόγραμμα του εμβολιασμού των κατάκοιτων πολιτών κατ’ οίκον  και με εκκλήσεις  σε κάθε τόνο να εμβολιαστούν όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούν η κυβέρνηση μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Στέλιου Πέτσα  και του Ακή  Σκέρτσου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο οι πολίτες που έσπευσαν  να εμβολιαστούν για τους λίγους δύσπιστους που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι  και υπογραμμιίζει ότι δεν θα ληφθούν ξανά μέτρα που θα κλείνουν τον κόσμο μέσα και θα σταματούν την κοινωνική και την οικονομική ζωή.

Στη διαφύλαξη του κανονικού τρόπου ζωής η διατήρηση  των ανοικτών σχολείων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και γι’ αυτό έχει πέσει στο τραπέζι και η συζήτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων. Μέχρι  στιγμής η εθνική επιτροπή εμβολιασμών δεν έχει αποφασίσει κατά πόσο η κίνηση αυτή που θα προκριθεί πιθανότατα τις επόμενες μέρες θα αφορά όλους τους μαθητές του λυκείου ξεκινώντας από την ηλικία των 15 ετών ή θα είναι για τις ηλικίες των 16 ετών και των 17 ετών,  ενώ το δεύτερο θέμα που έρχεται στην ατζέντα είναι ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω με τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα να είναι αυτά που απασχολούν την Επιτροπή. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης: «θέλουμε να εμβολιαστεί εκείνος ο μικρός σχετικά αριθμός παιδιών που αν νοσήσει  θα μείνει πίσω στην εκπαίδευση». Διαφαίνεται  από τις δηλώσεις όλων των επιστημόνων ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό εξακολουθεί να είναι ο ενήλικος πληθυσμός -δεν θα κληθούν δηλαδή τα παιδιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα απλά θα δοθεί μία σύσταση ειδικά για τα παιδιά που κινδυνεύουν  λόγω υποκείμενου νοσήματος και στα παιδιά και στους εφήβους όταν αποφασιστεί ο εμβολιασμός που φυσικά δεν θα είναι υποχρεωτικός,  το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι το Pfizer καθώς είναι και το μόνο που έχει εγκριθεί για αυτές τις ηλικίες.

Τον εμβολιασμό των εφήβων τον έχουμε προκρίνει κι άλλες χώρες, η Αμερική, το Ισραήλ κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο εδώ στην Ελλάδα έχουμε κάποιες διαφορές όπως είναι για παράδειγμα ότι δεν λειτουργούν εδώ οικοτροφεία σε σχολεία και κολέγια  που λειτουργούν στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό άλλωστε μιλώντας εκ μέρους εθνικής επιτροπής εμβολιασμών η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολόγος  Ιωάννα Παυλόπουλου τονίζει  ότι: «Πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση θα ζυγίσουμε όλα τα δεδομένα θα δούμε κυρίως τον ρόλο των παιδιών στη διασπορά,  τον βαθμό με τον οποίο νοσούν, τη βαρύτητα και τις επιπλοκές,  θα δούμε και τις παρενέργειες από τον εμβολιασμό- μας απασχολούν οι  μυοκαρδίτιδες - και μετά θα αποφασίσουμε». 

Το βασικό μετρό που είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή για την προστασία της διασποράς της Covid λόγω της επέλασης της  μετάλλαξης  Δέλτα  είναι η αυστηροποίηση των μετακινήσεων για  να προστατευτούν και οι περιοχές που έχουνε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Ήδη  από αύριο  Δευτέρα 5/7 όλες οι μετακινήσεις για πλοία και αεροπλάνα θα γίνονται είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με το πιστοποιητικό νόσησης και για τους μη εμβολιασμένους ή όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον  εμβολιασμό  με την ψηφιακή κάρτα υγείας στην οποία θα πρέπει να υπάρχει μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid τεστ έως 48 ωρών για τους ενήλικες.

Τα παιδιά έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα και τα παιδιά 12 έως 17 ετών μπορούν να κάνουν self-test. Λόγω αυτών των μέτρων ήδη από χθες Σάββατο ήταν πολύ αυξημένη  η κίνηση στα λιμάνια καθώς κάποιοι προγραμμάτισαν την  αναχώρηση τους νωρίτερα για να αποφύγουν τα νέα μέτρα  από τα οποία εξαιρούνται οι άνθρωποι που κινούνται σε πορθμειακές  γραμμές και που  θα πρέπει να υποβάλλονται σε self-test εβδομαδιαίως

Επίσης, στο στόχαστρο της επιτροπής θα βρεθούνε οι περιοχές που έχουνε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις οποίες θα υπάρξει  αυστηρή επιδημιολογική παρατήρηση ώστε να αποφασιστεί εγκαίρως  η λήψη  αυστηρότερων μέτρων για να αποφευχθεί μια επιδημική έξαρση.