Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Προφανώς και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδεχτεί αυτό που όλοι εκτιμούν ως το πλέον πιθανό σενάριο. Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος, πίσω από την ΝΔ.
Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός μοιάζει να έχει δεχτεί το πολιτικά «μοιραίο» και έχει μπει ήδη σε μία λογική διαχείρισης της ήττας. Τα πρώτα δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση τα έδειξε ο ίδιος στη διάρκεια της τοποθέτησής του από το βήμα της βουλής, όταν στη συζήτηση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πει ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με τα όσα ο ίδιος συνήθιζε να λέει με κάθε αφορμή μέχρι και το τέλος του 2018.
Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός βαθιά μέσα του δεν έχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα της κάλπης, όποτε και αν αυτή στηθεί. Πίσω από αυτή την προφανή πλέον στάση του κ. Τσίπρα κρύβεται ο «άγραφος» νόμος της ευρωκάλπης, με τον οποίο θέλει να αποφύγει να αναμετρηθεί, προτροπή η οποία εκφράζεται από πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Ο νόμος αυτός «λέει» πως όποτε κυβερνών κόμμα πάει σε ευρωεκλογές και έχει τις εθνικές εκλογές να ακολουθούν αμέσως μετά, στις πρώτες καταγράφει απλώς μία ήττα και στις δεύτερες η ήττα μετατρέπεται σε μία περίπου συντριβή.
Με μαθηματικούς όρους, η ήττα στις εθνικές εκλογές που έπονται των ευρωεκλογών είναι περίπου η διπλάσια.
Για του λόγου το αληθές ας δούμε το τι έγινε στις δύο τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτές του 2014 και του 2009, όταν και οι κάλπες σε εθνικό επίπεδο στήθηκαν μερικούς μήνες μετά τις ευρωπαϊκές:
- Ευρωεκλογές 2014
Οι ευρωεκλογές του 2014 έγιναν στις 25 Μαΐου, με κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 26,26% (τότε αξιωματική αντιπολίτευση)
ΝΔ 22,72%
- Εθνικές εκλογές 2015
Σχεδόν έξι μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2015, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην προκήρυξη εθνικών εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει με μεγαλύτερη διαφορά την ΝΔ από εκείνη των ευρωεκλογών. Πιο συγκεκριμένα:
ΣΥΡΙΖΑ 36,3%
ΝΔ 27,8 %
- Ευρωεκλογές 2009
Οι ευρωεκλογές του 2009 έγιναν στις 7 Ιουνίου, με κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Την πρώτη θέση κατέλαβε το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ 36,7%
ΝΔ 32,3%
- Εθνικές εκλογές 2009
Τέσσερις μήνες μετά πραγματοποιούνται και οι εθνικές εκλογές όπου γίνεται η αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Κώστας Καραμανλής χάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός, με υπερδιπλάσια διαφορά από εκείνη του Ιουνίου.
Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 45,9%
Η ΝΔ λαμβάνει 33,4%.
Άλλη μία απόδειξη ότι οι ευρωκάλπες όταν προηγούνται με διαφορά μερικών μηνών των εθνικών, ουσιαστικά αποτελούν τον πρόδρομο συγκεκριμένων εξελίξεων.
- Ευρωεκλογές 2004
Το 2004 είχαμε την αντίθετη περίπτωση, όπου οι εθνικές εκλογές προηγήθηκαν των ευρωπαϊκών με διαφορά περίπου 90 ημερών. Στις εθνικές εκλογές νικήτρια ήταν η ΝΔ με περίπου 5%, διαφορά που διευρύνθηκε στις ευρωεκλογές και έφτασε στο 9% με πρώτη ξανά την ΝΔ, ούσα στην κυβέρνηση μόλις τρεις μήνες.
Είναι σαφές λοιπόν ότι το λεγόμενο rebound μετά από μία ήττα στην ευρωπαϊκή κάλπη μόνο εύκολο δεν είναι ειδικά όταν πρόκειται για το κόμμα που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας.
Το παραπάνω συμπέρασμα μοιάζει να γίνεται κυρίαρχη τάση εντός του πρωθυπουργικού γραφείου. Γιαυτό άλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός για τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών Αλέξης Χαρίτσης, στο real fm, έκανε μία σιβυλλική δήλωση για το χρόνο των εκλογών.
«Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει και θα είναι έτοιμο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο» απαντώντας σε ερώτηση για ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων τον Μάιο.