Με βασικό άξονα τα θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας αλλά και εκείνα της κοινωνικής πολιτικής θα πορευθεί η κυβέρνηση στο διάστημα μέχρι και τις κάλπες, την άνοιξη του 2023. Η στρατηγική αυτή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη μπει σε εφαρμογή. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη συζήτηση του οποίου παρενέβη ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας για μία ακόμα φορά ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν δύο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές φιλοσοφίες.
Από τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η απουσία του Αλέξη Τσίπρα, παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια επιλογή που αποδεικνύει την ένδεια, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγει από το κάδρο υπεράσπισης του Χριστόφορου Βερναρδάκη ο κ.Τσίπρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως σχεδιάζει και τα επόμενα βήματα πάνω σε αυτή τη διαδρομή. Από τη μία η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και από την άλλη η όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική στήριξη των πολιτών απέναντι στο τσουνάμι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα αποτελέσουν το δίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση μέχρι και τις εκλογές. Δύο πυλώνες που εκφράζουν, όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, την προσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην κοινωνική πολιτική. Κάτι για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους πολίτες να συγκριθεί με τα πεπραγμένα του κ.Τσίπρα.
Με αυτό το δεδομένο ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην εξωστρέφεια προς την κοινωνία με περιοδείες και στοχευμένες επισκέψεις, θέλοντας να δείξει ότι η Αριστερά δεν διαθέτει το δήθεν πλεονέκτημα της κοινωνικής ευαισθησίας. Ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση θα επενδύσει ενόψει και της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.