Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν θα πείτε και θα έχετε δίκιο. Η υφήλιος έχει στραμμένα τα μάτια της στις αμερικανικές εκλογές όπου πιστεύεται ότι διακυβεύεται η διασάλευση της διεθνούς τάξης πραγμάτων, και εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε με το καρυδότσουφλο του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, τις δύο περιπτώσεις συνδέει κάτι κοινό. Η αντιπαλότητα των αντιτιθέμενων αποπνέει μίσος. Στην Αμερική το μίσος εξακοντίζεται κυρίως από τους οπαδούς του Τραμπ, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίπλευρο.
Πρώτη φορά οπαδοί ενός κόμματος, τύποις σύντροφοι, μισούνται τόσο κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα πρέπει να εξαπλωθεί η αναζήτηση στη μεταπολεμική κατάσταση της Αριστεράς, για να βρούμε κάτι ανάλογο. Ευτυχώς, τα ήθη έχουν αλλάξει και το μίσος περιορίζεται στα λόγια.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης εξαπολύει απειλές αποφασισμένος να κάνει το συνέδριο…Τέξας. Δήλωσε π.χ. ότι στην περίπτωση που δεν ανακηρυχθεί και ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος «δεν θα υπάρχει κόμμα». Πιστεύει ότι το κόμμα «θα ρευστοποιηθεί» γιατί ο κόσμος, η κοινωνία, δεν πρόκειται να μείνει με έναν αντιδημοκρατικό μηχανισμό.
Αυτά ακούγονται σαν απειλές και δίνουν το δικαίωμα στους αντιπάλους του να τον χαρακτηρίζουν ως έναν «μικρό Τραμπ».
Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι έχει το 56% των εκλεγέντων συνέδρων και κατηγόρησε την επιτροπή πιστοποίησης συνέδρων, πριν αυτή συνεδριάσει, ότι θα κόψει καμιά πεντακοσαριά νόμιμα εκλεγμένους συνέδρους της δικής του πτέρυγας «φορτώνοντας την Αριστερά με αυτό το στίγμα». Ενώ με τον ίδιο πρόεδρο «ουδείς εκλεγμένος σύνεδρος ή πρόεδρος θα αποκλειστεί ποτέ».
Προβάλλει δε, μάλλον σωστά ως προς αυτό, ότι αφού η πλειοψηφία ισχυρίζεται ότι έχει και την πλειοψηφία των συνέδρων, γιατί δεν του επιτρέπουν να είναι υποψήφιος και να χάσει από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλειοψηφία, πάντως, διαψεύδει τον ισχυρισμό του ότι διαθέτει το 56% των συνέδρων. Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι το 60% των συνέδρων είναι δικής της επιρροής. Οπότε, πιστεύοντας και τους δύο, φτάνουμε στο… 116%!
Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες για την επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων, υπενθυμίζουν ότι καταγγέλθηκε πλήθος ενστάσεων που αφορούν περιστατικά βιαιοπραγιών, όπως στον Άγιο Δημήτριο (που έγιναν και μηνύσεις), στο Κορωπί, την Κοζάνη ή την Σαλαμίνα.
Παράλληλα, βρέθηκαν στις κάλπες ορφανά ψηφοδέλτια μελών που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν, όπως καταγγέλλεται ότι έγινε στο Χαϊδάρι ή το Λαύριο, ενώ σε άλλες οργανώσεις αποκλείστηκαν μέλη. Χαρακτηριστική ήταν η επώνυμη καταγγελία της συζύγου του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη, στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία, συν τον Πολάκη, κατηγορούν τον Στέφανο ότι σε πολλές περιοχές των οποίων τα αποτελέσματα δημοσίευσε, τα αλλοίωσε φουσκώνοντάς τα υπέρ της δικής του πλευράς.
Ειδικά ο Πολάκης, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Στέφανου, λέγοντας ότι «στην Κρήτη, που ξέρω πρόσωπα και πράγματα, τα αποτελέσματα που έδωσε είναι ''χιονισμένα'', είναι ψεύτικα». Και διαβεβαίωσε ότι ο συσχετισμός των αντιπροσώπων στο συνέδριο είναι σε βάρος του Στέφανου και μάλιστα με διαφορά.
Ως προς το πρόβλημα της καθυστέρησης της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων από την εσωκομματική εκλογή συνέδρων, η Κουμουνδούρου απαντά ότι σε κανένα από τα προηγούμενα Συνέδρια, τα αποτελέσματα του προσωποποιημένου αριθμού συνέδρων, δεν βγήκαν σε 12 ή 24 ώρες. Προηγείται η διαδικασία συγκέντρωσης στα κεντρικά, των πρακτικών από τις εφορευτικές επιτροπές 700 οργανώσεων.
Η πλευρά Κασσελάκη δεν πείθεται. Εξ αυτού, 8 μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, επικρίνοντας το γεγονός ότι δεν δόθηκαν χθες τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα όσον αφορά τον αριθμό των μελών που συμμετείχαν στη διαδικασία καθώς και για τον αριθμό των συνέδρων που εκλέχτηκαν.
Αυτά ως προς τα… σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μας απασχολήσει ούτως ή άλλως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου το συνέδριο αναμένεται εκρηκτικό, και στη συνέχεια η εκλογή προέδρου του και η αναμενόμενη διάσπαση – αν αυτή δεν προϋπάρξει της εκλογής προέδρου.
Βέβαια, έτσι που συρρικνώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει παραλλαγμένη η γνωστή φράση: Ουδέποτε τόσοι πολλοί (δημοσιογράφοι και κοινό) δεν ασχολήθηκαν με τόσους λίγους (και «ολίγους»…).