Με κεντρική επιλογή να μην παραμείνει καμία σκιά, αντιθέτως να δοθούν όλες οι απαντήσεις σε κάθε πτυχή της τραγωδίας των Τεμπών και σε πολιτικό επίπεδο, παράλληλα με την έρευνα και τα συμπεράσματα της δικαιοσύνης, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με τον Χρήστο Τριαντόπουλο στο «κάδρο», βρίσκει θετική ανταπόκριση από την κυβερνητική πλειοψηφία για έναν λόγο.
Όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, αποτελεί την πιο ικανή απόδειξη της πολιτικής εργαλειοποίησης του θέματος από την αντιπολίτευση, που αποφασίζει να προχωρήσει σε μια ύψιστη κοινοβουλευτική πράξη και παρόλα αυτά δεν υπάρχει παρά ένα πλημμέλημα για να καταλογίσει στο πρόσωπο, που όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζεται ως ο υπεύθυνος της αλλοίωσης του χώρου της τραγωδίας.
Για την κυβέρνηση, το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το αποκορύφωμα της εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, με μοναδικό στόχο την αποκόμιση πολιτικού οφέλους, είπε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι όταν η αξιωματική αντιπολίτευση κλήθηκε να αποτυπώσει στο χαρτί τις κατηγορίες περί μπαζώματος και συγκάλυψης, δεν υπήρξε καμία μαρτυρική κατάθεση, αλλά αντίθετα αναφορές περί «ψυχικής συνδρομής». Η ίδια η πρόταση για σύσταση προανακριτικής, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τον πρώτο άξονα της κυβερνητικής στρατηγικής, που θα έχει στόχο να αντικρούσει όλα όσα η Χαριλάου Τρικούπη και τα υπόλοιπα κόμματα, επιχειρήσουν να εξάγουν ως συμπεράσματα.
Η προαναγγελία της παραίτησης του Χρήστου Τριαντόπουλου αποτελεί τη συνέχεια του επιχειρήματος, που διατυπώνεται από κυβερνητικά χείλη, ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών γεγονότων, αντιθέτως, όπως υπογραμμίζεται, η κυβέρνηση έχει διευκολύνει τις αρμόδιες αρχές στη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος και θα συνεχίσει να το πράττει, απορρίπτοντας έτσι κάθε ισχυρισμό περί συγκάλυψης.
Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί και το ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, όσο περνούν οι μέρες και στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης. Η ένταση μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου αυξάνεται, με επίκεντρο τόσο την προανακριτική επιτροπή, όσο και την πρόταση δυσπιστίας, που και οι δύο έχουν προαναγγείλει ως επιλογή και κυρίως, με επίδικο τον χρόνο, που θα πρέπει να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες αυτές.
Η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη, χθες, ότι η δικογραφία ήταν σε γνώση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα είχε εκτιμηθεί από τους νομικούς τους συμβούλους ως μια δικογραφία, που παραπέμπει μόνο σε ένα πλημμέλημα του κ.Τριαντόπουλου, όχι μόνο προκάλεσε δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μείωνε εκ προοιμίου την ισχύ της πρότασής του για προανακριτική επιτροπή, αλλά πυροδότησε και αντιδράσεις, καθώς διέψευδε τους ισχυρισμούς περί απόκρυψης των στοιχείων.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει ότι η απάντηση στους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας «εδώ και τώρα» και τον Σωκράτη Φάμελλο να τη χαρακτηρίζει μονόδρομο, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε ακόμη και για διευκόλυνση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αν επικρατήσει η λογική ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβέρνηση δεν θα κληθεί να απολογηθεί για ενδεχομένως πιο επιβαρυντικά στοιχεία που θα προέλθουν από τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων το επόμενο διάστημα.
Χαρακτηριστική της έντασης και η ανταλλαγή «πυρών» ακόμη και μεταξύ των ευρωομάδων των δύο κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν υποστήριξε στο ευρωκοινοβούλιο την πρότασή του να συζητηθεί η τραγωδία ενώπιον του Έλληνα Επιτρόπου, Απόστολου Τζιτζικώστα, με αφορμή τα δύο χρόνια από το δυστύχημα. Ο Κώστας Αρβανίτης μίλησε για «απροθυμία στήριξης της πρωτοβουλίας» που απέδειξε, όπως είπε «ότι οι πολιτικές δυνάμεις του κατεστημένου βαδίζουν αγκαζέ με την ακροδεξιά στη λεωφόρο της συσκότισης ενός πρωτοφανούς εγκλήματος», καταλογίζοντας «κροκοδείλια δάκρυα» στο ΠΑΣΟΚ.
«Μνημείο ντροπής» η ανακοίνωση του Κ. Αρβανίτη, αντέτεινε η Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορώντας τον για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Στην αντιπαράθεση παρενέβη ακόμη και η Ελληνική Λύση εξαπολύοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και κατηγορώντας το «για υπόγειες διαδρομές και ανίερες συμμαχίες με σκοπό τη μελλοντική συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία».
Σε κάθε περίπτωση, τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της αντιπολίτευσης παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί ενδεχομένως οι επιπτώσεις να αφορούν στην ίδια την αντιπολιτευτική τακτική στο θέμα της τραγωδίας.
Κυρίως, διότι, όπως επισημαίνουν, αυτή η εικόνα του «σπριντ» των κομμάτων για το ποιος θα προλάβει να βρεθεί επικεφαλής των διεργασιών, με εκατέρωθεν «ρελάνς», αποτυπώνουν και την αδυναμία τους να συσπειρωθούν, να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο ακόμη και σε μια υπόθεση, που κατά δική τους ομολογία, τους ενώνει απέναντι στην κυβέρνηση. Και αυτή η αδυναμία προϊδεάζει και για το αδιέξοδο συγκρότησης μιας ενιαίας και πειστικής απάντησης απέναντι στην κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.