Προφανώς τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι ένα πεδίο ενασχόλησης των βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω την ατζέντα που παρουσίασε σήμερα η υποψήφια πλέον πρόεδρός του Έφη Αχτσιόγλου.
Πέρα, λοιπόν, από τις γενικότητες περί κοινωνικής δικαιοσύνης, συμπεριληπτικής κοινωνίας με ισότητα, ανθρωπιά και ελπίδα, όταν μίλησε επί του συγκεκριμένου κατανόησα πλήρως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις εκλογές στο 17% και η ΝΔ στο 41%.
Μίλησε η κ. Αχτσιόγλου για κλιματική κρίση, πράσινη μετάβαση και ενεργειακή δικαιοσύνη όταν πριν λίγες εβδομάδες το 80% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας προήλθε από πράσινες μορφές ενέργειας, όταν ένας από τους κύριους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η πράσινη μετάβαση και όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στήριξε τα νοικοκυριά μέσα στην ενεργειακή κρίση. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης θεσμοθετήθηκαν προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ», το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».
Αναφέρθηκε, επίσης, η κ. Αχτσιόγλου στην ανάγκη ενίσχυσης των νέων και των γυναικών. Θυμίζω σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Πέρα από τη σημαντικότατη δημιουργία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής Οικογένειας, ενδεικτικά αναφέρω τα «Σπίτι μου», «Κάλυψη», «Νταντάδες της γειτονιάς», «Youth Pass», «Φώφη Γεννηματά» και «Panic Button» για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Με έκπληξη άκουσα για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προσελκύσει με τις πολιτικές της πολλές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ με νομοθετικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των ΑΕΙ, βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα η έρευνα να μετατρέπεται σε τελικό προϊόν.
Τέλος, έκανε αναφορά η κ. Αχτσιόγλου στην ανάγκη να υψώσουμε τείχος στη μισαλλοδοξία, στην ομοφοβία, τον ρατσισμό και την άκρα δεξιά. Παροτρύνω τον αναγνώστη αλλά και την ίδια να σκεφτεί μια θέση της ΝΔ που ευνοεί τα παραπάνω. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρουν ούτε μία.
Θα μπορούσα να συνεχίσω την αντιπαράθεση αυτή και με άλλα στοιχεία. Δεν χρειάζεται όμως.
Η ατζέντα της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όσων άλλων βάλουν υποψηφιότητα, σε μεγάλο βαθμό έχει καλυφθεί και καλύπτεται από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντιπολίτευση, λοιπόν, μπορεί να γίνει μόνο σε συγκεκριμένες αποφάσεις και στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών.
Αντιπαράθεση σε ιδεολογικό πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τους έχει υπερκεράσει κατά πολύ.
* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσσαλονίκης.