Η ψήφος των Σπαρτιατών «δεν είναι ευπρόσδεκτη» για την εκλογή του κ. Τασούλα στον Προεδρικό θώκο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Φυσικά, κατέθεσε μια θέση αρχών, η οποία ουδένα πρακτικό αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει. Εάν οι Σπαρτιάτες αποφασίσουν να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα, δεν υπάρχει τρόπος να εμποδιστούν.
Και επειδή και σε τέτοια περίπτωση θα οργιάσει η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί. Θα μπορούσε π.χ. να γίνει υπενθύμιση της δήλωσης του Νίκου Βούτση ως Προέδρου της Βουλής, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε ψηφαλάκια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και είχε στρέψει οφθαλμόν ενδιαφέροντος προς τη Χρυσή Αυγή.
Ερωτηθείς εάν θα ήταν τοξική η ενδεχόμενη θετική ψήφιση εκ μέρους της ναζιστικής Οργάνωσης, είχε δηλώσει: «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Δεν έκανε δηλαδή έστω αυτό που έκανε ο Μαρινάκης, να δηλώσει ότι ναι μεν δεν μπορούν να τις εμποδίσουν, αλλά δεν είναι ευπρόσδεκτοι.
Ήταν τόση η πίστη τότε στην «ιδεολογική αγνότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιογράφοι έγραφαν για «γκάφα Βούτση». Ναι, του ξέφυγε του «άπειρου» πολιτικού, δεν το επεδίωξε…
Άλλωστε και στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η Χρυσή Αυγή έκανε σέρβις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές της να δηλώνουν «Παρόντες».
Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι η εκλογή Προέδρου και η ψήφος του κοινοβουλίου. Η εκλογή έχει σωστά απεμπλακεί από τη δημιουργία μειζόνων γεγονότων, όπως οι γενικές εκλογές, και μπορεί να ολοκληρωθεί έστω και με μονοκομματική ψήφο.
Το μείζον πρόβλημα, αν και πρωθύστερο, είναι τα «παρελκόμενα» που ανέδειξε. Η διάσταση που υπάρχει, και θα εξακολουθήσει να υπάρχει με τα εκ δεξιών της ΝΔ ευρισκόμενα κόμματα. Ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον Βελόπουλο (προφανώς η άρνηση επεκτείνεται και στην Λατινοπούλου).
Άλλωστε τα δύο κόμματα κατέγραψαν διαμετρικές και αγεφύρωτες αντιθέσεις σε δύο μείζονα θέματα που προέκυψαν κατά τη Νεοδημοκρατική διακυβέρνηση. Τη στάση απέναντι στην πανδημία και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία ο Βελόπουλος απέφυγε να καταδικάσει. Ήτοι τα δύο κόμματα καταχωρούνται στον δεξιό χώρο αλλά είναι παράλληλοι κόσμου, ανέφικτοι να συναντηθούν.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε παράλληλη πορεία πολιτικής μοναξιάς. Τοποθετείται στον προοδευτικό χώρο, στον οποίο αυτοτοποθετείται και ένα μωσαϊκό δυνάμεων, που περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας, όπως και τα εξωκοινοβουλευτικά θραύσματα των αριστερών δυνάμεων, ΜέΡΑ 25 και Νέα Αριστερά που με τα σημερινά δεδομένα δεν ελπίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Εξαιρείται το ΚΚΕ που παραμένει αγέρωχο και ανεπηρέαστο στη μονολιθική μουσειακότητά του.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ερωτηθείς απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ (ΣΚΑΪ).
Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα ενδεχόμενα είναι τρία: Είτε αυτοδύναμες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, είτε κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και κόμματα της Κεντροαριστεράς ή της ΝΔ με τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς.
Για τη ΝΔ τα προείπαμε. Αναζητείται όμως η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Πέραν του πρακτικώς αδύνατου, σε δυόμισι χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως ομού μετά της Νέας Αριστεράς, να αγγίξουν ποσοστό κυβερνησιμότητας, δεν υπάρχει και η πολιτική ώσμωση.
Μικρό παράδειγμα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν, επιτέθηκαν στον Γιαννίτση για το περίφημο Ασφαλιστικό, επειδή ακόμη λόγω άγνοιας ή ιδεοληψίας, δεν έχουν παραδεχθεί ότι βασική αιτία της χρεοκοπίας ήταν το Ασφαλιστικό (όπως ο και εργατολόγος Νίκος Τεμπονέρας). Με τα μέτρα Γιαννίτση θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ προέταξε την υποψηφιότητα Κατσέλη, λειτουργώντας εκβιαστικά προς το ΠΑΣΟΚ και εγκαλώντας το γιατί δεν την ψηφίζει.
Ήταν ασθενές το επιχείρημα που επεστράτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Λούκα είναι πασοκογενής (εκ και; Και οι Χρυσοχοΐδης, Φλωρίδης, Σκέρτσος, Μενδώνη κ.α. πασοκογενείς ήταν. Σημαίνει ότι τώρα εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ;).
Τραγελαφικότερο ήταν το επιχείρημα ότι η Λούκα ήταν η εμπνευστής του περίφημου «Νόμου Κατσέλη», με τον οποίο κοσμεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητά του. Μόνο που ο νόμος Κατσέλη ήταν έργο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει.
Με αυτούς θα συγκυβερνήσει ο Ανδρουλάκης;