Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η αρμοδιότητα και η κύρια ευθύνη για την διαχείριση των δύο μειζόνων ζητημάτων ανήκει σαφώς στην κυβέρνηση. Όπως και οι ευθύνες για τους χειρισμούς που φέρνουν τη χώρα στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να δίνει, εν μέσω οξύτατων κοινωνικών εντάσεων, μία αγωνιώδη μάχη με το χρόνο τόσο στο προσφυγικό για την δημιουργία των hot spots, όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν ο κλοιός σφίξει ακόμη περισσότερο στην ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενη πραγματική οικονομία .
Προσφυγικό και αξιολόγηση δοκιμάζουν όμως στην πραγματικότητα και την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, όπως αυτή διαμορφώνεται και αναπροσαρμόζεται διαρκώς μέσα σε μία πολιτική ατμόσφαιρα που είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το τέλος του 2015. Μία ατμόσφαιρα στην οποία μεταξύ άλλων βρίσκουν πλέον θέση και πλήθος σεναρίων για πρόωρες εκλογές ως αποτέλεσμα αδυναμίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας να βγει αλώβητη από την περιπέτεια που και η ίδια βιώνει εν μέσω πιέσεων αφενός από τους εταίρους και αφετέρου από επαγγελματικές ομάδες και τοπικές κοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στη Λέσβο, όπου διαπιστώνει από κοντά πλέον την κατάσταση που επικρατεί στο νησί του βορείου Αιγαίου που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές. Επισκέφθηκε τα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων – μεταναστών στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια και από εκεί κατήγγειλε για μία ακόμη φορά πως «η κατάσταση στο προσφυγικό επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης»
Την ίδια όμως ώρα, στο νότιο Αιγαίο, σε ένα άλλο νησί που βιώνει τις επιπτώσεις από την διόγκωση του προβλήματος, στην Κω, οι αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων εντείνονται. Και δεν είναι οι μόνες, καθώς η προσπάθεια υλοποίησης της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους Ευρωπαίους κινητοποιεί τμήματα των τοπικών κοινωνιών και σε άλλες περιοχές που έχει προγραμματιστεί η κατασκευή σημείων καταγραφής.
Τη λύση πρέπει προφανώς να τη βρει και εδώ η κυβέρνηση, δεν μπορεί ωστόσο παρά να είναι ξεκάθαρη και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις. Τη στιγμή μάλιστα που και η δική της πίεση προς την κυβέρνηση σε αυτή την τρέχουσα περίοδο επικεντρώνεται ακριβώς στο γεγονός ότι οφείλει να εκπληρώσει τις μεγάλες δεσμεύσεις που «υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου» υποχρεώθηκε να αναλάβει έναντι της Ευρώπης. «Για να μην δώσει, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα».
Κ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τα hot spots»
Δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν και την κατασκευή των hot spots. Από την Μόρια όπου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η κατασκευή των σημείων καταγραφής πρέπει να προχωρήσει. «Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τα hot spots», τόνισε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η κατασκευή από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα».
Στην προσπάθειά του να συμβάλλει και ο ίδιος στην προσπάθεια να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την Ε.Ε για υλοποίηση και των δικών της δεσμεύσεων για ταχεία μετεγκατάσταση προσφύγων, ενίσχυση της Frontex και στελέχωσή της, για οικονομική στήριξη στη χώρα μας, αλλά και για την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία με επιχείρημα ότι «καμία ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της με την Ε.Ε δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης». Πρωτοβουλίες που με ενδιάμεσο σταθμό το πρόγευμα εργασίας του Προέδρου της ΝΔ με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ, στις 15 Φεβρουαρίου, θα κορυφωθούν τρεις ημέρες μετά, στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον J. C. Juncker και με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες της κεντροδεξιάς.
Δοκιμασία το αγροτικό
Στις Βρυξέλλες θα έχει την πρώτη του συνάντηση και με την Angela Merkel και θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και στην οικονομία, όπου είναι δεδομένοι οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του Προέδρου της ΝΔ τόσο για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, όσο και για τις κοινωνικές εντάσεις που η ΝΔ αποδίδει σε μία «διχαστική λογική» που διέπει την κυβέρνηση.
Συνιστά ωστόσο δοκιμασία και για την ίδια τη ΝΔ, πολύ περισσότερο όταν οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα, η στάση που θα τηρήσει απέναντι στην εξελισσόμενη πλέον πορεία κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Είναι ζήτημα που προβληματίζει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η μέχρι σήμερα στάση ισορροπίας ανάμεσα στην κατανόηση της οργής των αγροτών για την «εξαπάτησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ» και στις προειδοποιητικές αποστάσεις από μορφές κινητοποιήσεων που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής ζωής της χώρας, είναι πολύ πιθανό να έχει ξεπεραστεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τα ίδια τα γεγονότα. Και η ΝΔ να είναι υποχρεωμένη να πάρει σαφή θέση απέναντι σε επ'' αόριστον αποκλεισμούς και εν γένει σε μορφές κινητοποιήσεων που σίγουρα δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την οικονομική ζωή της χώρας.
Θα είναι μία πρόκληση για την άλλου τύπου αντιπολίτευση που διακηρύττει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τη νέα του ηγεσία και με φόντο σενάρια ακόμη και για πρόωρες εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο παρελθόν όσοι απάντησαν σε τέτοιου είδους διλήμματα με το μυαλό στην ίδια την ημέρα των εκλογών και όχι στην… επόμενη, το βρήκαν μπροστά τους σε πολλές περιπτώσεις όταν έγιναν κυβέρνηση. Με τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όχι και μοναδικό, εάν προσεγγίσει κανείς με αυτοκριτική διάθεση την ισχυρή παρουσία γαλάζιων στελεχών σε αγροτικά μπλόκα του παρελθόντος, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.