Η πρώτη ρήξη με τον Χ. Δούκα
Twitter
Twitter

Η πρώτη ρήξη με τον Χ. Δούκα

Ούτε ένας μήνας δεν έχει συμπληρωθεί από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν αναλάβει καν, και όμως, τα πρώτα σημάδια ρήξης μεταξύ του νέου Δημάρχου Αθηναίων και της κυβέρνησης είναι γεγονός.

Η αντιπαράθεση του Χάρη Δούκα με τον απερχόμενο Κώστα Μπακογιάννη δεν τελείωσε, ούτως ή άλλως, το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, αφού ο νέος δήμαρχος κατηγορεί τον προκάτοχό του για δημιουργία τετελεσμένων στην Αθήνα, αναφερόμενος στη Βασιλίσσης Όλγας και τον σταθμό του Μετρό στα Εξάρχεια.

Κι αν στο θέμα της πεζοδρόμησης η αντιπαράθεση έφθασε στο υπουργείο Πολιτισμού, με τη Λίνα Μενδώνη να μιλά για αρχαιότητες στην περιοχή, που δεν επιτρέπουν να δοθεί και πάλι ο δρόμος στην κυκλοφορία οχημάτων, στο ζήτημα του Μετρό, η σύγκρουση εξελίσσεται με την κυβέρνηση στο σύνολό της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ήταν κατηγορηματικός: δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό βήμα υπαναχώρησης στις εργασίες του Μετρό στα Εξάρχεια, δήλωσε, κάνοντας λόγο για κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. Επιλέγοντας, μάλιστα, να ανεβάσει τους τόνους επέκρινε τη στάση του Χάρη Δούκα, σημειώνοντας ότι δε συνάδει με την αρχική του δήλωση περί συνεργασίας, μιλώντας για επαναστατική πολιτική στις πλάτες των πολιτών.

Η πλευρά Δούκα απάντησε, κάνοντας λόγο για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον του, που εγείρουν ερωτήματα, πριν καν αναλάβει τον δημαρχιακό θώκο.  

Οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και Χάρη Δούκα ανεβαίνουν την ώρα που σε εκκρεμότητα βρίσκεται το τετ α τετ του νέου δημάρχου με τον πρωθυπουργό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 16/11, ο οποίος έχει ήδη συναντήσει τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη και τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τον δήμαρχο Αθηναίων, όπως και με το σύνολο των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών, με προτεραιότητα στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, σημειώνουν. 

Το ερώτημα, που διατυπώνεται είναι αν αυτή η ένταση, που διαπιστώνεται πριν καν ακόμη ο Χ. Δούκας αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του Δημάρχου Αθηναίων, θα έχει συνέχεια και θα δώσει τον τόνο κατά τη διάρκεια της θητείας του, γεγονός, που προφανώς θα έθετε προσκόμματα στην υλοποίηση έργων, που έχουν ήδη αποφασιστεί και έχουν, μάλιστα, αρχίσει να υλοποιούνται, σε πολλές περιπτώσεις. Το «ράβε-ξήλωνε», άλλωστε, δεν αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική, όπως έχει αποδείξει το παρελθόν.

Πολιτικά, σε αυτή την περίπτωση, ίσως να αποκτήσει μεγαλύτερη βάση το δίλημμα, που προεκλογικά έθετε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί αναγκαιότητας οι αυτοδιοικητικές αρχές να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, καθώς θα κληθούν να διαχειριστούν από κοινού τον προγραμματισμό μεγάλων αναπτυξιακών έργων, που στόχος είναι να προωθηθούν σε πολλές περιφέρειες της χώρας. 

Το δεύτερο ερώτημα, που γεννά αυτή η ένταση, είναι κατά πόσο αποτελεί και αντανάκλαση των υψηλών τόνων, που επιλέγει η Χαριλάου Τρικούπη να διατηρεί απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, κατά τη συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη, έβαλε μετ’ επιτάσεως στην ατζέντα το θέμα των παρακολουθήσεων και της τραγωδίας των Τεμπών, προαναγγέλλοντας περεταίρω κινήσεις και κοινό βηματισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Χάρης Δούκας έχει εκλεγεί με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος δήλωνε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι «νίκησε μία ατζέντα για την Αθήνα, το μήνυμα ήταν πολιτικό και όχι κομματικό».

Αυτή η εικόνα υψηλών τόνων και σφοδρής σύγκρουσης του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη με την κυβέρνηση, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, όπως αποτυπώθηκε στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και πλειάδας κυβερνητικών στελεχών στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, έδειξε τη σαφή πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτό, που παλαιότερα ονομάστηκε εκσυγχρονιστικό κέντρο, στον μεσαίο χώρο, με περεταίρω διευρύνσεις, συγκλίσεις και συναινέσεις και ένα πρόγραμμα με μεταρρυθμιστικό πρόσημο. 

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και αυτοδιοικητικές αρχές καλούνται σε ένα βάθος χρόνου να βρουν ένα «modus vivendi», καθώς τα επόμενα χρόνια θεωρούνται κρίσιμα, προκειμένου να προχωρήσουν αναπτυξιακά έργα, που σχετίζονται με την αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών, τον εκσυγχρονισμό υποδομών, τη θωράκισή δήμων και περιφερειών απέναντι στην κλιματική κρίση και τα ακραία φυσικά φαινόμενα, που αυτή προκαλεί. Η συνεργασία της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης, όπως και η συνέχεια, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.