Του Τάσου Ευαγγελίου
Στις 26 Νοεμβρίου του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίαζε το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης δηλώνοντας ότι «Αυτό το γραφείο δεν επιθυμώ να είναι ένα τυπικό γραφείο, αλλά ένα λειτουργικό γραφείο, ένα γραφείο δουλειάς», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι θα βρίσκεται σε αυτό τουλάχιστον μία φορά στις 15 ημέρες, αλλά και «όποτε είναι αναγκαίο για να λύνονται ζητήματα».
Στο γραφείο τοποθετήθηκε και προσωπικό με διευθύντρια την Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ έναν χρόνο περίπου από την έναρξη της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν και επετειακές... εκδηλώσεις, χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού όμως. Βέβαια κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο το οποίο κατέληγε ως εξής: «Το Πρωθυπουργικό γραφείο κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας. Έκανε πολλά! Και συνεχίζει», ενώ σε πρώτο πλάνο φαινόταν η κ. Νοτοπούλου με την ομάδα της να συνεδριάζει και τη φωνή του Αλέξη Τσίπρα να λέει: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».
Από τα χαρούμενα εγκαίνια του γραφείου της Θεσσαλονίκης και τις επετειακές... εκδηλώσεις έχει περάσει καιρός, ο πολιτικός χρόνος άλλωστε τρέχει γρηγορότερα. Και έχει μεσολαβήσει μια συμφωνία για το Σκοπιανό, η αποκαλούμενη συμφωνία των Πρεσπών που έχει προκαλέσεις αντιδράσεις.
Προηγήθηκε ένα συλλαλητήριο στη συμπρωτεύουσα με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών κατά των τότε κινήσεων για συμφωνία με τα Σκόπια που απαντήθηκε με φραστικές επιθέσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του εναντίον όσων έλαβαν μέρος και με χαρακτηρισμούς περί ακροδεξιών, εθνικιστών και άλλων πολλών.
Έκτοτε η σχέση Αλέξη Τσίπρα και Θεσσαλονίκης έχει αλλάξει. Στις 25 Μαΐου επισκέφθηκε το δημαρχιακό μέγαρο προκειμένου να συναντηθεί με τον Γιάννη Μπουτάρη. Είχε προηγηθεί η βίαιη επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης την οποία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά και μικροκομματικά ο Πρωθυπουργός. Χαρακτηριστικό της επίσκεψης, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας περί του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο αυστηρός έλεγχος και η φύλαξη όλων των προσβάσεων σε αυτό.
Το τελευταίο δεκαήμερο ο Αλέξης Τσίπρα βρέθηκε δύο φορές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έφτασε μέχρι τα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο. Ειδικά την πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα την επίσκεψή του σημάδεψαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι έντονες σε βάρος του αντιδράσεις. Και αυτή τη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τα πάντα.
Όπως και χθες όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε και πάλι στην ίδια περιοχή για να μιλήσει στην ετήσια συνέλευση του ΣΒΒΕ και να υποστηρίξει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή καθώς και ότι έγινε προκειμένου να υπερασπιστεί η κυβέρνηση το... brand name των προϊόντων της βορείου Ελλάδος.
Η σχέση με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα έχει διαρραγεί. Αποτυπώνεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει οδηγήσει στα... τάρταρα τα ποσοστά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχει εξαϋλώσει αυτά του Πάνου Καμμένου.
Δύσκολα θα αλλάξουν αυτά τα δεδομένα και το Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζει διαθέτοντας όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την πραγματικότητα, η οποία σημειωτέον δεν έχει καμια σχέση με αυτά που υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Στο πλαίσιο αυτό το επιτελείο του Μαξίμου αναζητεί τρόπο για την πραγματοποίηση επισκέψεων του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και περιοδειών στη Βόρειο Ελλάδα, όμως ο φόβος των αντιδράσεων και της εικόνας σιδερόφρακτων από κλούβες συγκεντρώσεων και ομιλιών καθιστά αποτρεπτικό, προς το παρόν τουλάχιστον, οποιονδήποτε σχεδιασμό.