Του Γιάννη Σιδέρη
Περιχαρής ο κ. Τσίπρας νόμισε ότι έκανε κίνηση «ματ» στον κ. Μητσοτάκη με την αναβάθμιση του Οίκου Moody's. Ίσως και να έκανε στους αδαείς και τους αμνήμονες που δεν θυμούνταν με πόσες λοιδορίες ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν στο twitter τις ανάλογες αναβαθμίσεις των προηγούμενων. Όμως αυτές οι αναβαθμίσεις έρχονται φυσιολογικά μετά τις υποβαθμίσεις που υπέστη η χώρα επί της πρωθυπουργίας του και εξαιτίας της. Προχθές ο Οίκος Fitch μας αναβάθμισε μεν, αλλά στο επίπεδο που βρισκόμασταν το 2014. Περίπου παρόμοια είναι αναβάθμιση της Moody's από Caa2 σε Β3, σχεδόν στα επίπεδα του 14 (Caa1).
Την ίδια μέρα, πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, η «μαντάμ» Merkel καλωσόριζε τον Μακεδόνα πρωθυπουργό» Zoran Zaev στην κοινή συνέντευξη Τύπου, καταδεικνύοντας πόσο πρόσβαρα πήρε την πρόσφατη επικοινωνία της με τον έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας προχθές στην τηλεφωνική τους συνομιλία είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ με αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Η γερμανίδα καγκελάριος πάντως έλυσε μόνη της το θέμα της εθνικότητας…
Στα της Βουλής, κατώτερη των περιστάσεων η ομιλία του κ Τσίπρα, χλωμή αντανάκλαση του παλιού του εαυτού. Ανακύκλωσε τα παλιά σκάνδαλα ή «σκάνδαλα» φτάνοντας μέχρι και την υπόθεση του χρηματιστηρίου. Για το σκάνδαλο της Novartis επανέλαβε τη γενική παραδοχή που πρώτη η αντιπολίτευση αποδέχεται, ότι σκάνδαλο υπάρχει. Το επίμαχο ζήτημα είναι ο ενδεχόμενος χρηματισμός των πολιτικών προσώπων πρώτης γραμμής, κάτι που απέφυγε να αγγίξει, λέγοντας ότι θα μιλήσει πολιτικά όχι νομικά.
Και η πολιτική του ομιλία κατέληξε στην κοινότοπη καταφυγή και υπεκφυγή, ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη, διερωτώμενος αν τόσα χρόνια που κυβερνούσαν δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα, αφού κάτω από τη μύτη τους γίνονταν αυτά. Μόνο που η Βουλή δεν συνήλθε γι'' αυτό. Ο πρωθυπουργός κατανοεί προφανώς ότι προαλείφεται πολιτική ήττα καθώς τα σενάρια που ξεδίπλωσαν οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» δεν θα μπορούσαν να σταθούν και θα καταστήσουν ιλαροτραγωδία την προανακριτική (πάντα, αν δεν υπάρξουν αποδείξεις και μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο αφηγήσεις).
Τις πρωινές ώρες, σε σχόλιο «κυβερνητικού αξιωματούχου» τονιζόταν ότι «η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το ομολογημένο σκάνδαλό Novartis ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης» ( σαν έκκληση μοιάζει).
Στο μόνο που θύμισε τον παλιό Τσίπρα, τον… γιο της δρακογενιάς που έλεγε στο ποίημά του και ο Στέλιος Παππάς, πατήρ του Νίκου, ήταν όταν διαβεβαίωσε ότι «εμείς δεν λογαριάζουμε τις απειλές, είμαστε από άλλο υλικό φτιαγμένοι» (Δυστυχώς η κάμερα δεν έδειξε τις αντιδράσεις του κ. Κουτσούμπα, πώς υποδέχτηκε «το άλλο υλικό»).
Η γενναία δήλωση αφορούσε στις μηνύσεις που υποβάλουν οι στιγματισθέντες. Χαρακτήρισε ως «προφανές» ότι μηνύουν τους εισαγγελείς διαφθοράς για να εμποδίσουν τη διερεύνηση. Θέλουν να εξαιρεθούν οι δικαστικοί που γνωρίζουν καλά την υπόθεση. Αλλά να ξέρουν ότι δεν θα τους περάσει, είπε.
Η αίσθησή μας είναι ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην έχει κατανοήσει το βάρος της υπόθεσης. Το περιβάλλον του δεν διαθέτει την επιστημονική και πολιτική παιδεία να κατανοήσει ότι κίνησε τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος. Παιδιά που μεγάλωσαν σε κομματικά γραφεία και δεξιοί νομικοί χωρίς κοσμοπολίτικες παραστάσεις, νόμισαν ότι θα τυλίξουν τους «εμπλεκόμενους» σε ένα κομμάτι χαρτί και θα ασελγήσουν εύκολα επί της αξιοπρέπειάς τους. Θεωρούν ίσως ότι θα στηθεί μια ακόμη επιτροπή όπως αυτή με την Υγεία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αστόχαστοι δεν κατανοούν ότι πρόκειται για μια υπόθεση που θα γραφτεί στην ιστορία. Δυο πρώην πρωθυπουργοί και οχτώ υπουργοί να κατηγορούνται για χρηματισμό δεν είναι… ο Άδωνις στην εξεταστική για την Υγεία με τον Πολάκη να του φέρνει μονταρισμένο ηχητικό για να τον ενοχοποιήσει.
Η ομιλία Βενιζέλου (και αναφερόμαστε σε αυτόν λόγω της παραστατικότητας του λόγου του), είχε επισημάνσεις που θα βρουν στο δρόμο τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα μεταβληθούν σε κατηγορούμενους και θα κληθούν να αποδείξουν ότι δεν διακυβεύονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του συντεταγμένου κράτους δικαίου.
Ισως εδώ ταιριάζει η φράση που ο κ. Τσακαλώτος είχε απευθύνει στην αντιπολίτευση: Δεν ξέρουν τι τους περιμένει
ΥΓ: Είμαστε δύο Ελλάδες:
Αυτοί που άκουσαν με σεβασμό, αν όχι συγκίνηση, τον Παναγιώτη Πικραμμένο να λέει «Υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη επί 40 χρόνια και σήμερα με κατηγορούν για δωροδοκία επειδή κλήθηκα να βοηθήσω τη χώρα ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Περίμενα λίγο σεβασμό».
Και οι άλλοι που εξέμεσαν μίσος στα social media για το πρόσωπό του, ή γέλασαν ειρωνικά στη Βουλή. Συνυπάρχουν οι δυο Ελλάδες, αλλά αυτή η υπόθεση θα καθορίσει ποια Ελλάδα θα νικήσει.