Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Αίσθηση προκαλούν όσα εξιστορεί ο Ν. Μανιαδάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Προανακριτική Επιτροπή. Ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλυψε ότι οι εισαγγελείς του έλεγαν να μην φοβάται να καταθέσει διότι οι Αδ. Γεωργιάδης και Αντ. Σαμαράς δεν θα επανεκλεγούν και μάλιστα υπογραμμίζει ότι οι εισαγγελείς έπαιρναν γραμμή από το… Documento, καλώντας τον να επιβεβαιώσει αν όσα γράφει η εφημερίδα είναι αληθή!
«Έδινα καταθέσεις σε ένα διαμέρισμα πλησίον της Μιχαλακοπούλου. Με οδηγούσε εκεί μια γυναίκα Αστυνομικός. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για τον Άδωνι Γεωργιάδη», είπε προσθέτοντας ότι οι πιέσεις αφορούσαν και τους κ.κ. Σαμαρά, Στουρνάρα, Λοβέρδο και Βενιζέλο.
Συνεχίζοντας ο Ν. Μανιαδάκης υπογραμμίζει ότι του έδιναν δημοσιεύματα του Documento και υπουργικές αποφάσεις, και «μου ζητούσαν να συνηγορήσω πως αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο».
«Μου τα υποδείκνυαν! Μου έλεγαν πως τα έχουν δέσει και πως ήθελαν να τα επιβεβαιώσω», τόνισε. Ομολόγησε, μάλιστα, ότι επειδή τους αποδείκνυε τις αντιφάσεις των μαρτύρων «άρχισαν δυσανασχετούν και να τον πιέζουν ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα».
Κατάλαβε, δε, την προχειρότητα των εισαγγελέων, όταν του είπαν ότι ήξεραν πως μέσω της εταιρείας της γυναίκα του που λεγόταν Ψιμήτη δωροδοκούσε τον Λοβερδο. «Εκεί κατάλαβα ότι οι άνθρωποι ήταν εντελώς ασόβαροι. Τον Λοβέρδο δεν τον ήξερα αλλά επίσης την γυναίκα μου δεν τη λένε Ψημήτη»!
Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη η προστατευόμενη μάρτυρας είχε καταθέσει ψεύτικα στοιχεία εναντίον του Α. Λοβέρδου. «Ουσιαστικά είχε καταθέσει ψέματα που γράφτηκαν στην εφημερίδα. Και τους το είπα: Τι είναι αυτά τα ψέματα; Μετά από αυτό η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε αυτοβούλως και θέλησε να διορθώσει την κατάθεση της», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι τελικά η «Αικατερίνη Κελέση» στη νέα της κατάθεση είπε όσα είχε πει ο ίδιος στους Εισαγγελείς.
Αναφορικά με την εμπλοκή της Μαρίας Μαραγγέλη και του Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη, που και οι δύο έχουν αρνηθεί ότι βρίσκονται πίσω από τις κουκούλες, ο Ν. Μανιάδακης επισήμανε ότι τον Νοέμβριο του 2017 του είπαν οι εισαγγελείς να σταματήσει την κατάθεση του γιατί έρχεται ο άλλος μάρτυρας. «Έπεσα επάνω στον Δεστεμπασιδη! Τον είδα στο ασανσέρ», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι είδε την Μ. Μαραγγέλη εντός της ΓΑΔΑ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελένη Τουλουπάκη τον προέτρεψε να μπει στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. «Μου είπαν πως θα υπάρξει και οικονομικό όφελος», τόνισε λέγοντας ότι η πρώτη συνάντηση με πράκτορες του FBI έγινε στο γραφείο της Ε. Τουλούπακη. «Ο Ντζουράς μου κανόνισε το ραντεβού. Με πράκτορες . Όχι με εισαγγελεις!», τόνισε.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Μανιαδάκης εμφανίζεται να εμπλέκει και έναν αστυνομικό, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να καταθέσει. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα κατήγγειλε ο εν λόγω αστυνομικός φέρεται να του είπε πως «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Επίσης σημείωσε ότι του ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί της προστασίας του είναι ανήσυχοι και μετά φέρεται να του έστειλαν το εξής sms: «Έλα να υπογράψεις πως δεν θέλεις προστασία».
Με ενέπλεξαν επειδή δεν παραδέχτηκα πράγματα που δεν έγιναν
Αρχικά ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis, τονίζοντας μάλιστα ότι βρέθηκε εμπλεκόμενος από άλλο προστατευόμενο μάρτυρα επειδή δεν παραδέχτηκε πράγματα που δεν έγιναν.
«Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί μου», είπε αρχικά προσθέτοντας ότι όχι μόνο δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, αλλά βρέθηκε απολογούμενος «επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν».
Σύμφωνα με τον ίδιο συνεργάστηκε με όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κύριο Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε συνεργάστηκε μαζί μου, κάτι που επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου Δέδε και Καραπάνος. «Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο», τόνισε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι συμβούλευε ταυτόχρονα 16 κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων Ινδονησία και Καζακστάν.
Ο Ν. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι προσπάθησε να συνεισφέρει στην προσπάθεια της χώρας να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της χώρας. «Το καλοκαίρι του 2012 επειδή το μνημόνιο της υγείας ήταν τεράστιο με παρακάλεσαν να αναλάβω ως συντονιστής του μνημονίου στην υγεία. Το έκανα για τρεις μήνες. Έκανα εκτιμήσεις για δαπάνη φαρμάκων. Ο υπολογιστής μου έχει 6500 αρχεία αλλά και όλες τις επικοινωνίες με τους Θεσμούς. Από εκεί προκύπτει αβίαστα ο ρόλος και η συνεργασία μου με υπουργούς», υπογράμμισε ο ίδιος.
Υπενθύμισε ότι στον τομέα της υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. «Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δια ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δις ευρώ», εξήγησε.
Στη συνέχεια ο κ. Μανιαδάκης μίλησε για την εισβολή της οικονομικής αστυνομίας, τον Φεβρουάριο του 2017 και την… συνέδεσε με δημοσιεύματα στον Τύπο. «Τον Φεβρουάριο του 2017 ενώ έμπαινε η οικονομική αστυνομία σπίτι μου κατ/ εντολή της εισαγγελίας ο υπουργός υγεία κ. Ξανθός ζητούσε να δοθεί η αλληλογραφία μου με τον κ. Γεωργιάδη. Την αλληλογραφία την είδαμε μετά στο Documento και μπήκε στο πόρισμα Παπασπύρου», σημείωσε και προσέθεσε επρόκειτο για mail με την τρόικα.
Την ίδια ώρα, ειδική μνεία έκανε για επαφή που είχε με Έλληνα δικηγόρο ώστε να καταθέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπόθεση της Novartis. «Το 2015 ένας Έλληνας δικηγόρος ήλθε και μου έκανε πρόταση συνεργασίας στις ΗΠΑ προκειμένου να καταθέσουμε για τις οποίες παράνομες πρακτικές της Novartis στην Αμερική μαζί με άλλους δυο μάρτυρες. Του είπα πως δεν γνωρίζω τίποτα. Τότε λοιπόν έγιναν ορισμένες ανώνυμες καταγγελίες στους εισαγγελείς εις βαρος μου. Πως ενδεχόμενα λειτουργούσα προς όφελος έξι εταιρειών εκτός Novartis. Εντός των οποίων και σε τρεις ελληνικές. Είχα στοχοποιηθεί από το 2015», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα ο κ. Μανιαδάκης υπογράμμισε ότι η εμπειρία του με την εισαγγελία ήταν τραυματική. «Η υπόθεση αυτή άρχισε να με θίγει οικονομικά. Είχα σταματήσει να εργάζομαι ουσιαστικά κι έτρεχα στους δικηγόρους και τους λογιστές. Συνειδητοποίησα πως η ανώνυμη καταγγελία του 2015 συσχετίστηκε το 2017 με τη δικογραφία της Novartis. Πήγα στην κ. Ράικου για να δω τι τρέχει. Είδα τρεις επίκουρος εισαγγελείς. Η εμπειρία ήταν τραυματική. Πήγα μόνος, άνοιξα τους λογαριασμούς μου και με αντιμετώπισαν ως ύποπτο. Εκεί μου προτάθηκε να συνεργαστώ μαζί τους. Ήθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες . Είπα πως δεν είδα τίποτα. Μου είπαν "σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχεις πάρει χαμπάρι". Δεν με ξανακάλεσαν», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο τον πίεζε η Ε. Τουλουπάκη να μιλήσει για τα πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να εξιστόρησε την παρακάτω διάλογο με την εισαγγελέα Διαφθοράς:
-Τουλουπάκη: Έχουμε μπλέξει με σένα γιατί οι μάρτυρες έχουν καταθέσει πολύ επιβαρυντικά στοιχεία για σένα».
-Μανιαδάκης: Κυρία Εισαγγελεύς συνεργαζόμαστε τόσο καιρό, σας έχω δώσει τόσα στοιχεία και κάθεστε και πιστεύετε αυτούς που ψεύδονται και δεν ξέρουν ούτε το όνομά της γυναίκας μου;
-Τουλουπάκη: Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικούς. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε ότι θέλεις να τον καλύψεις. Δώσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Αν δεν μας δώσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δούμε τί θα κάνουμε μαζί σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου!