Ήξεις αφήξεις Φίλη: Και «ναι» σε εξεταστική και κάλυψη στον Καμμένο

Ήξεις αφήξεις Φίλη: Και «ναι» σε εξεταστική και κάλυψη στον Καμμένο

Δεν θα είχα αντίρρηση για Εξεταστική στον Καμμένο, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα σημειώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Άμυνας που ανέλαβε πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ασφάλειας. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι θυσιάστηκε σε ένα παιχνίδι εξουσίας εντός της ιεραρχίας» και δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr, ο Ν. Φίλης ερωτηθείς για την Εξεταστική Επιτροπή για το Noor1, ανέφερε ότι «Πέρα από τις πολιτικές παρενέργειες, το κύριο είναι να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το έγκλημα του NOOR 1. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό θέμα δεοντολογίας εκ μέρους του υπουργού Άμυνας. Ο ίδιος είπε ότι όποιες επικοινωνίες είχε, τις είχε για να διευκολύνει και όχι για να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη. Το μείζον θέμα είναι τα ναρκωτικά και αυτό πρέπει να εξεταστεί. Τρεις τόνοι ηρωίνης δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα αδικήματα. Με αυτή την έννοια δεν θα είχα καμία αντίρρηση να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Όχι, προσωπικά, δεν θα είχα αντίρρηση για την Εξεταστική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εντάσσονταν σε ένα πλαίσιο κομματικής αντιδικίας, που τελικά, θα παρεμπόδιζε το έργο της δικαιοσύνης. Αυτή η σκέψη φαίνεται ότι πρυτάνευσε και η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΝΔ. Σημειώνω, πάντως, ότι και ο κ. Καμμένος στη Βουλή απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, φάνηκε πρόθυμος να γίνει συζήτηση στη Βουλή.»

Για το κατά πόσον θα μπορούσε να κινδυνεύσει η κυβέρνηση, ο κ. Φίλης δεν ανησυχεί και απαντά κατηγορηματικά: «Όχι, για ποιον λόγο; Κινδυνεύουν αυτοί που φέρνουν ηρωίνη στην Ελλάδα. Δεν κινδυνεύει μια κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει τη νεολαία από τα ναρκωτικά». Ο ίδιος προσθέτει ότι «έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Αμυνας που λέει ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ασφάλειας, σε συνεννόηση ενδεχομένως και με ξένες υπηρεσίες. Εχω εμπιστοσύνη σ΄αυτό που λέει».

Σχετικά με τον ίδιο και την αποπομπή του από την κυβέρνηση, ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι χρειάστηκε να τον «θυσιάσει» ο πρωθυπουργός γιατί «δυστυχώς υπάρχει πάντα μια ιστορία blame game, ένα παιχνίδι εξουσίας εντός της ιεραρχίας και της ιεραρχίας σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα. Δεν ήμουν μόνον εγώ, υπήρξαν κι άλλοι υπουργοί παλαιότερα. Στη δική μου περίπτωση υπήρξε τουλάχιστον συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής». Όπως διευκρινίζει, ήταν θέμα που αφορούσε τις απόψεις του, «δεν έκανα προσωπική πολιτική ως υπουργός Παιδείας, αλλά την υποστήριζε εν συνόλω η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής».

Κατά τον Νίκο Φίλη, έπρεπε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, γιατί «έπρεπε να εμφανιστεί σαν ένα παιχνίδι εξουσίας που έκανε η Εκκλησία και να φύγει από τη μέση ο "προβληματικός", όπως με ονόμασε ο Μακαριότατος. Να΄ναι καλά, δεν κρατάω κακία, αλλά δεν είναι και πολύ χριστιανικό αυτό: Να μεταχειρίζεσαι την τηλεόραση ως άμβωνα και να καταριέσαι έναν άνθρωπο ως προβληματικό».

Επιπλέον, αναφέρει ότι o Αλ. Τσίπρας προσπάθησε μάλιστα να τον πείσει να αναλάβει άλλα υπουργεία,«πολύ σοβαρά υπουργεία, όπως το πρώτο τη τάξει υπουργείο, το Εσωτερικών, του είπα όχι, γιατί είχα ένα έργο να ολοκληρώσω στην Παιδεία. Ετσι καταλαβαίνω εγώ τη συμμετοχή μου στην πολιτική»