Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες τοποθετείται για την Ελληνική κρίση στο απόηχο του χθεσινού Eurogroup.
Αφήνουμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις. Ασχοληθήκαμε με το ελληνικό πρόβλημα. Η Επιτροπή κατάφερε να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ, δήλωσε ο κ. Juncker.
«Πολλοί πίστευαν ότι η Επιτροπή δεν έπρεπε να ασχοληθεί με την Ελλάδα. Το κάναμε γιατί επιθυμούσαμε να το κάνουμε, επειδή θεωρούμε πως η Ελλάδα είναι και παραμένει, ειδικά για εμένα, μία από τις χώρες-μέλη με πολλή αρετή και έχει ακόμα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.
.@JunckerEU:Μιλήσαμε πολύ για Ελλάδα-αποφύγαμε τα χειρότερα & προσφυγικό-δεν έχει ρυθμιστεί. Κάναμε πολλά ακόμα όμως pic.twitter.com/G7UVntZmrK
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) January 15, 2016
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «είχαμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους την προσφυγική κρίση, την ουκρανική κρίση και, τέλος, την τρομοκρατία. Η λίστα των άλυτων προβλημάτων είναι μακριά και ενδέχεται να προσθέτου και νέα προβλήματα».
Τα πάντα παραμένουν δύσκολα στην Ευρώπη αλλά δεν τα παρατάμε ωστόσο είμαι εντυπωσιασμένος από τον αριθμό των αδυναμιών και των αποτυχιών που σημάδεψαν την Ευρώπη το 2015.
Πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει πάντα η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Αν η ανεργία αυξηθεί στην ΕΕ, τότε το σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο θα καταρρεύσει, προσθέτοντας πως η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος θα ήταν άσκοπη σε μια τέτοια περίπτωση.
Για την προσφυγική κρίση ο κ. Juncker τόνισε πως αν κάποιος αποφασίσει «να τελειώνει» με την Συνθήκη του Σένγκεν θα «σκοτώσει» και την εσωτερική αγορά. Λιγότερη ζώνη Σένγκεν σημαίνει λιγότερη απασχόληση και κατά συνέπεια λιγότερη οικονομική ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Juncker. Η μετεγκατάσταση πρέπει να πετύχει. «Δεν δέχομαι από κάποια κράτη – μέλη να λένε "δεν δεχόμαστε πρόσφυγες"», τόνισε. «Δεν είναι η Επιτροπή που απέτυχε, αλλά ορισμένα κράτη - μέλη που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την προσφυγική κρίση, δήλωσε ο κ. Juncker.
Για το Κυπριακό ο κ. Juncker δήλωσε πως ελπίζει πως το 2016 θα είναι η χρονιά που θα λυθεί το θέμα.
Ο κ. Juncker δήλωσε πως είναι «σχεδόν βέβαιος» για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.