Του Γιώργου Φιντικάκη
Την βασική του προτεραιότητα στο υπουργείο που δεν άλλη από την διάσωση της ΔΕΗ, ανέδειξε μέσα από τις δηλώσεις του ο νέος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ενώ μετά τη συνάντησή του το απόγευμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε πως το ζήτημα της ΔΕΗ είναι επείγον και πιεστικό και πως επιδιώκεται σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και την επιχείρηση.
«Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να πάμε γρήγορα. Δεν υπερβάλλουμε για το θέμα της ΔΕΗ. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα είμαστε πολύ σαφείς» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής νωρίτερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως "η μεγάλη μας έννοια είναι η ΔΕΗ, στόχος μας είναι από την πρώτη ημέρα να εργαστούμε για ένα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ", δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι "δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πάρα τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, το σχέδιο θα της δώσει νέα προοπτική".
Χαρακτήρισε το υπουργείο ως κομβικής σημασίας, όπως είπε" η ενέργεια είναι καταλύτης ανάπτυξης", συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής, και την καθημερινότητα, καθώς" το ρεύμα εξασφαλίζει το βιοτικό μας επίπεδο, κάτι που ανατρέπεται όταν συμβαίνουν μπλακ σουτ σαν αυτά χθες το μεσημέρι στο γραφείο μου" .
Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα συναίνεσης, λέγοντας με νόημα ότι "δεν ερχόμαστε να κατεδαφίσουμε τα πάντα, θα κρατήσουμε ό, τι θετικό υπάρχει, δεν έχουμε τέτοιου είδους αντιλήψεις", προσθέτοντας ότι η νέα ομάδα του ΥΠΕΝ είναι μετριοπαθής τεχνοκρατική, με στόχο να φέρει αποτέλεσμα, και να συνεργαστεί με όλους.
"Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η προσπάθεια να είναι εμπροσθοβαρής, το πρώτο εξάμηνο θα είναι κρίσιμο, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει ανοχή, αλλά για να μπει η Ελλάδα ξανά στον ευρωπαϊκό χάρτη", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά .
Έκανε ειδική μνεία στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, όπως και στις αποκρατικοποιήσεις ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, για τις οποίες είπε ότι θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, μίλησε για τα έργα αγωγών φυσικού αερίου -" το ΥΠΕΝ είναι ένα μίνι υπουργείο Εξωτερικών στα θέματα αυτά", είπε - ενώ προσέθεσε ότι θα δοθεί έμφαση σε νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενίσχυση στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οίκον, κ.λπ.
Επιτυχία στο έργο του ευχήθηκε από την πλευρά του στον κ. Χατζηδακη ο απερχόμενος υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, για τον οποίο, όπως είπε "τρέφω τεράστια εκτίμηση και σεβασμό".
Έκανε αναφορά στο έργο του, λέγοντας, ειδικά για τις αποκρατικοποιησεις και την ΔΕΗ ότι "προφανώς και τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές λογικές", ενώ μίλησε και για συγκλίσεις, όπως στην πολιτική για το κλίμα, τα διεθνή έργα όπως οι αγωγοί TAP, IGB, οι διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, η πολιτική στους υδρογονάνθρακες, το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, κλπ.