«Ο κόσμος πρέπει με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, της κτηματογράφησης στη χώρα να αντιληφθεί σύντομα και τα οφέλη» τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ «το πρώτο όφελος το οποίο μπορεί να έλθει στην κτηματαγορά και στον απλό ιδιοκτήτη ακινήτου, ο οποίος θέλει να το εκτιμήσει και να το αξιοποιήσει και να το μεταβιβάσει, είναι πραγματικά ανοικτά δεδομένα για τις πραγματικές συναλλαγές ακινήτων.
Δηλαδή η μεταβίβαση στην πραγματική τιμή συναλλαγής και όχι την τιμή προσδοκίας, όπως βλέπουμε στις αγγελίες, στις πλατφόρμες, στους μεσίτες οι οποίοι μας συμβουλεύουν.»
Οι πραγματικές τιμές συναλλαγής να αποτυπωθούν σε ένα χάρτη που θα επιτρέπει στον απλό ιδιοκτήτη να παίρνει στοιχεία από την περιοχή του, από τη γειτονιά του στα τετραγωνικά τα οποία αντιστοιχούν στη δική του ιδιοκτησία, αλλά και σε πιο ευρείας χρήσης πελάτες, δηλαδή τράπεζες, μεγάλα μεσιτικά γραφεία, να έχουν επί πληρωμή ένα σέρβις στο οποίο θα βλέπουν και την αξία μεγαλύτερων περιοχών, για να μπορούν να χαράσσουν και αυτοί τη δική σου στρατηγική, κάτι το οποίο όμως δεν θα προσφερθεί δωρεάν στους μεγάλους πελάτες διότι είναι μία δουλειά την οποία θα κάνει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ένας δημόσιος φορέας και τα έσοδα θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε τις τιμές για τον απλό ιδιοκτήτη».
Ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι ο απλός ιδιοκτήτης θα μπορεί να πάρει δωρεάν μία εκτίμηση τιμής για το δικό του ακίνητο.Ερωτηθείς για τον ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτής της πρωτοβουλίας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε «καταρχάς, αυτό το εργαλείο μπορεί να αναπτυχθεί στη μεγαλύτερη του έκταση και χωρίς τεχνητή νοημοσύνη. Γιατί μιλάμε για big data τα οποία θα είναι διαθέσιμα για πάνω από το 75% της χώρας από τον Ιανουάριο και μετά. Πέρυσι ήμασταν στο 39% κτηματογράφησης. Τώρα έχουμε ξεπεράσει το 51%, Ιανουάριο θα είμαστε στο 75%, μέχρι το Πάσχα στο 85% και μέχρι το τέλος του ’25 στο 100%.».
Εμείς λοιπόν αυτό το εργαλείο θα το βγάλουμε από αρχές του ’25, όταν θα έχει στη μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων της χώρας θα υπάρχει πλήρης κτηματογράφηση και έτσι λοιπόν θα επιτρέπει και ιστορικά και χωροταξικά να βλέπεις τιμές και να μπορείς να συγκρίνεις με άλλες περιοχές ή να συγκρίνεις με άλλες χρονιές για όπου υπάρχουν στοιχεία. Προφανώς όσο προχωράνε οι μήνες, τα χρόνια, οι συναλλαγές θα εμπλουτίζεται το εργαλείο για να μπορεί να δίνει παραπάνω στοιχεία».
Σε άλλο σημείο ανέφερε « Τεχνητή νοημοσύνη όμως φέρνουμε -και είμαστε ο πρώτος δημόσιος φορέας σε όλη την ελληνική δημόσια διοίκηση που εφαρμόζουμε τεχνητή νοημοσύνη σε διοικητικές αποφάσεις- στον νομικό έλεγχο των συμβολαίων.
Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που σίγουρα έχετε ακούσει ενδεχομένως να έχετε βιώσει σαν απλός πολίτης είναι οι καθυστερήσεις στις μεταγραφές, οι καθυστερήσεις στις καταχωρήσεις συμβολαίων στο Κτηματολόγιο. Κι αυτό διότι όλη η μεταρρύθμιση από υποθηκοφυλακεία σε κτηματολόγιο και όλη η χαρτούρα που έρχεται από το παρελθόν, πάνω από ένα δισεκατομμύριο σελίδες είναι αυτές οι οποίες ψηφιοποιούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα πολύ μεγάλο έργο. Όλο αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις.»
Εμείς λοιπόν αναπτύξαμε ένα εργαλείο το οποίο διαβάζει σε φυσική γλώσσα το κείμενο του συμβολαίου. Αντιλαμβάνεται, μόνο του αυτόματα τι είδους πράξη είναι αυτή. Ξέρει τους νομικούς κανόνες οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν για τον νομικό έλεγχο και εντοπίζει ακριβώς στο σημείο του κειμένου του συμβολαίου τον κανόνα ο οποίος εφαρμόζεται ή δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
Δηλαδή δίνει μια έτοιμη εισήγηση στον προϊστάμενο γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που αποφασίζει. Τι πρέπει να εγκρίνει, τι κατά τη γνώμη του πρέπει να εγκρίνει και τι πρέπει να απορρίψει. Και έτσι επιταχύνουμε πάρα πολύ το χρόνο διεκπεραίωσης ενός συμβολαίου. Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά -το επόμενο δεκαήμερο θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο- αυτό το εργαλείο θα είναι στη διάθεση των προϊσταμένων ο χρόνος θα μειωθεί δραστικά για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και να φέρουμε ασφάλεια δικαίου, γιατί οι καθυστερήσεις φέρνουν και ανασφάλεια».