Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να κινείται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς με σημερινές της δηλώσεις τόνισε ότι ο σχετικός νόμος Γαβρόγλου πρέπει να αλλάξει.
Μιλώντας στον Real FM και ερωτηθείσα για την η αστυνομία κάνει αστυνόμευση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και οι αρχές της πρέπει να κάνουν ακαδημαϊκό έργο και περιφρούρηση του ακαδημαϊκού τους χώρου και χρήση των προνοιών που έχει το Σύνταγμα και ο νόμος για τη διαφύλαξη αυτού του χώρου.
«Είμαι και της άποψης ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει ο νόμος περί ασύλου. Να περιφρουρήσουμε και να υπερασπιστούμε απολύτως τη διακίνηση των ιδεών και της έρευνας, πλην όμως αυτό θα πρέπει να μείνει εκεί και μόνον εκεί. Όσον αφορά στην αστυνομία, θα την υπερασπιστώ στο εξής σημείο, για τα πάντα καλούν την Αστυνομία να λύσει τα προβλήματα για τα όποια κενά έχει η Πολιτεία, δεν μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. όποιο κενό διοικητικής φύσεως, μέριμνας ή έλλειψης βούλησης να το επιλύσει. Άβατο δεν υπάρχει πουθενά. Έξω από το Πανεπιστήμιο είναι ουσιοεξαρτημένοι, χρήστες και παραεμπόριο», σημείωσε η Κ. Παπακώστα.
«Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα, το έχουμε ήδη αποδείξει σε σημεία που ήταν άβατα μέχρι πριν. Δεν υπάρχουν άβατα αρκεί να το επιτρέπει ο νόμος», σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών η Κ. Παπακώστα είπε ότι υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα και οι οποίοι προτίθενται ή τουλάχιστον έτσι έχουν εκδηλώσει οι ίδιοι όχι τα δημοσιεύματα ότι θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Άρα αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί σε μια εισήγηση, η οποία προωθείται και θα πρέπει ο έχων το γενικό πρόσταγμα να το λάβει υπόψη του» δήλωσε η κ. Παπακώστα.
«Σε ότι με αφορά έχω κάνει ήδη μια πρόταση δημόσια. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα declaration, μια ερμηνευτική δήλωση, στα δύο καυτά ζητήματα υπό την έννοια ότι είναι το "μήλο" της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, την γλώσσα και την εθνικότητα. Ότι θα αποσαφηνίζεται με πεντακάθαρο τρόπο και με κύρωση και από τις δύο μεριές, και από τη γείτονα χώρα μετά τη συνταγματική αναθεώρηση και εφόσον αυτή φτάσει στο τέλος της, και από την χώρα μας, έτσι ώστε να λυθεί δια παντός αυτό το ζήτημα. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, εγώ δεν θέλω να τοποθετηθώ σε καμία περίπτωση διότι θέλω να δω πως θα προχωρήσει η διαδικασία» συμπλήρωσε.
«Νομίζω ότι διαθέτει στη Βουλή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θέλω να πω όμως για να είμαι δίκαιη ότι είναι κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ, πέρασαν από μια δύσκολη διαδικασία όλο αυτό το διάστημα, είναι δικό τους θέμα πως χειρίζονται πολιτικά τα ζητήματα, λέω όμως πως είναι ένας κυβερνητικός εταίρος που σήκωσε φορτίο. Όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμώνται και να μη διολισθαίνουμε στον πειρασμό να λαϊκίσουμε, να δημαγωγήσουμε, να πούμε εύκολα πράγματα επειδή μπροστά μας έχουμε εκλογές και θέλουμε να χαϊδέψουμε αυτιά», κατέληξε η Κατερίνα Παπακώστα.