Τα στοιχεία για τη γονική μέριμνα και τη διαμεσολάβηση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Τσιάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.
Ο υπουργός σχολίασε και αναφορά του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σε δήλωση που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες, για τα προσωπικά βιώματα των βουλευτών αναφορικά με το ζήτημα της συνεπιμέλειας και της γονικής μέριμνας.
«Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι. Προφανώς το λέω απευθυνόμενος και στην αξιότιμη πρώην υπουργό κυρία Γιαννάκου. Προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση, απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μάς προβάλει ως δικές της αντιστάσεις», είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε:
«Εγώ σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Όπως επίσης έχω καταθέσει τον σεβασμό μου σε όλη την πολιτική πορεία της κυρίας υπουργού, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα αυτό να εκληφθεί με ένα λάθος τρόπο. Αντίθετα, το γεγονός ότι όλοι μας σε ένα γενικότερο οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο γινόμαστε δέκτες τέτοιου είδους καταστάσεων, νομίζω ότι είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν επιδέχεται άλλου είδους ανάγνωση».
Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε σχολιάσει ότι οι πλευρές των ενστάσεων και των διαφοροποιήσεων είναι πολλές και ανάμεσά τους και διαφοροποιήσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης. «Πιστεύω ότι εκ παραδρομής χθες, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, κύριε υπουργέ, αναφερθήκατε στο ότι οι ενστάσεις των συναδέλφων βουλευτριών της ΝΔ, οφείλονται σε βιωματικές καταστάσεις. Επειδή αυτό δεν είναι ψόγος αλλά έπαινος, κατά τη γνώμη μου, και έτσι έπρεπε να εκληφθεί, αλλά ο λόγος που χρησιμοποιήσατε δεν κατατείνει προς τα εκεί, θα ήθελα να σας το σημειώσω και θα βρείτε την ευκαιρία ενδεχομένως να αποκαταστήσετε», είχε σχολιάσει ο Νίκος Βούτσης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Πριν από λίγο από το βήμα της Ολομέλειας, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας υπερασπίστηκε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια σημειώνοντας ότι «στην πολιτική είναι δυσκολότερο να αντιμετωπίζεις με τρόπο προσεκτικό, ήπιο και μετριοπαθή μεγάλα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και να αποπειράσαι ριζοσπαστικές τομές από το να επιτρέπεις τη διαιώνιση παθογενειών, χωρίς να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες για τη διαιώνισή τους».
Ο Ιωάννης Μπούγας υπογράμμισε ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αποδεικνύει ότι δεν διστάζει να φέρει σε δημόσιο διάλογο θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να προτείνει στην εθνική αντιπροσωπεία ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους».
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Κύριε υπουργέ, να είστε βέβαιος ότι το σχέδιο νόμου που εισηγείσθε θα επιδράσει θετικά σε κανονιστικό αλλά, κυρίως, σε παιδαγωγικό επίπεδο, στον ευαίσθητο τομέα των σχέσεων γονέων και τέκνων. Ελπίζω όσοι σήμερα κάνουν κριτική, για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, όταν διαπιστωθεί η θετική επίδρασή τους στην ελληνική κοινωνία, να έχουν το θάρρος να ομολογήσουν το λάθος τους», σημειώσε ο κ. Μπούγας.