"Είναι μία επίσκεψη ουσίας, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα, οκτώ χρόνια μετά την υπαγωγή της σε αναγκαστικούς μηχανισμούς διάσωσης και μνημόνια, καταφέρνει να γυρίσει σελίδα και να μπει στη νέα εποχή, με βιωσιμότητα, με αισιοδοξία, βεβαίως και με τεράστιες κοινωνικές δυσκολίες και με σημαντικά προβλήματα", δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο104,9 fm" για τον συμβολισμό της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Ζαχαριάδης εξήγησε: "Δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, ούτε μέσα σε ένα εξάμηνο, ούτε μέσα σε έναν χρόνο. Το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017, το 2017 ήταν καλύτερο από το 2016 και πρέπει να μπούμε σε μία τροχιά ανοικοδόμησης, ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και σιγά-σιγά με επιταχυνόμενο βήμα να γιατρέψουμε τις πληγές του παρελθόντος".
"Ο κορυφαίος στόχος για τη χώρα, για τις επόμενες 70 ημέρες", εξήγησε, "είναι τα κάνει τα κρίσιμα βήματα εξόδου από τα μνημόνια" και "μετά, συνεκτιμώντας και τη διαδικασία εξόδου και την πορεία της οικονομίας και το ύψος των πλεονασμάτων και την πορεία του ΕΦΚΑ, μπορούμε βεβαίως να δούμε και να συζητήσουμε τα πάντα". "Δεν κλείνω το μάτι σε κανέναν ότι θα αλλάξουμε ή θα ακυρώσουμε κάτι, σας λέω όμως ότι ο υπ'' αριθμόν ένας στόχος αυτή τη στιγμή είναι η ρύθμιση του χρέους και η έξοδος από τα μνημόνια", διευκρίνισε.
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις αντιδράσεις βουλευτών - και του ΣΥΡΙΖΑ - στο προωθούμενο νομοσχέδιο για την αναδοχή, ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε: "Υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος και βεβαίως το νομοσχέδιο θα προχωρήσει. Νομίζω ότι έχει γίνει ένα λάθος στη δημόσια συζήτηση, έχει επικεντρωθεί γύρω από το ζήτημα, αν μέσα στη διαδικασία αναδοχής θα γίνονται πιθανώς ομόφυλα ζευγάρια ανάδοχοι, ενώ το βασικό ζήτημα, το οποίο πραγματεύεται το νομοσχέδιο, είναι το ζήτημα της αναδοχής και της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών. Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε στη σωστή διάσταση των πραγμάτων και να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις. Με αυτήν την έννοια νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία είναι και ώριμη και έτοιμη να κάνει αλλαγές, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις έκαναν είτε σοσιαλδημοκρατικές, είτε χριστιανοδημοκρατικές κυβερνήσεις πριν πολλά - πολλά χρόνια".
"Βουλευτές και άλλων παρατάξεων θέλουν μια προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση"
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την απόφαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: "Με βάση το νομικό και το συνταγματικό οπλοστάσιο της χώρας έγινε το καλύτερο δυνατό, ώστε κανένας να μην μπορέσει να αμφισβητήσει την διαδικασία της προσπάθειας, να φέρουμε τις όποιες ευθύνες υπάρχουν στο φως. Τώρα η υπόθεση συνεχίζει να διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη στα πεδία τα οποία μπορεί να ερευνηθεί, είναι μπροστά μας μία συζήτηση απολογισμού του έργου της Επιτροπής στην Ολομέλεια και βεβαίως μια θεσμική μεταρρύθμιση, που χρειάζεται η χώρα και στο συνταγματικό επίπεδο, ώστε να δοθούν άλλες δυνατότητες και άλλες διαδικασίες, ώστε να καταργηθούν διατάξεις, όπως για παράδειγμα αυτός ο νόμος περί ... μη ευθύνης υπουργών, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια και με πιο ισχυρό νομικό οπλοστάσιο".
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζαχαριάδης, επανέλαβε "τη βούληση του κόμματός μου από την παρούσα Βουλή να κινήσει αυτή τη διαδικασία". "Η δική μας κοινοβουλευτική δύναμη", διευκρίνισε "είναι στους 145 βουλευτές με βάση την ετυμυγορία του ελληνικού λαού στις προηγούμενες εκλογές, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές, από άλλες παρατάξεις που θέλουν μία προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση και βλέπουν με κοινό τρόπο με εμάς -ίσως από διαφορετική οπτική γωνία - κάποιες υπαρκτές παθογένειες".
"Θέλω να πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα μετά από όλα αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια έχει και την ωριμότητα αλλά και τη διορατικότητα να κάνουμε κάποιες αλλαγές τώρα και να μην τις αφήσουμε για 10 χρόνια μετά. Διότι αν δεν ξεκινήσουμε τώρα τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε να την ολοκληρώσει η επόμενη Βουλή με την όποια σύνθεση δώσει ο ελληνικός λαός, τότε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης πάει μετά από τρεις Βουλές, έτσι προβλέπεται από το Σύνταγμά μας", διευκρίνισε.
Αναφερόμενος, τέλος, στην παραίτηση του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: "Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, παρόλο που διάβασα με μεγάλη προσοχή την επιστολή. Σίγουρα δεν θα πρέπει σε τέτοια ζητήματα να μένουν εστίες. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί ώστε η Ελλάδα να καινοτομήσει στον χώρο της ψηφιακής πολιτικής και του διαστήματος, το οποίο συνδέεται με αυτή τη διαδικασία, δεν πρέπει να ανακοπούν". Σχετικά με τα ζητήματα που θέτει ο κ. Κριμιζής στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε: "Απασχολούν ένα κομμάτι του δημόσιου διαλόγου και περιμένω κι εγώ να δω τις επίσημες απαντήσεις".