Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Το στίγμα της σχετικά με τους εορτασμούς των 200 ετών από το 1821 έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου. Μίλησε για περίοδο «ορόσημο για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα», τονίζοντας ότι οι εορτασμοί θα έχουν τη λαμπρότητα που επιβάλλει ο συμβολισμός.
«Η ολοκλήρωση μιας πορείας 200 ετών είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση. Για μια άσκηση αυτογνωσίας όχι να αναγνωρίσουμε όσα πετύχαμε αλλά και όσα χάσαμε», υπογράμμισε και έκανε λόγο για μια προσπάθεια «επανασύσταση» της Ελλάδας τον κόσμο. Στόχος, όπως σημείωσε η ίδια, είναι να «προσδιορίσουμε που θέλουμε να πάμε».
«Καλούμαστε να αποτυπώσουμε την Ελλάδα όπως είναι. Μια Ελλάδα που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, το Σουφλί την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, το Νυμφαίο τα Γιάννενα, τη Χίο με την εφοπλιστική παράδοση τους εκατοντάδες αμπελώνες», είπε. Η κυρία Αγγελοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπογράμμισε ότι η ιχνηλάτηση της πορείας των 200 ετών δεν αφορά μόνο τον τόπο αλλά και τους ανθρώπους, που στήριξαν και στηρίζουν την πατρίδα τους. «Αφορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο», τόνισε και προσέθεσε ότι εκτός των άλλων για την επέτειο των 200 ετών επιβάλλει να μιλήσουμε για την ίδια την επανάσταση. «Να τη δούμε ως σημαντική ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορίας, δίπλα σε επαναστάσεις όπως της Αμερικής και της Γαλλικής».
Πάντως, η Πρόεδρος της Επιτροπής «2021» ξεκαθάρισε ότι δεν θα είχε νόημα να γιορτάσουμε αν δεν μιλήσουμε για το πως φανταζόμαστε την Ελλάδα στο μέλλον. «Το 2025 το 2031 τι θέλουμε να αλλάξουμε. Ποιες ανάγκες έχουμε και πως σκοπεύουμε να τις καλύψουμε», υπογράμμισε. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι η Επιτροπή σεβόμενη το όριο των γεγονότων και το μέτρο των πραγμάτων με περίσκεψη και αυτοσυγκράτηση θα προχωρήσει στο σχεδιασμό πολύμορφων δράσεων. Υπογράμμισε, δε, ότι η συγκεκριμένη επέτειος αποτελεί «ένα παράθυρο μέσα από το οποίο θα δούμε το μέλλον μας».
Η κυρία Αγγελοπούλου σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα συνεργασθεί με ιδρύματα, οργανισμού πολίτες, για να ενταχθούν στο συνολικό σχεδιασμό. «Γιατί η επέτειος αφορά όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, όπου γης. Και αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να δείξουμε ότι μπορούμε συλλογικά να φτάνουμε σε λαμπρά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την ίδια στην επιτροπή μετέχουν σπουδαίοι άνθρωποι, των οποίων η παρουσία τους αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Να βρούμε πως τα νέα παιδιά της χώρας είτε βρίσκονται στα σχολείο, είτε στο πανεπιστήμιο να λάβουν τον λόγο για το πως οραματίζονται την χώρα που θέλουν να ζήσουν. Καλούμαστε να διαμορφώσουμε τη νέα πατριδογνωσία», είπε και έκανε λόγο για νίκες και ήττες, μεγάλες στιγμές, θριάμβους και υποχωρήσεις.