Κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ψήφο των αποδήμων

Κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ψήφο των αποδήμων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Για έναν συμβιβασμό, ο οποίος «μας  επιτρέπει να κάνουμε ένα σημαντικότατο πρώτο βήμα», μίλησε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων. Κάλεσε, μάλιστα, όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν την γαλάζια πρόταση, η οποία -σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί «μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, ιδιαίτερα τώρα στην προσπάθεια για την αναγέννησή της.

Πάντως, ο αρμόδιος Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν -και παραμένει- σαφής: «Για εμάς θα έπρεπε να διευκολύνονται να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να ασκείται μέσω της επιστολικής ψήφου.  Απλά και ξεκάθαρα πράγματα!», είπε συμπληρώνοντας ότι με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα. Ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθούν οι  ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. «Δυστυχώς οι περιορισμοί που ετέθησαν από κόμματα δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όσοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του νόμου που ευελπιστώ ότι θα ψηφιστεί με την αναγκαία πλειοψηφία, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως προβλέπετο μέχρι σήμερα, ερχόμενοι στην Ελλάδα και στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι», συμπλήρωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το βήμα που γίνεται σήμερα. Η χώρα, τόνισε έχει ανάγκη εκτός όλων των άλλων, απ' τον παγκόσμιο ελληνισμό. «Πρέπει να κρατήσει στην αγκαλιά της όλους τους Έλληνες. Τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, για να κερδίσουν ευκαιρίες ζωής κι ευτυχίας ή απλώς για να έχουν μια κανονική ζωή. Αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που έφυγαν πριν από δεκαετίες αλλά νοιάζονται για τη χώρα, την αγαπούν, την πονάνε και τη στηρίζουν με πράξεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Στόχος είπε είναι να «δείξουμε ότι θέλουμε τη στήριξη αυτής της άλλης Ελλάδας, που ζει εκτός των συνόρων της χώρας.  Και ένας τρόπος με ιδιαίτερη σημειολογική αλλά και πρακτική αξία είναι να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος που έχουν να ψηφίζουν, όσοι, βεβαίως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Σε ότι αφορά, τέλος, τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο σύνολό της υπογράμμισε ότι νιώθει  «μεγαλύτερη  μελαγχολία γιατί η αλήθεια είναι ότι τα χαρακτηριστικά της συζητούμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν συνάδουν με τις ανάγκες της κοινωνίας σε πολλά θέματα, καθώς απουσιάζουν ρηξικέλευθες τομές όπως αυτές για την παιδεία και την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων ή και άλλες που έχουν σχέση με το περιβάλλον κ.λ.π.».