Τέλος στον κυκεώνα των ρυθμίσεων με τον οποίο επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση να περιβάλει την εργατική νομοθεσία, στο όνομα της δήθεν προστασίας των εργαζομένων, βάζει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με την οποία καταργείται η διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις».
Η τροπολογία προβλέπει ότι καταργείται η διάταξη του άρθρου 48 του Ν. 4611/2019 η οποία εισήγαγε την έννοια του «βάσιμου λόγου» ως σωρευτικό κριτήριο για να θεωρηθεί έγκυρη η καταγγελία σύμβασης εργασίας και το οποίο σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προκάλεσε σύγχυση σε εργοδότες και εργαζόμενους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις» πρακτικά λειτουργούσε ως «κόφτης προσλήψεων». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η διάταξη όχι μόνο δεν ήταν «φιλεργατική» αλλά λειτουργούσε εναντίον των εργαζομένων, καθώς:
(α) δυσχέραινε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και
(β) έφερνε τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματιζόταν για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολυόταν.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές με την κατάργηση αυτών των άρθρων - με βασικό της μέλημα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων - επιτυγχάνονται τα εξής:
I. Καταργείται τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.
II. Μπαίνει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).
III. Αποτρέπεται τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας.