«Ο καθένας καταλαβαίνει και η επιστολή Τσακαλώτου επιβεβαίωσε την προσπάθεια εξαπάτησης που έκανε η κυβέρνηση, με αφορμή το έκτακτο βοήθημα και κυρίως να χρησιμοποιήσει αυτό το έκτακτο βοήθημα ως το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται το επόμενο διάστημα και από 1/1/2017, όχι μόνο σε βάρος των συνταξιούχων, αλλά σε βάρος συνολικά του λαού». Αυτό ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Η κυβέρνηση έδωσε ένα έκτακτο βοήθημα, το οποίο αρχικά το παρουσίασε ως 13η σύνταξη. Μάλιστα ο κ. Φλαμπουράρης το επανέφερε, το ξαναείπε, θυμήθηκε και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ένα έκτακτο βοήθημα για να χρυσώσει το χάπι σε συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν νέες περικοπές μόνιμες, κι όχι εφάπαξ σε συντάξεις και σε ΕΚΑΣ». πρόσθεσε.
Ο κ. Γκιόκας σημείωσε ότι το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της καταβολής του βοηθήματος, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα το κόμμα επεσήμανε αυτό το έκτακτο βοήθημα «βγαίνει από τα ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία πληρώνει όλος ο λαός, με τις περικοπές, με τις μειώσεις, με τη φοροληστεία, η οποία από τον επόμενο χρόνο θα γίνει μεγαλύτερη».
Επίσης, έκανε λόγο για τεχνητή αντιπαράθεση που έστησε η κυβέρνηση, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως κοινωνικά ευαίσθητη, εν αντιθέσει με τους ακραίους δανειστές ή με τα άλλα κόμματα, «κρύβοντας, όμως, ότι με αυτές τις δυνάμεις η κυβέρνηση έχει συντάξει το τρίτο μνημόνιο, με αυτά τα κόμματα η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο και φυσικά με αυτά τα κόμματα συμμερίζεται τους ίδιους στόχους, την ίδια στρατηγική, το γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και πάει λέγοντας».
Όπως υπογράμμισε, κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει «νέα μέτρα, κυρίως όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και μάλιστα προβλέπει και τις νέες συμφωνίες, από ό,τι φαίνεται συμφωνίες για μετά το 2018».
Ο κ. Γκιόκας δεν διέβλεψε, μέχρι στιγμής, κάποιο πρόβλημα συνοχής στην κυβερνητική πλειοψηφία, λέγοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση και οι όποιες συμφωνίες για μετά το 2018, καθώς, όπως είπε, «ήδη, ούτως ή άλλως, για τα πρωτογενή πλεονάσματα υπάρχουν συμφωνίες για μετά το 2018, ούτως ώστε η κυβέρνηση να επενδύσει πολιτικά στο δικό της "success story" της ανάκαμψης της οικονομίας, της ελάφρυνσης του χρέους, των τελευταίων δήθεν θυσιών, γιατί δεν θα είναι τελευταίες αυτές οι θυσίες "για να βγούμε στο ξέφωτο" και πάει λέγοντας».
«Αν όλα αυτά δεν βγουν, εάν η κυβέρνηση κληθεί να εφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί να διαχειριστεί ή αν οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν επαληθευτούν, κάτι το οποίο δεν είναι απίθανο, γιατί η συγκυρία στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι ευοίωνη, είναι μάλλον δυσοίωνη, τότε φυσικά και το ενδεχόμενο των εκλογών δεν μπορείς να το αποκλείσεις», υποστήριξε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο κ. Γκιόκας πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτό το κρίσιμο ζήτημα για τον λαό, ο οποίος πρέπει να λάβει υπόψη του ότι «αυτή η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα αναπληρώσει τις απώλειες που είχε ο λαός, ούτε καν θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης».
Όπως ανέφερε, το ΚΚΕ δεν αποκλείει να περάσει η οικονομία σε μία φάση ανάκαμψης, ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι η κριτική του κόμματος δεν συνίσταται σε αυτό.
Στη συνέχεια τόνισε ότι από αυτήν την ανάκαμψη «δεν θα κερδίσει κάτι ουσιαστικό ο ελληνικός λαός», για να συμπληρώσει ότι η κριτική που ασκεί στο ΚΚΕ στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα: «Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει ανάκαμψη 2,7%. Την ίδια στιγμή, όμως, τσουνάμι φόρων από 1η Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 220.000 θέσεις απασχόλησης. Όμως αυτό που κρύβει είναι ότι έξι στις δέκα είναι μερικής απασχόλησης. Στην ουσία, δηλαδή, χάνεται μία θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης και μοιράζεται σε δύο θέσεις εργασίας μερικής και ευέλικτης εργασίας».
«Άρα, κατά τη γνώμη μας, το βασικό ζήτημα είναι, ο λαός να οργανώσει την πάλη του, να οργανώσει τον αγώνα του γι'' αυτά που έρχονται και κυρίως να στοχεύσει στον βασικό αντίπαλο, που είναι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τον υπηρετούν, ο οποίος, προκειμένου να ανακάμψει, πρέπει να οδηγήσει τον λαό σε χρεοκοπία», κατέληξε ο κ. Γκιόκας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ