Είναι πασιφανές ότι συγκεκριμένα πολιτικά, επιχειρηματικά και εξωθεσμικά κέντρα, πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιλαμβανόμενοι το δυσμενές της κατάστασης που έχουν περιέλθει και της αδυναμίας συγκρότησης ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου, καταφεύγουν σε μια ύστατη προσπάθεια σκανδαλολογίας για να πλήξουν την κυβέρνηση και να αμαυρώσουν τους θεσμούς.
Εκείνο που ενδεχομένως δεν έχουν καταλάβει είναι ότι η προσπάθεια αναβίωσης των παθών με τη γνωστή πρακτική της εποχής των αγανακτισμένων, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού βρισκόμαστε σε διαφορετικό πολιτικό χρόνο.
Τα θεσμικά ζητήματα είναι θεμελιώδη και βρίσκονται στον πυρήνα του αξιακού πλαισίου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προφανώς δε απάδουν μιας ρητορικής που οραματίζεται ελέγχους των «αρμών της εξουσίας», «εφόδων σε νομισματοκοπεία» και κατά τα λοιπά παριστάνουν τους... θεματοφύλακες των θεσμών.
Για το ευαίσθητο ζήτημα της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρώτη η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες για το πέρασμα της υπηρεσίας στην «επόμενη ημέρα» και την καθιέρωση αυστηρών κανόνων και πλαισίου στα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών ανεπτυγμένων χωρών του εξωτερικού.
Η συζήτηση που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, στο βαθμό που αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιεικώς απαράδεκτη και υποκριτική, αφού δεν κόμισε στο δημόσιο διάλογο ουδεμία πρόταση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της υπηρεσίας, εξαντλούμενη αποκλειστικά σε δημοσιογραφικές πληροφορίες που αποτυπώνονταν σε πηχυαίους Κυριακάτικους εβδομαδιαίους τίτλους, διοχετευόμενες από κέντρα που ουδείς γνωρίζει -προφανώς μη θεσμικά-.
Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται η «αναβάθμιση» της υπόθεσης, μέσω της ανάμειξης ενός Διοικητικού οργάνου (της ΑΑΔΕ) που επιχειρείται να εργαλειοποιηθεί προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Κάτι τέτοιο αντιβαίνει το ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει μια υπεύθυνη πολιτική παράταξη -ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση- αλλά και τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, η οποία είναι ρυθμισμένη και δεν συσχετίζεται επ' ουδενί τρόπο με εκείνη της δικαστικής εξουσίας.
Επανερχόμαστε στο μείζον που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα του εκλογικού σώματος και είναι το μεγάλο διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών.
Οι κρισιμότεροι τομείς στους οποίους θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η ικανότητα ανάπτυξης της οικονομίας, η θωράκιση της χώρας στον τομέα της εθνικής άμυνας, η ταχύτητα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής και των διαρκών κρίσεων.
Οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά στο πεδίο. Η Νέα Δημοκρατία, ως δύναμη ευθύνης και προοπτικής, θα διεκδικήσει με αξιώσεις μια νέα κυβερνητική και αυτοδύναμη θητεία.
Όσοι προσπαθούν να επανέλθουν στην εξουσία μέσα από τον εκτροχιασμό των θεσμών και την πρωτοφανή απαξίωση τους, θα αποτύχουν παταγωδώς.
Ο ελληνικός λαός βλέπει, αξιολογεί, κρίνει και συγκρίνει.
* O Παναγιώτης Καγκάνης είναι απόφοιτος Πολιτικής Οικονομίας