Κομισιόν: Προτείνει κατάργηση της visa για τους πολίτες της Τουρκίας και του Κοσόβου

Κομισιόν: Προτείνει κατάργηση της visa για τους πολίτες της Τουρκίας και του Κοσόβου

Την απελευθέρωση του καθεστώτος της visa για τους υπηκόους της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν – υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι η πρότασή της θα υιοθετηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Την πρόταση αυτή, όπως και αυτήν που αφορά την παράταση των εσωτερικών συνόρων εντός του χώρου Σένγκεν, αλλά και τη διευθέτηση της διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου στο πλαίσιο του Δουβλίνου, ανακοίνωσαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. F. Timmermans, κι ο αρμόδιος για τη μετανάστευση Επίτροπος, κ. Αβραμόπουλος.

Οπως ανέφερε ο κ. Timmermans, η απελευθέρωση της visa για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Σήμερα – είπε – έρχονται πλέον στα ελληνικά νησιά λιγότεροι από 100 πρόσφυγες την ημέρα, ενώ μέχρι τον Ιούλιο θα δοθεί 1 δις ευρώ για τις ανάγκες των προσφύγων στην Τουρκία.

Για την απελευθέρωση της visa, η Τουρκία έπρεπε να εκπληρώσει 72 προαπαιτούμενα – κάτι που έκανε, με την εξαίρεση 5, τα οποία αναμένεται να υλοποιήσει μέχρι τον Ιούνια. Αυτά συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με θέματα ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. "Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος αλλά υπάρχει δουλειά ακόμη να γίνει", είπε ο κ. Timmermans.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε, ωστόσο, πως τα βιομετρικά διαβατήρια της Τουρκίας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους – κι αυτά μόνον θα γίνονται δεκτά χωρίς βίζα.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχει και μηχανισμός αναστολής της άρσης της απελευθέρωσης της visa.

Αναφερόμενος στη Σένγκεν, ο κ. Timmermans είπε ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή της ευθύνης για την προστασία των αιτούντων ασύλου. Κι άρα, εφόσον ένα κράτος υπερφορτώνεται από πρόσφυγες, πρέπει να υπάρχει μεταφορά σε άλλα κράτη, με κριτήρια πληθυσμού και ΑΕΠ. Εάν κάποια κράτη δεν επιθυμούν να δεχθούν κάποιους πρόσφυγες, θα πρέπει να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με οικονομικό τρόπο. Αντιστοίχως, οι πρόσφυγες δε θα έχουν επιλογή προορισμού χώρας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, από τη μεριά του, είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη ελλείψεις. Ως εκ τούτου – είπε – η Αυστρία, η Γερμανία, η Νορβηγία κι η Σουηδία – έχουν δικαίωμα να διατηρήσουν στη θέση τους τα εσωτερικά σύνορα για έξη μήνες ακόμη – αλλά όχι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια. "Θέλουμε επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν", είπε ο Επίτροπος.

H Κομισιόν προτείνει την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου

Την πρόταση της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης χρηματικές ποινές για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες σύμφωνα με το εν λόγω σχήμα.

Η Επιτροπή υποστηρίζει πως το καινούργιο σχήμα, εφόσον γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη, θα κάνει το Σύστημα του Δουβλίνου, πιο «διαφανές», πιο «δίκαιο» και θα ενισχύσει την «αποτελεσματικότητα» του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η ευθύνη της εξέτασης του αιτήματος ασύλου παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής -εκτός κι αν ο αιτών έχει συγγενείς σε άλλη χώρα-, ωστόσο προβλέπεται η δημιουργία ενός «διορθωτικού μηχανισμού κατανομής», ο οποίος θα ενεργοποιείται «αυτόματα» όταν μια χώρα δέχεται «δυσανάλογο» αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος θα αρνηθεί να υποδεχτεί πρόσφυγες, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό στο εκάστοτε κράτος-μέλος, ως «εισφορά αλληλεγγύης».

Τη αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους θα την αναλάβει η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», η οποία σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει μέτρα «αποθάρρυνσης» των δευτερογενών μετακινήσεων, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να υποχρεούνται να παραμένουν στο κράτος-μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους, προβλέποντας παράλληλα «αναλογικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

Επίσης, προτείνεται να λαμβάνεται υπόψη η προσπάθεια που κάνει ένα κράτος-μέλος για την απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες ,αλλά και να υπάρχουν ισχυρότερες εγγυήσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Τέλος, στο πλαίσιο του σχεδίου της Επιτροπής, προβλέπεται και η ενδυνάμωση του συστήματος Eurodac για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

- F. Timmermans: Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί ορισμένα κράτη αφέθηκαν μόνα τους

- Κομισιόν: Eξάμηνη παράταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων λόγω παραλείψεων της Ελλάδας