Κόμμα Κασιδιάρη: Απειλεί με ευθεία σύγκρουση
Eurokinissi
Eurokinissi

Κόμμα Κασιδιάρη: Απειλεί με ευθεία σύγκρουση

Η πολιτική ζωή δεν έλυσε ακόμα τους λογαριασμούς της με το «κόμμα Κασιδιάρη» και με το πρόσωπο που τού δίνει το όνομά του. Αντίθετα, και το κόμμα και το πρόσωπο φαίνεται ότι βρήκαν τρόπο να καταστήσουν τα πράγματα ακόμα πιο επικίνδυνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελική -την ύστατη πριν από την κατάθεση των συνδυασμών ώρα- κίνηση του καταδικασμένου πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής δεν έχει πια στόχο την είσοδο στη Βουλή, αλλά την πίεση στο δημοκρατικό σύστημα. Ο κινών τα νήματα γνωρίζει ότι με την ανασύσταση του κόμματος «Έλληνες», που συνδεόταν από την πρώτη στιγμή με το πρόσωπο και τη δράση του, και, ακόμα πιο καταλυτικά, με την προσωπική του υποψηφιότητα, το Α Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις επερχόμενες εκλογές. Η πρόσφατη σχετική με την ανακήρυξη των συνδυασμών νομοθετική ρύθμιση είναι σαφής: η θέση υποψηφιότητας από πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση τεκμαίρεται ως ευθέως αντίθετη στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και οδηγεί σε αποκλεισμό του κόμματος στο οποίο συμμετέχει, χωρίς ανάγκη απόδειξης της πολύ πιο αόριστης ιδιότητας της «πραγματικής ηγεσίας».

Αυτό το γεγονός ο κ. Κασιδιάρης ασφαλώς το γνωρίζει και γι' αυτό φαινόταν να οδηγείται σε μη άμεση συμμετοχή του στις εκλογές και σε «συστέγαση» σε κόμμα με άλλη ονομασία και υπό άλλο αρχηγό. Η αλλαγή γνώμης και στάσης δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε «σπάσιμο» των σχέσεων με τον προαλειφόμενο ως αρχηγό. Αναδεικνύει και μια νέα στρατηγική σύγκρουσης για τη σύγκρουση: είναι σαν να λέει «τολμήστε να με αποκλείσετε, με βάση το νέο νόμο που ψηφίσατε, και θα δείτε τι έχει να γίνει». Στην ουσία αυτό είπε με τις μέσα από τη φυλακή δηλώσεις του: «όποιος επίορκος κυβερνητικός ή δικαστικός παράγοντας επιχειρήσει να στερήσει παρανόμως τα δικαιώματα μισού εκατομμυρίου Ελλήνων (τόσοι υπολογίζει ότι θα τον ψήφιζαν) και να καταργήσει τις ελεύθερες εκλογές, θα διαπράξει το κακούργημα της έσχατης προδοσίας που τιμωρείται με ισόβια». Απειλή έναντι αυτών που θα κρίνουν και στο όνομα της δημοκρατίας που ο ίδιος καταπάτησε και συνεχίζει να καταπατά.

Πέρα από τους προφανείς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η απειλή, εάν πιάσει τόπο, η νέα εξέλιξη έχει και δυο άλλα θλιβερά για τη δημοκρατία στοιχεία. Πρώτον, βρέθηκε ένας ακόμα άνθρωπος, από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή τη φορά (ταξίαρχος και Καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων), να «δανείσει» το όνομα και την όποια υπόστασή του σε ένα τέτοιο κόμμα και σε μια τέτοια προσπάθεια υπονόμευσης του εκλογικού κλίματος. Και δεύτερον, και στα μάτια μου σημαντικότερο, η αλλαγή στάσης του καταδικασμένου πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής «πάτησε» σε ένα δήθεν νομικό και δήθεν υπέρ της νομιμότητας άρθρο-μανιφέστο, ενός πρώην ανώτατου δικαστικού λειτουργού. 

Ο ως χτες προαλειφόμενος να «στεγάσει» τον κ. Κασιδιάρη πρώην Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κανελλόπουλος αποκάλυψε ότι η αλλαγή γνώμης οφείλεται σε άρθρο του πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ρίζου, στο οποίο υποστηρίζεται ότι ο νόμος με βάση τον οποίο θα γινόταν/θα γίνει ο αποκλεισμός από τις εκλογές είναι «αντισυνταγματικός». Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς, από νομική και θεσμική άποψη. Την κήρυξη αντισυνταγματικότητας από δικαστή μέσω άρθρου σε εφημερίδα, πριν αποφανθούν τα αρμόδια δικαστήρια; Τα επίπεδου κατώτερου πρωτοετούς Νομικής "επιχειρήματα" περί δυο «κατηγοριών εννόμων τάξεων» (αυτών που μπορούν να απαγορεύσουν κόμματα, όπως η γερμανική, κι αυτών που δεν μπορούν, όπως η ελληνική), παρά τη σαφέστατη διάταξη του άρθρου 29 του Συντάγματος περί υποχρέωσης των κομμάτων να υπηρετούν τη δημοκρατική λειτουργία και σύνδεσης ακριβώς αυτής της υποχρέωσης με τον αποκλεισμό συνδυασμών βάσει του πρόσφατου νόμου 5019/2023;  Ή την ντροπή για το θεσμό, και για το Δικαστήριο, που υπηρέτησε, μέσω της παροχής "επιστημονικής" στήριξης στην υπονόμευση της δημοκρατίας; 

Ευτυχώς, αυτό το δικαστικό «παράδειγμα», και η περί «δημοκρατίας» αντίληψη που εκφράζει, είναι απολύτως μειοψηφικά στην επιστήμη και στην πράξη. Όπως ακριβώς, θέλω να ελπίζω, το «κόμμα Κασιδιάρη»  στην κοινωνία.

* Ο Κωστας Μποτόπουλος είναι Συνταγματολόγος