Κριτική και επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου από την ελάσσονα αντιπολίτευση

Κριτική και επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου από την ελάσσονα αντιπολίτευση

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου και κριτική σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και ο έλεγχος των χρηματοδοτήσεων, διατύπωσαν κατά τις τοποθετήσεις τους στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι ειδικοί αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Να αποκλείεται η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων που έχουν επιδοτηθεί, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο στο εξωτερικό, ζήτησε στην αγόρευσή του ο ειδικός εισηγητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Ευάγγελος Καρακώστας.

Ο κ. Καρακώστας ζήτησε επίσης να δοθεί έμφαση με το νόμο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των υποδομών και να συγκροτηθεί αδιάβλητος μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων. Τέλος είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Την άποψη πως, "ο νέος αναπτυξιακός νόμος εξυπηρετεί την ανάπτυξη της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και όχι την ανάπτυξη του τόπου" υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε επίσης ότι, από το νέο αναπτυξιακό νόμο αποκλείονται οι επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου και οι 700.000 από τις 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρότεινε να δημιουργηθούν πιστοποιημένες εταιρείες οι οποίες θα υποστηριχθούν οικονομικά από τις ενώσεις των μικρομεσαίων προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων. Πρότεινε επίσης να υποστηριχθούν με φοροαπαλλαγές και ενίσχυση των υποδομών εταιρείες λογισμικού που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα με προσωπικό μεγαλύτερο από 150 εργαζόμενους.

"Αν δεν εστιάσουμε στην ενίσχυση των δυνάμεων της εξωστρέφειας δεν θα κάνουμε πολλά πράγματα", είπε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς και σημείωσε την συνεχή μείωση των εξαγωγών.

Ο κ. Αμυράς είπε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν ευνοεί την ευελιξία και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αφού, όπως είπε, θα χρειαστούν 25 υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του. Πρόσθεσε επίσης ότι για την επιτυχία ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, χρειάζονται στραγητικοί στόχοι, αντιμετώπιση γραφειοκρατίας και τραπεζική ενίσχυση των επιχειρηματιών.

Με πρόσχημα «την ανάπτυξη , την επανεκκίνηση της οικονομίας, και την αντιμετώπιση της ανεργίας», η συγκυβέρνηση ικανοποιεί «μέχρι κεραίας τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής και καταλόγισε στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, "αναλώθηκαν σε κριτική, διαχειριστικού τύπου". Εκτίμησε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν διαφέρει σε τίποτε από τους αντίστοιχους νόμους των παλαιοτέρων κυβερνήσεων και δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Απάντηση στις νέες προκλήσεις βάση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας μετά από μακρά περίοδο ύφεσης χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό νόμο ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης. Υποστήριξε ότι, με τις διατάξεις του απλοποιούνται οι διαδικασίες και μειώνεται η γραφειοκρατία, ενώ σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους ανά φορέα.

Όσο καλός και να είναι δε θα μπορέσει να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει αυστηρό ελεγκτικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, και οι διατάξεις του νόμου δεν εφαρμοστούν σωστά και οργανωμένα, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών επαναλαμβάνεται αύριο το μεσημέρι με ακρόαση των φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ